Lugnet för stormen…

De senaste dagarna i Risöysundet har präglats av kraftiga vindar som gjort fisket på dom yttre skallarna svårtillgängligt. Våra gäster har ändå lyckats bärga en del fin mat-torsk och kolja inne i fjordarna, och utan att hoppas på för mycket ser dom närmaste dagarna mer lovande ut.

Innan ruggvädret drog in har vi dock haft riktigt trevliga förhållanden, och vi guider har hunnit ut på lite eget fiske med lyckat resultat. Rödspättorna har varit relativt lätta att komma till tals med nära campen och flera fina över kilot har landats. Detta är ett mycket trevligt men lite underskattat fiske här i Nordnorge, många kommer med siktet inställt på mer storväxta arter och glömmer vilken formidabel motståndare en spätta är på lätt utrustning. Vi hyr ut set för ”pillemetet” i form av vertikal-spön från Westin i kastvikter uppåt 50 gram, och har man redan hyrt en vanlig havsfiske-utrustning så kostar det inget extra att byta spö för en dag, eller för några timmar. Värt att minnas de dagar som ”blåser inne”, plattfiskarna står ofta i mer skyddade omgivningar

En annan art som man kan komma i kontakt med under detta fiske är koljan, den gillar också räkor och mjukbottnar, och kan definitivt kallas underskattad. En riktig fighter på de lättare utrustningarna, men det brukas märkas när dom klipper i under det vanliga torskfisket också. Många gånger har man blivit lurad att det är en mycket större fisk som får spöet att buga. Vi har rekat lite nya områden för denna art med framgång och har nu ett par fasta positioner som regelbundet producerar fisk.

 

Även hälleflundrafisket i närområdet har gett utdelning och det ganska omgående, efter fem minuter sätter Martin spöet i spöhållaren för att rätta till driften och det klipper i direkt. Med Curly Tail-kropparna som följer med i Crazy Daisy-paketen behövs minimalt med rörelse och båtens gungande i vågorna brukar räcka.

Så trots hårda vindar finns det alltid något som nappar i Risöysundet.

Victor och Martin J