Blåsigt värre i Havøysund

Hårda vindar… ja det finns mycket vi kan styra över men är det nått vi inte kan ändra på är det vädret. Denna veckan har vi hittills haft det extremt svårt här uppe i norr, vindarna ligger och snurrar mestadels över 15 m/s och fisket har blivit svårt lidande. Inledningsvis av veckan fick det bli en riktigt snabb uppvärmning med lite spöböj på torsk, innan v fick retirera och hålla oss i närområdet till campen och fiska spätta, men inte var detta så pjåkigt då Theo 12 år direkt efter någon minut visade farsan Peter och övriga i G-båten vart skåpet skulle stå med en kanon spätta lite över kilot. Tyvärr skulle inte vindarna bli något snällare och efter att under kvällen på torsdagen storm förtöjt båtarna i hamnen, var det bara att lyssna på vädergudarna och spendera fredagen på land…

Som tur va visade prognoserna faktiskt riktigt bra väder igår under lördagen och vi i G-båten laddade ut på havet 05:00 för att ”fånga dagen” och spendera så mycket tid som möjligt på havet, grabbarna i båt 5 hakade på och vi begav oss ut för att fiska torsk till att börja med, och med tanke på tidigare veckor där vi haft helt galna mängder torsk i området, var tanken att vi bara skulle ut och hämta dom, men fiske är fiske och någonting var förändrat. Vi sökte och sökte efter fisken men hade det tufft, tillslut efter en längre flytt till nya jaktmarker och med en del yrkesbåtar i sikte lyckade vi hitta större mänger fisk men dock av mindre size. Då resultatet på flundra fiket tidigare vecka var mycket respektabelt och vi såga att prognoserna för morgondagen såg riktigt dåliga ut även dom, så ägnade vi eftermiddagen åt de platta, men även dom skulle kommit på bättre tankar än att äta och det slutade med att vi kammade noll? Det kändes att något hade förändrats men kan det ha berott på det stenhårda sydliga vinden som vart? ja det vet vi inte helt säkert men så tror iallafall de lokala yrkesfiskarna och det kanske ligger något i det.

Men vi tar alltid nya tag och vi ger framförallt INTE upp, så idag efter 13 timmar på havet under gårdagen, visade prognoserna att vi hade möjlighet att fiska på förmiddagen, så 07:00 gick vi ut och vi hade inte tid att köra långt då vinden skulle snurra in KRAFTIGT runt lunch tid, så vi nötte flundra på de allra hetaste platserna i närområdet, men tyvärr gick vi hem med svansen mellan bena då vi efter att missat en flundra som rusat iväg med Theos betesfisk och lyckats komma undan. Väl på land snackade jag med båt 5 och för höra att de vart i ett riktigt monster! och efter att få bevittnat händelsen där de står och drillar en fisk med RIKTIGT mycket tyngt, och sjuka huvudskakningar, kunde jag också konstatera att den var mer än stor, dock lyckades linan smälla i en tung rusning och mer än så får vi aldrig veta.

Nu laddar vi batterierna ikväll på puben med gött tjöt och ber för två fantastiska dagar att avsluta veckan med!

Tight Lines// Douglas Dahlberg, Jörgen Zwilgmeyer, Ivan Swarts