Rockstjärnor på besök!

Rockstjärnor på besök! Under veckoslutet har vi här på Risöysundet gästats av medlemmar ur rockbandet Takida med familj och vänner. Dom har fiskat hårt, bänt stor flundra och förhoppningsvis fått lite inspiration till nya låtar. Första kveitekontakten hade dom redan under ankomstdagen då dom fiskade i närområdet, med en mindre upp och en shysst följare. Därifrån blev det bara bättre och bättre, tills söndagens grymma fiske med ett flertal landade och toppflundror som mätte in på 155 och 140.

På fredagen åkte jag ut med ett gäng danskar, Christian, Frederik, Andreas, Emil, Henrik och Anders, alla barndomsvänner från Köpenhamn. Dom försöker hitta på någonting tillsammans varje år och 2018 var det dags att pröva havsfiske i Nordnorge. Men någon mjukstart fick dom inte, med fina förhållanden gick vi rakt ut på Västsidan och de kanter som vetter ut mot öppet hav, och inom ett par minuter drillades den första storsejen. Strax efter hade Frederik flundrakontakt, fisken valde dock att kliva av efter en respektingivande rusning. Ganska snart hade alla grabbarna fått känna på havets ursinniga krafter och vi tog oss inomskärs för lite lunch och några flundradrifter. Jätteplattorna verkade dock inte vara på gång i dom vindstilla vikarna så efter några vändor var det dags för rond två ut mot storhavet. Den här gången var det torskarna som vaknat ordentligt, och snart dubbeldrillades och trippeldrillades det till höger och vänster. Flera runt tiostrecket fick syna båtsidorna, och en och annan storsej böjde spöna i botten. Det skreks, skrattades och skrålades in på den ljusa Nordnorska natten, och det var ett mycket förnöjt gäng som gled in i hamnen runt tolvslaget. Knæk og bræk till nästa gång!

Jonas och Coffe, två duktiga gös och gäddfiskare från Stockholmstrakten, har varit ute med Martin under fyra dagar. Fint fiske med bland annat två riktigt snygga spättor som resultat, var inledningen till det brutala race vi skulle ha på lördagen…

Med mojnande vind framåt kvällen och högvatten runt tolvslaget valde vi att ta ut grabbarna på ett dubbel-guidat nattpass i det yttre havsbandet. Där ute väntade perfekta förhållanden, och sjukt mycket stor sej. Den första smällde på efter bara någon minuts fiske, vi hade några till och en hel del fin torsk uppemot tio kilo under följande drifter. Men detta vara bara uppvärmning. Efter lite letande hittade vi stora ekon i frivattnet nära en grundskalle och nu drog det igång på riktigt. Styrbordssidan, jag och Jonas, inledde med en dubbeldrill av varsin 10-12 kilos sej, båda högg under invevning i det övre vattenlagret. Strax var babordssidan, Martin och Coffe, med på noterna och snart skrek rullarna i kör. Vi hade tidigare kommit överens om att rullens knarr enbart fick användas på fisk över sju kilo och nu tjöt det på bra. Alla fyra spön i båten stod tvärböjda! Det enorma sejstimmet följde våra jiggar högre och högre upp och snart kunde vi se dom där nere, stora vita sidor vände efter betena. När det var som hetast var dom ända uppe i ytan, jag lyckades kroka en med min Crazy Daisy hängandes under spöet inne vid båten, PLASK!!! Helt galet!!! Detta fiske, med bara sej i tiokilos-klassen och uppåt, fortsatte i närmare en timme. Vi behövde inte ens lägga om båten, det var som att fisken följde oss i vår lugna drift över ett stilla hav. När solen sedan gick upp igen efter sin korta vända bakom horisonten var vi helt slut, armarna värkte och det var nästan en befrielse att huggruschen tonades ut. Hem över havet for fyra färdiga grabbar, i den Nordnorska soluppgången.

Tack allihopa som varit här för en härlig vecka i Risöysundet!!!

Victor och Martin J