Mixfiske i Havøysund

Då var ännu en vecka igång här i Havøysund, även denna veckan med endast gäster i guidebåten. Vi har fyra mycket glada Fransmän på plats och siktet är inställt på lite av varje så fisket de tre inledande dagarna har varit på torsk, spätta och hälleflundra. Torsdagen blev ämnad åt torskfisket, Alexander styrde skutan åt norr ut för att leta rätt på fisken. I området norr om campen är det ingen hemlighet att det är RIKTIGT mycket torsk, så för att värma upp lederna hos gästerna första dagen med extrema mängder fisk, är det ett säkert kort att gå just dit, det stora fiskarna rör sig i området och vi hör rapporter från yrkesfiskare om stora torskar, men tyvärr så gick första dagen utan något riktig toppfisk.

De två senaste dagarna å andra sidan har spenderats på att fiska hälleflundra, fisket har varit extremt tufft och de platta fiskarna lyser med sin frånvaro. När Alexander anlände idag på morgonen till området runt och i den vik de skulle fiska, möttes han av en vägg av fågel, hela stället var precis totalt invaderat av lodda (betesfisk) som hade tryckt in i viken hela vägen in på 20 meters djup. Fåglarna var precis galna och dök mot vattenytan över allt, om all denna betesfisk var anledningen till dagens resultat då det kammades hem ingen hälleflundra, det kan vi endast spekulera i.

Jag lyckades själv smita ut på en liten eftermiddags tur med min flickvän som är på besök, solen har skinit hela dagen men vindarna har kommit in rätt hårt ifrån ost. Så vi inledde med lite rödspättafiske, och efter att Matilda fått två riktigt fina spättor, så ville vi ha ett par stora torskar. Vi drog ett par sjömil ut i vinden, det tog inte mer än någon minut innan fisken började visa sig på skärmen och Matilda släppte ner, pang så satt hennes första torsk, med inga förväntningar och ingen aning om hur det funkar så landade vi första torsken på 6-7 kilo. En snabb veva tillbaka till den lilla toppen där fisken stod och vi släppte ner igen, jiggen han inte komma ner till botten innan det dunkade till ordentligt i grejerna, en tung fajt följde och upp kom en riktig prakt fisk på runt 15 pannor! Eftermiddagen var fulländad och med tanke på vinden så begav vi oss hemåt så snart vi plåtat den fina fisken.

Tight Lines// Douglas Dahlberg, Alexander Hallgren