Långtur med stortorsk och storsej och långa i Vesterålen!

I torsdags var det dags för långtur och alla båtar samlades klockan 8 nere vid bryggan och förberedde inför avfärd. Vädret såg helt magiskt ut.

Vi styrde båtarna mot de yttersta skären och mötte upp den resterande båten.

I komradion fick vi höra att de fått följe av 2 st vikvalar och hur mäktigt det var att skåda dessa när de bröt den spegelblanka vattenytan.

Väl ute på långakanten hittade snabbt båt 3 med vår tyske gäst Wolf i spetsen många stora torskar och sejar. Fick en rapport ifrån Marcus att han med båt 4 hade fått en torsk i en av de första drifterna på hela 17 kg.

Efter ett par drifter hade vi i min båt fått både stor torsk och långa och bestämde oss för att åka mot eggakanten som med sina branta kanter stupar ner mot 2000 meter. Vi började på 200 meter och fiskade, men insåg snabbt att när vi drev mot 300 så skulle inte våra linor räcka.

Det är ett spännande ställe och efter några långor och lubbar så var armarna trötta och vi åkte tillbaka mot de andra båtarna.
Efter en lång dag på havet med fantastiskt väder och många glada miner så styrde båtarna vi båtarna hemåt.

Båt 2 valde att stanna för att fiska lite flundra i närheten av campen, men mitt i en flundra drift så fick de sällskap av 6-8 späckhuggare som lärde sina kalvar att jaga med hjälp av luftbubblor som de blåste ut likt nät.

Sen att de i båt 2 lyckades fånga 2 fina matflundror gjorde inte dagen sämre. Nu tar vi nya tag och med förväntansfulla gäster så styr vi morgondagen mot ytterligare en långtur.

Tony och Marcus