Nattlig långtur på Vesterålen, flera stora arter!

Under den första timman på långturen nådde vi inte botten innan torskarna slackade våra linor. Vi undrade hur det ens var möjligt.

Det blev bara 4 timmar, men det räckte för att fånga stor torsk, sej, långa, kolja och hälleflundra!

När vi kollade vädret såg vi en dalande vind under natten och ändrad riktning på vinden, en paus som kanske var tillräckligt lång för att göra en långtur. Den här veckan gästas vi av Jakt och fiskekompaniet, Alingsås. Ett mycket motiverat gäng som är flexibla med dygnets timmar för att tajma tidvatten och fisket. Redan första kvällen var några redan ute på vattnet för att fånga matfiskar för kvällen, det blev fin mattorsk och ett par blekor på runt 3kg på utsidan av hemmafjorden.

På första dagen varslades det långtur på natten så vi körde en halvdag både nära campen och lite längre ut. Det blåste från sydväst och vi fick lite motsjö ut men det kompenserades av långa drifter med mycket sej samt några torskar emellanåt. De som satsade nära campen landade jagande torsk inne på grunt vatten med några toppar på runt 10kg. För att vara pigga och utvilade inför en eventuell långtur och nattfiske så avbröt vi fisket vid kl 17.

Kl 22 samlades alla båtar inför långturen, vinden skulle vända något tidigare än prognosen först visade och det var osäkert på hur länge vi skulle kunna fiska innan vinden tar kraft. Runt 4 timmars fiske uppskattade vi det till. En kortare långtur med andra ord. Vi blev tillslut 4 båtar som ville prova och känna på sjön om en långtur var möjlig.

På väg ut ur hemmafjorden möttes vi av en stark regnbåge som byggde upp ett maffigt valv där vi såg ut att kunna åka igenom och bortom horisonten lyste solen under alla låga moln, det var ett nästan magiskt ljus. Sjön kändes bra när vi kom ut på öppet hav och långturskänslan infann sig. Det skulle bli av!

När vi nästan var framme i området som gett så bra de senaste långturerna var en båt tvungen att stanna upp, vi andra väntade in och passade på att hiva i ett par pilkar. Ganska snabbt var småtorsken där, trodde vi, upp kom två granna koljor på mellan 2-3kg. Väldigt bra på ett måfå-stopp i ingenstans. När de kom ikapp så körde vi mot toppen som numer går under namnet Venusberget. En topp på 50 meters djup som inte finns med på sjökortet, så det gäller att hitta det med hjälp av ekolodet.

Jag som åkte med båt 6 ut för nattens fiske sökte upp toppen med hjälp av ekolodet, fisk tecknades direkt och klartecknet för att börja fiska gavs. Ingen hann ner till botten innan alla spöna stod ordentligt böjda. Det fortsatte vilt och ingen av oss i båten, 5 fiskare hann ner till botten innan jagande stortorsk slackade linorna under den första timman. Vi skrattade åt att ingen lyckades nå botten, det blev en konstig känsla men det var bara ett delikat problem. Det var helt tokigt, backarna överfylldes på kort tid! I princip alla fiskar som kom upp hade en vikt på 10-18kg i vår båt. Det var tyst på VHF:n, alla båtar hade fullt upp med att drilla stortorsk. Det bröts av ett meddelande: första över 20 landad! Utöver denna fisk kom det upp en till på 22,5kg som Jari stod för.

Även en och annan storsej krokades på när det intensivaste torskfisket hade lugnat sig en aning. Ett flertal över 10kg fångades bland båtarna med en topp på 14kg. Sen hände något oväntat, jag hörde bara: det var en långsmal torsk. När vi fick se fisken som kom in i båten var det en stor lång på 13kg! kort därpå stod ett till spö böjt till handtaget. Dessvärre tappades den men det är inte omöjligt att även det var en större långa.

Båt 9 som drivit en bit ifrån toppen anropade att de drillade en fin hälleflundra. Vi som hade våra beten i båten for dit direkt. Christer står och drillar tungt och jag hoppar över med kameran och gör mig redo att assistera landningen. Omgående kommer beskedet, den kommer till ytan nu, i en snabb vändning kommer jag över kveitekroken och sätter den! En fin hälle med brunfläckig undersida säkras. Christer hämtar andan och jublar, vi mäter den till 140cm och tar några snabba bilder innan den återutsätts.

Vinden började flåsa på vid kl 04 och det blev dags att köra hemåt. I hamnen bars backarna upp och vi kunde konstatera att 4 timmar räckte för att hålla oss ordentligt upptagna vid rensbordet. På nära håll var det lite småtjurigt fiske, trots mycket fisk på lodet var det svårt att få fisken att hugga. Det tar i igen idag!

Veckoavslutet på förra veckan slutade riktigt bra för Niclas som fiskat i Nordnorge för första gången, under en drift smackade det på bra på hans Crazy Daisy, alla i båten fick hjälpa till vid landningen av en flundra som mättes till 135cm. Händerna skakade av adrenalin efteråt och beskrivningen av fighten lät precis som en som drabbats av flundrafeber. Vi önskar er välkomna till havsfiskets värld med denna vecka och gissar på att det inte blir sista resan upp.

Christian Karlsson, Vesterålen