Långtur och stora fiskar på Vesterålen

Arlanda Jakt&Fiske med Patrik Brunström är här och gästar oss för andra gången denna säsong. Det betyder att i stort sett alla båtarna var ute redan första eftermiddagen och körde in i det sista innan mörkret stoppade fisket. Det fiskades på flera håll där vissa tog resans första torskar medan andra fann stora jagande stim med storsej.

Jag är tillbaka från semestern och tar över stafettpinnen efter Tony som fått prova på fisket här på Vesterålen. Men även om jag haft semester har inte kunnat låta bli att märka ut långturspositionerna vi samlat under säsongen på ett detaljrikt sjökort. Det skulle visa sig att vi redan kommande dag kunde åka ut och fiska med ännu bättre bild av området än tidigare.

På bryggan rådde långtursfeeling och ett grymt motiverat gäng med alla båtar lämnar campen i Jörnfjorden. Vägen ut var lite guppig men så snart vi kommit ut på öppet hav blev resan behaglig och med en mojnande vind samt fina moln på himlen kändes det ut som att vi skulle få en fin dag på havet.

Igår hängde jag med Ville, Göran och Janne ut på långturen. Vi gjorde ett tidigt stopp och på några drifter landades fina torskar och en långa. Några andra båtar hade gått direkt till V-berget och ganska snart hördes fångstterrorn på radion. ”–Vi fångar många fina torskar och det är några fina på mellan 15-20kg”. Det är en mening som gör det svårt att inte lägga kursen raka vägen dit. När vi kommer fram ligger tre båtar i närområdet och fångar bra med fisk. Det dröjer inte länge innan vi också är med på den fångstfesten. Janne var riktigt het ett tag och drar torsk på torsk på sin jigg. De fotbollsplans stora stim med betesfisk var ibland svårt att tränga igenom med jiggen men med lite finess så högg det stundtals friskt. Göran tröttnade lite på jiggandet och fick ett tungt spöböj på sitt mete. En fet torsk på 19kg breder ut sig som en pannkaka i durken på båten. Vi har under dagen hört om två torskar hela 23kg och några till som passerat 20kg och desto fler som vägde straxt under. Emellanåt tog båtlagen fina sejar på mellan 10-13kg. På långaplatserna fångas även långor, ett flertal mindre långor och några lite större på 170cm samt en som uppskattningsvis vägde över 20kg.

I slutet av dagen vaknade flundrorna till liv. En fin matflundra landas i en av båtarna och kort därpå får vi höra att Båt 2 med Patrik drillar fin hälleflundra. När vi kommer fram efter att ha tampats med en torsk på 19kg som fördröjde oss ligger fisken säkrad och en fin flundra mäts till 147cm. Det fick avsluta den här långturen.

Även om jag skriver ut vikterna på de största fiskarna som fångades så är det betydligt fler saker som gör dessa resor häftiga. Det finns alltid en god chans på dessa långturer att ta ett personbästa oavsett tidigare erfarenhet av fiske och några i Arlandagänget har PB-bad att ta. Att åka ut med ett gott gäng gör de här resorna till riktiga äventyr och det tar en liten stund att åka ut. Men känslan när man är där ute på ett riktigt nordnorsk offshore fiske är att precis vad som helst kan hugga. En lugnare period kan tvärt avbrytas av ett intensivt torskrally, storsejen är sällan långt borta och hälleflundror av största kaliber jagar runt topparna. Vi har lite överraskande funnit stor långa på grunt vatten och det fisket har varit stabilt under hela säsongen.

I skrivande stund har några av båtarna kommit in från sin andra långtur och det svärs lite innan det hoppas i vattnet från bryggan. Mer om det kommer i nästa nyhet.

Christian Karlsson, Vesterålen