Nytt årsbästa på Vesterålen igen under torskrace!

Vädret visar sig från sin allra bästa sida här på Vesterålen och havet ligger stilla, solen gassar och vinden är så svag att det knappt ger krusningar på vattenytan under större delen av dagarna.. Detta bådade för ytterligare en långtur under söndagen med fokus på torsk.. Med 4 båtar lämnade campen tidigt på morgonen och satte kurs mot storhavet. På ett fantastiskt lugnt hav, med klar himmel utav gassande sol kändes det magiskt att köra ut, där arronetens skrov bröt dyning efter dyning silkesmjukt medans motorn brummade på.

Väl på plats tecknade ekolodet direkt fisk och magkänslan sa att detta skulle bli bra. Fisken var mer aktiv än sist och stora bågar uppenbarade sig både i frivattnet och i bottenregionen och det dröjde inte länge innan de första torskarna slukade våra jiggar med hull och hå.. Medelvikten var bra och många fiskar låg runt 15 kg vilket stundtals kändes lite ofattbart och nästan larvigt när torskar runt 10 kg ansågs som mindre.. Man blev fartblind på kort tid och vi sökte gemensamt av grundtopp efter grundtopp i området efter betesstim och jagande torskar. Samtliga båtar hade god framgång under fisket och både Båt 1 och Båt 3 rapporterade frekvent in granna och stora torskar över radion. Framåt lunchtid stötte Marcus båt på ett enormt stim i frivattnet och samtliga gästers beten hann knappt ner i vattnet innan varje spö bugade sig av en torsk mellan 15-18 kg.. Fyrhugg med snittvikt på 15 kg.. Helt galet!

Strax därefter drog dimman in och märkligt nog också lite vind, vi bestämde oss för att göra ett par försök på en av favorittopparna, denna gången med betesfisk längs botten i hoppet om en riktig gigant.. I första driften tar det endast några minuter innan Jan Friedman står med spöböj och ytterligare en fisk runt 15 kg var bordad. Driften lades om och scenariot upprepade sig på nytt, förutom den lilla detaljen att torsken som gapade var väsentligt tyngre, mer stridbar och bjöd Jan på en grym fight innan den dök upp vid båtsidan.. Enorm skrek vi rakt ut och det var rent av jobbigt att lyfta in den i båten.. På vågen vägde fisken 26 kg, nytt årsbästa och vid fotograferingen hördes pustningar och stånkande från Jan som sa ”Den är för tung, det här går inte”..

Nåväl, vi lyckades få till några bilder trots Jans mjölksyra i armarna innan det var dags att göra dagens sista drift och här bugade plötsligt 4 spön utav 4 i en djup båge. Driften hade vridit om lite och över en djupkant hade 4 st ilskna långor attackerat betena med full kraft och ställde till med kalabalik utöver det vanliga.. Båten vred sig, långorna drog åt olika håll och jag som guide hade fullt upp innan vi lyckades landa fiskarna en efter en.. Uppskattningsvis låg den största strax under 20 kg som Tobias landade varav de andra fiskarna i tät följd neråt..

Att köra in mot hamn efter en sån här dag och se samtliga gästerna stora leenden och glada tillrop till sina vänner med berättelser om storfångsterna, kalabaliken och nya rekord är precis så underbart som havsfiske i Nordnorge kan vara.
Med denna nyhet tackar jag Vesterålen och våra gäster för några underbara dagar med fantastiskt fiske!

Varma fiskehälsningar

Erik Axner