Unik art siktad på Å!

Under torsdagens fisketur fick gänget i Guidebåten, Lars Löfgren, Lars Hedman, Tomas Gabrielsson, Tomas Lindquist och André som kör guidebåten den här veckan vara med om något helt unikt. Dagen började med lite flundra fiske. Tomas G landade efter nån timmes fiske dagen första flundra på 133 cm. Vädret och humöret var på topp! Framåt lunch när gänget precis vevar upp för att lägga en ny drift får André syn på något mörkt som bryter ytan 100 m längre bort. Det visar sig två gånger innan det försvinner och det är inget som någon i båten sett förut. Spekulationerna är i full gång och det pratas om allt från Brugd till en liten knölval.

Några minuter senare syns det igen nu ännu lite längre bort men inte heller nu lyckas de utskilja vad det kan vara. När den återigen syns ca hundra meter framför båten kör André runt båten och lägger sig ett par hundra meter framför i förhoppning att den fortsätter i den riktningen och kommer upp en gång till, det gör den!

 

När gänget ligger stilla med båten och kamerorna i högsta hugg så kommer den upp och bryter ytan igen. Inte heller nu kan de utskilja vad det är men så kommer den upp igen och nu är den nyfiket på väg mot båten. Nu ser de vad det är, en enorm sköldpadda! Sköldpaddan är säkert upp emot 2 meter lång och alla i båten står helt förbluffade. Sekunderna senare smattrar kamerorna för fullt. Sköldpaddan kommer närmare och närmare och alla får några riktigt fina bilder innan den dyker ner för att en stund senare komma upp igen en bit bort för att i ytterligare några sekunder titta nyfiket på oss innan den simmar vidare.
En helt otrolig upplevelse och vad vi kunnat forska fram på egen hand, helt unik!

Sköldpaddan var en Havslädersköldpadda, världens största sköldpadda och också en av världens mest utrotningshotade djurarter. Den finns i alla världens tropiska och tempererade hav. I Skandinavien har den siktats ett par gånger vid Norges kust men vad vi vet aldrig fångats på bild. Två döda exemplar har fångats i Danmark av yrkesfiskare i garn 1965 och 1979. Ett dött exemplar har spolats upp på Island 1963 och en individ har hittats död intrasslad i en hummertina utanför Grebbestad 1989.

Så vad vi kunnat forskat fram är det här en mycket unik händelse och en upplevelse för livet.

Tight lines

Martin, Alexander & André