Solsken, Hälleflundra och torskar

Igår och idag så har vi haft det lite lätt blåsigt här på Lofoten. Vindar från norr på drygt 8-10m/s har begränsat vårat fiske, framförallt igår.
Men trots vinden så körde vi ut ett glatt gäng på 4 båtar norröver för att leta torskar. Vi hittade dom ganska snabbt, men herrarna jag körde från Holland blev ganska snabbt trött på att bli duschade i nacken av saltvatten, så vi sökte lä och letade torsk i spegelblankt vatten skyddat från vind. På grunda sandbottnar bytte vi bort spättetackel mot mindre jiggar och jiggade torsk upp till 5kg på lätt utrustning, likt vinterfisket i Öresund. Riktigt gott, många skratt o gott kaffe så hade vi en grym dag i vilket fall som helst!

Dom andra båtarna blandade sitt fiske, och med både torskar upp till 10-12kg och flundror i strömmen så var dagen trots väder lyckad ändå.

Idag så Körde jag några gentlemänn från Wales, och efter gårdagens kvällssnack med dom så var jag taggad för rödspätta, och vandrade i morse ner till bryggan med räka och min spättespö i högsta hugg. När jag kom ner så skrattade dom åt mig och sa att det givetvis stod Hälleflundra och torsk på schemat.

Efter en snabb morgonjogg så hade jag rätt grejer i båten, och vi for ut. Solen strålade, vindarna lugnade sig och vi väntade en grym dag på sjön, vilket vi också fick. Vi la däremot inte en minut på Hälleflundran, vilken ni säkert förstår efter hur dagen gick.

Vi körde norröver, jigg och pilk i högsta hugg med stora förväntingar, och 2 minuter efter nedsläpp så står en av grabbarna o gapar efter sin nylandade 10kg’s torsk som smaskade i sig hans självlysande jigg. Dagen fortsatte likadant, torsk som inte högg, torsk som högg, och lite bifångster.

Den första bifångsten blev en Hälleflundra på 101cm, som smaskade i sig en släptacklad gäddjigg.
Bifångst nummer 2 blev en Hälleflundra till på 115cm, och även den föll för en av våra klassiska flundrajiggar.

Efter det slutade vi dagen tidigare än planerat, alla var supernöjda, och med småtrött armar gled vi hem i solsken och en bekväm medsjö.

Imorgon vankas finväder, och hela campen drar iväg tillsammans o letar flundra och torsk. Vi taggar till tusen!

Henric Appelgren