Årsbästa hos NSA och veckosummering i Risöysundet

Och här hade vi Joel Ek med en skön flundra han med!

Nu är återigen en vecka över, och trots motgångar i väderprognosen så lyckades vi till sist att bända både det ena och det andra.

Veckan började bra, men Markus bakom rodret i guidebåten och Malmö-duon Henrik och Joel i en egen båt så fångades det snabbt fina torskar och en o annan Hälleflundra. Veckan verkade lovande, men sen sa naturen ifrån, och bjöd upp till dans med årets första höststorm.

Vansinnigt hälleregn, starka vindar från syd och magert med solsken begränsade vårt fiske till innerskärgården, där vi spenderade några timmar varje dag när det blåste som mest.

Stortorsk till Dennis!

Så fort vädret lugnade sig så for vi ut mot öppnare hav, och i tisdags så började vi fånga stor fisk igen. Torsk stod på schemat, och där vi hittar betesfisken har vi även hittat torsk. Första halvan av dagen så höll fortf vinden i, och fisket var lugnt.
Eftermiddagen å andra sidan bjöd på stora torskar som högg uppe i frivattnet. Återigen lugnt jiggande ibland småsejarna gav ett bra resultat.

Men när vi fiskat av några toppar, så lade sig havet spegelblankt, och återigen skickade vi ner jiggarna på drygt 60ms djup. I fören såg jag spöböj direkt efter jiggen träffade botten, men en mycket trött fisk. Inte ett spöknyck, inte en cm rusning.

Långt bak i skallen tänkte jag, det är ju trots allt så en Marulk ska bete sig, har jag fått höra. Men utgick ifrån att det var en sten eller en felkrokad fisk.

Och slutligen Breiflabben, Marulken!

Men när den bröt ytan så fick vi se det fulaste fisktryne vi sett. En ruggigt mörk och platt Marulk bröt vattenytan, och jag drar snabbt ombord den och blir i extas! Det är länge varit en dröm att få se en levande marulk, och ännu större sak att få landa en!

Exemplaret kontrollvägdes i hamn på 5.65kg, och vi stod en bra stund, 3 karlar och försökte luska ut hur man filear en sådan fisk.

Dagen var gjord, och vi landade utöver Marulken flera vackra torskar upp till drygt 12kg.

Dagen där efter så körde återigen Marcus Guidebåten, och denna sista dagen stod mycket på spel. Hälleflundran som gäckat oss störra delen av veckan skulle få Revansch!

Marcus fiskade av ett område, och malmö-duon fiskade ett annat.
Efter ett kort tag så började malmöbåten drilla flundra, och säkrade snabbt en 116cm lång kolsvart fisk.
Guidebåten kallades in för lite jiggtvättande i hopp om att även dom skulle kroka på en platt fisk. Sagt och gjort så landade även guidebåten ganska snabbt en Hälleflundra strax över metern.

Dagen fortsatte och fler flundror landades. Även en fisk i stor kaliber tappades efter en redig rusning.

Nu väntar vi in nästa gäng, och vill med tacka herrarna som är påväg hem till Sverige.

Over n out

Henric Appelgren och Marcus Eriksson