Trägen vinner // Havøysund

Då har vi avslutat en minst sagt tuff vecka här i Havøysund, verkar som att vinden ligger på inte bara här uppe i norr, utan även söder över på Lofoten, då de andra camperna verkar ha fått kriga sig ut mellan stormarna. Det är minst sagt en fröjd när vi väl lyckas komma ut, att få se gästerna bända stora fiskar, detta är något som vi verkligen har fått vara med om under de senaste dagarna. Natten till tisdagen så visade prognoserna att vinden skulle lägga sig, så vi valde såklart att vända på dygnet och ta tillfället i akt. Alla båtar på campen gick ut under kvällen och majoriteten av båtarna med siktet inställt på flundra, vi hade en plan och begav oss till ett område vi tidigare under veckan inte kunnat nå. men fisket började trögt och dimman la sig allt tätare och tätare över oss, trotts dimman lyckades Carlén och gänget i båt 3 peta upp en fin flundra på 119 centimeter, men tillsist runt midnatt var dimman så tjock så att vi beslutade oss för att bege oss söder ut där vi hade fått uppgifter om att dimman hade lättat. Mycket riktigt var det som att öppna ögonen igen när vi äntligen kom ut ur den eviga dimman, båtarna spred ut sig på olika områden, men vi i guidebåten begav oss till ett område där vi tidigare veckor petat upp fina fiskar.

Vattnet var helt spegelblankt, och natten var ljus som dagen, ett helt fantastiskt fenomen, och ännu bättre är det att stå och pumpa stor flundra klockan 03:00 på natten, och just detta skulle Tim i guidebåten vara med om. På tredje driften på det nya stället efter att Tim precis vevat upp jiggen 8 meter över botten, så ser jag ett fin eko på ekolodet, stiga i en rasande fart rakt upp mot hans jigg, det var inga tvivel om att den skulle hugga och mycket riktigt så sög det till i spöet för Tim och fighten var igång! Men detta skulle inte bli mycket till match för Tim då han med stenhård broms BRUTAL bände upp flundran utan att den fick en centimeter lina, och jag kunde säkert landa en fisk, som istället fick ta ut all sin ilska på mig då jag fick flyga efter en stund i kveitekroken. Vi kunde säkert mäta och släppa tillbaka en riktigt härlig firre på 145 centimeter och fortsätta nattens fiske som Kammren satte punkt för med en fin firre på 122 centimeter.

Under natten till onsdag, efter att det återigen hade blåst hårt under tisdagen, så skulle vindarna ännu en gång lägga sig och vi körde ännu ett nattfiske, denna gången i samlad trupp där vi natten  innan hade tagit flundrorna i guidebåten, och visst var flundrorna där även denna gången. Inte mer än en halv drift in på första driften så ropar gubbarna i båt 2 att dom precis tappat en fin flundra som dom hade haft uppe vid båten, alla taggade till och det kändes gött, men bara någon minut senare så ropar gubbarna i båt 2 igen at dom precis landat en riktigt fin fisk på 139 centimeter! haha helt fantastiskt, vi var säkra på att det bara var en tidsfråga innan den skulle sitta för oss också. Men inte långt där efter så ropar båt 2 IGEN att dom landat ytterligare en fisk, och denna gången en fin madam på 140 centimeter, och inte nog med detta, så visade det sig vara en och samma kille i båt 2 som dragit alla 3 fiskarna, det var bara att gratulera.

Timmarna gick och det kom upp et par mindre flundror, fisket blev segt men vi krigade på endå. Efter midnatt skulle strömmarna börja komma igång och fisket drog igång på nytt, strax efter att strömmen kom igång så började det hända grejer, vi låg och driftade sida vid sida med båt 3, och helt plötsligt hör vi seger rop en bit bort och vi beger oss dit och får bevittna en mycket fin firre på 149 centimeter. Nu var det verkligen dax att dundra på något i guidebåten, då vi fortfarande inte hade fått någon, men 20 minuter senare så skulle Kent i guidebåten få drilla ordentligt då en riktigt arg fisk på 153 centimeter valde att ta hans jigg ute på 45 meter djup. Vilken avslutning på natten det blev och även på denna veckan. Väl på land fick vi höra en fantastisk historia om hur gubbarna i båt 7 lyckats bända upp en riktigt fin flundra på 161 centimeter som satte punkt för en fantastisk vecka trotts tuffa förutsättningar.

Tight Lines// Douglas Dahlberg, Ivan Swarts, Jörgen Swilemyer