Långtur med enorma långor, stor torsk och storsej!

Under fyra långturer till vår nyfunna fiskeplats har vi drillat stor fisk till den grad att vi känt oss helt färdiga, vid upprepade tillfällen har storfiskchocken fått oss att sätta oss ner i båten för att smälta vad som händer och att hämta andan. Den här turen var inget undantag, men vi blev ändå överraskade över hur vansinnigt fiske efter långa kan vara.

Att fånga långa här är inget ovanligt, vi får dem ända in i hemmafjorden och jag upplever att det finns gott om dem, även på riktigt grunt vatten, de hugger gärna på våra jiggar och pilkar. När vi gjort långturer har vi lyckats fånga ett flertal långor med en vikt på mellan 10-13kg. Nu vet vi att det inte är en slump att de står på kanterna på runt 80 meters djup och kastar sig över våra jiggar. Det syns på fighten när en stor långa kliver på, den bockar spöt fullständigt och bjuder på en seriös kamp.

Det blev en till sista långtur sista dagen med Jakt och fiskekompaniet Alingsås. På vägen ut bröts ytan av långa fenor vilket betyder späckhuggare!! De som åkte längst bak i båtkaravanen såg uppskattningsvis över 100st som simmade i ytan, vi som var längst fram och åkte tillbaka fick se några som ville visa upp sig, en del av dem var stora som minibussar! En riktigt häftig upplevelse och årets första späckhuggare visar sig!

Den här turen inleddes med en jakt på de stora stimmen med betesfisk, vi åkte tillbaka till Venusberget som levererat riktigt fina torskar på toppen. Här fanns det betesfisk på toppen men torsken var inte riktigt i stöten som den varit tidigare. Vi inledde med granna torskar runt 10kg och det började hända grejer i de 5 båtarna som var med. Men just när vi trodde att vi drillade en fin serie med torsk kommer det upp 3 långor vid trippeldrillning där den minsta är över 10kg och den största som Magnus knep vägde 20 kg och mätte 150cm!! Vilken trippeldrill!

Vi fortsatte driften över branten som fortsatte leverera fina hugg och fler fina långor tills huggen kom glesare. Vi bestämde oss för att åka tillbaka och på uppvev tog Jari och Mats varsina fina storsejar, en bra bit över 10kg! Det här började helt tokigt och det dröjde inte länge innan vi hade fler fina långor i båten, alla mellan 10-20kg! Kamperna var tunga och det magiska djupet låg på mellan 70-80 meter. Jiggen dominerade och vi skulle få flera fina långor, Mats som hade tappad ett par fina långor pumpade upp en fin fisk som visade sig vara en torsk på 20kg! De andra båtarna rapporterar också in torskar på över 20kg. Johanna i båt 7 krokade även hon på en fin sej på 12,4kg som är ett nytt personbästa, bra fiskat! Även Jimmy med hissingsgänget som är med fångar en Sej på 15kg vilket blir nytt camprekord på sej!

Jari hade redan pumpat upp ett gäng långor men hade något som verkade gå lite tyngre! En kort och robust långa på 147cm och hela 26kg bryter ytan, något som för en stund är ett NSA-rekord. Vilken långa! Jag fotar de grymma fångsterna och det är ingen enkel match att hålla upp en sån fisk!

Efter att ha skådat det grymma fisket ville jag filma vad som egentligen händer där nere med min undervattenskamera. Ganska omgående drillar jag också en fin långa som jag tappar, det blev även en kort dust med en storsej på vägen upp. När jag fäst tillbaka stingerkroken och sänker ner händer det något ganska omgående….

Hugget kommer blixtsnabbt på min Crazy Daisy i färgen rainbow som knappt hunnit lämna botten. En fisk som jag upplever som otroligt tung. Jag ville inte visa hur slitsamt det var då jag vet att de är ursinnigt starka. Jag pressat fisken med mitt korta speedjiggingspö och den tar lina i sina huvudskakningar. När den kommer till ytan växer fisken och visar sig vara helt enorm! När den kommer över relingen vrålar jag, VAFAN VAR DET DÄR, DEN ÄR ÄNNU STÖRRE!!

En helt brutalt lång fisk var det som mäter 170cm och hade en vikt på 27kg! Helt matt får jag också sätta mig ner och försöka smälta vad som nyss fångats. Den här platsen visar åter igen att den levererar stor fisk men den här dagen var det långornas tur. Topplångorna blev 27kg, 26kg, 22,6kg till en av hissingsbåtarna, 20kg och jag vågar påstå att vi hade mellan 15-20 st stora långor i våran båt där alla vägde över 10kg! Ett mäktigt bra resultat på en fisk som oftast metas med naturligt agn på djupt vatten. Vi fiskade med jigg på under 80meters djup och fann klasar med stora långor. Vi kommer fortsätta rikta fisket med jigg efter dessa giganter.

Straxt efter min fångst anropar båt 9 på assistans då de drillat en ursinnig hälleflundra. Det var en deja vu från förra långturen, när jag hoppar över i båten står Christer och drillar igen och på samma bete tar han sin andra hälleflundra på 130cm! Här finns det också potential att fiska hälleflundra. Med tanke på vikten storfiskplats vi funnit så borde det stå grymt stora hälleflundror här!

Torsk då? Några som lyckades fånga ett bättre antal torskar var också båt 9 där de landat en fin torsk på över 20kg. Innan hemfärd samlades vi några båtar på en sista plats och innan vi hann fram ropar båt 9 att de tagit en torsk på 25,5kg! Även detta är en riktig gris, kort och tjock! Som avslutning på den här resan blev det också camprekord på torsk.

På vägen hem möts vi upp av Späckhuggare igen som nu visar sig inne i Eidsfjorden. Det fick bli en riktigt bra final på en vecka som levererat två långturer med rekord på torsk, sej och långa. Det blev också hällefiske där båt 5 med kapten Robban hårdsatsat på flundran och blivit belönade med fina fiskar på 158 samt 169cm. Den här veckan gick vi också på djupet och kom hem med fulla backar med uer, stora vittlingar och den något udda arten Fjellbrosme.

Det har varit en otroligt rolig vecka med stor variation, vi tackar JFK Alingsås för denna gången!

Christian Karlsson, Vesterålen