Storflundra Vesterålen!

Dagarna här i Vesterålen har varit riktigt tufft för gästerna under början av veckan. Regn, vind och mycket vågor har gjort det svårt att komma ut till platserna som har levererat bra med torsk men trots det har gästerna ändå kämpat sig ut under de lugnare stunderna och blivit belönade med gott fiske.
På måndagen guidade Marcus ett riktigt trevligt par från Ryssland som hade kört långt för att få uppleva Nordnorge fiske!

Det var fortfarande stökigt utanför fjorden så båt 4 med ryssarna valde att åka österut och söka av topparna efter torsk medans båt 2 låg tätt intill med siktet inställt på flundra istället! Vi la oss på en fin grynna ut mot djupt vatten och det dröjde inte länge innan vi hittade fina mattorskar och när vi drev ut mot djupare vatten och skulle precis göra om driften högg det på en utan ryssarnas spö. Det blev en tuff dragkamp som slutade med att fisken bröt ytan. Det visade sig vara en riktigt fin tjock havskatt på 6,5 kg som blev en riktigt god bit på middagsbordet.
Under natten så lugnade sig vinden och vågorna rejält så Marcus valde med båt 2 att åka ut till platserna som brukar leverera mycket bra torskfiske. Väl på plats så började vi söka av området och det tog bara några minuter att hitta fisken. På ekolodet såg vi ett stort stim med betesfisk lite ovanför botten och Marcus visste direkt att torskarna stod under och bara väntade på att pilkarna skulle landa på botten. Vi hann inte ens landa på botten fören båda spöna stod böjda och alla i båten drillade fisk. Det blev ett grymt torskrace och allas armar började jobba för fullt och efter 2 timmar stod vi fortfarande och drog torsk och började fundera på hur länge vi skulle stå och rensa all fisk i kväll! Så vi bestämde oss för att ta ett par stycken till och vända skutan hemåt. Väl hemma så var alla sega och möra i kroppen. Solen som hade synts hela dagen och hade lämnat spår efter sig med röda öma ansikten och glädjen var på topp i gänget efter en kanondag.

Senare på kvällen drog Erik ut med två nya gäster som ankommit under dagen. På ett lugnt hav sattes kursen mot samma plats och väl på plats dröjde det inte länge innan första torsken var landad för Nickan men Jennifer skulle vara värst. Ett hårt hugg och en tung rusning mot djupare vatten avslöjade direkt vad som hade nappat.. En hälleflundra hade nappat och fisken visade sig vara stor. Kampen svängde fram och tillbaka där fisken ursinnigt tog meter efter meter av lina på rullen och Jennifer kämpade på friskt för att hålla spänd lina och efter en stunds dragkamp började vi lyfta den från botten. Strax under båten skymtade vi fisken men den vände ner mot djupet igen i en blixtsnabb rusning. Tunggung och ilskna kortare rusningar gjorde att det dröjde en stund innan vi skymtade den igen men scenariot upprepade sig med ytterligare en rusning och nu började det bli nervöst. Hur sitter kroken? Kommer vi få upp den?

En nervös sista del av drillningen utspelade sig och vid första läget när fisken bröt vattenytan sattes kveitekroken och fisken var säkrad. Glädjen var total och den var riktigt fin! En snabb mätning avslöjade längden på 151 cm och Jennifer som aldrig fiskat tidigare kan nu stoltsera med en hälleflundra av riktigt bra kaliber som första fisk i livet.. Det är inte alla som inleder fiskekarriären med en sån hälleflundra..

Allt kan hända i Nordnorge och aningen chockade fiskade vi vidare efter en återutsättning. Det nappade ytterligare lite torsk samt även en långa, en bleka, ett par sejar innan vi kände att det var bra för denna gången och styrde skutan mot hamn med fanan i topp!