Långtur mellan stormarna i Vesterålen!

Det har varit en tuff vecka för gästerna här på Vesterålen med ostabilt väder och flera meter höga vågor men trots det har dom krigat sig ut och belöningen kom igår med ett väderomslag så de kunde gå ut lite längre än vad som har varit möjligt de andra dagarna.

 

Igår så styrde tre båtar västerut mot ett ställe som har levererat fina torskar och långor förut och humöret var på topp. Marcus guidade i båt 4 med ett par sköna grabbar från England, i båt 1 hade vi ett härligt gäng som har varit återkommande gäster i ett antal år och i båt 2 hade vi ett blandat gäng runt om i Sverige. Vi hade inställt sikte på torsk och långa men även försöka hinna med ett par timmars flundra fiske i slutet av dagen.

Gammal sjö gjorde att resan ut var stökig men väl därute lugnade det ner sig och solen började spricka fram mellan molnen. Första stoppet vi gjorde möttes vi av små sej som kokade på vattenytan det var bara att släppa ner och hämta upp dom. Efter att vi hade skaffat betesfisk styrde vi båtarna ännu längre ut och till en plats som har levererat både fina torskar och långor förut. Det började ganska segt med ett par bättre kontakter som klev av och ett par fina fiskar upp i båten. Marcus i båt 4 började söka nya grynnor och kanter medans båt 1 och 2 stannade kvar för att försöka trigga igång dom. Marcus hittade en brant som han såg att det stod mycket fisk vid botten och när vi släppte ner högg det ganska omgående och fina torskar började ramla in över relingen.

Under eftermiddagen släppte det lite mer och båt 1 rapporterade in fina fiskar med största på 17 kg men även båt 2 hade ett par torskar över 15 kg gränsen.

I slutet av dagen hade vinden avtagit helt och vattnet var spegelblankt på havet. Solen hade varit väldigt social idag så vi hade blivit tvungna att ta av oss en del kläder för att inte bli svettiga. Den gamla sjön gjorde att vi låg och guppade fint med båten på vattnet och vi bara kunde njuta av den fina dagen. Men det var inte bara vi som njöt dagen utan långt ut till havs såg vi något som kom emot oss. Det visade sig vara en vikval på några meter som njöt av vädret när den bara gled förbi oss 20 meter ifrån båten. Vi hann tyvärr inte få upp kamerorna men den fina stora valen kommer vara fastbränd i våra minnen livet ut!

 

När vi skulle vända skutorna hemåt ropar båt 2 på radion att de hade fått en fin flundra på 120 cm och samtidigt när de rapporterade in det så böjde sig Colins spö i båten och jag såg direkt att det var flundra på kroken! Tyvärr ville den inte följa med upp vi båten utan gjorde en rusning ner till botten och släppte! Pga att vädret skulle ändra sig igen så var vi tvungna att vända skutorna hemåt men vi var väldigt nöjda med dagen!

 

// Marcus Eriksson