Grymt flundrafiske i Nappstraumen. 150 cm + på topp!

Sista veckan startade i en rasande fart och har fortsatt desto bättre. Under tredje dagen var det flesta som lyckades fånga sin första hälleflundra, bland annat Toni som lyckades landa två i dagens sista ljus med sin största på 118 cm. Toni har försökt under 3 resor utan att lyckas så det var extra roligt när det väl släppte. Samtidigt fick Jon, en förstagångsfiskare ett tungt hugg på riktigt grunt vatten. Fisken tog strax under båten i uppvevet och stångade riktigt tungt. På håll kunde jag se dom säkra den vid båtsidan och över radion fick vi höra att den var ca 30-40 kg. Fisken lyftes in för en bild men visade sig vara större än grabbarna hade uppskattat så när jag kom fram med kameran satt Jon med en 151 cm i famnen. Veckans största fisk var därmed slagen till en mycket grann fisk. Grattis!
Våra kära engelsmän var också ute på djupkanten och landade en grym sej på hela 16 kg och en torsk på runt 15 kg innan de avslutade med några rödspättor nära campen.

På fjärde dagen var det dags för ett nytt gäng och Zdenek som aldrig fått en flundra och varit utan hugg under de första dagarna fick på första driften under söndagsmorgonen ett tungt hugg som bjöd honom på sin livs fight där en urstark 130 cm lång hälleflundra bjöd på dans. Strömmen rinner nu tungt och kraftigt genom Nappstraumen så vi provade aningen längre ut på nordsidan av mynningen där vi först fick en liten under måttet och senare i närheten av ett skär dundrade det på ett dubbelhugg med två ursinniga flundror, stöpta i nästa samma form. Peter fick en grann fisk på 116 cm på flötmete och David fick en 109 cm på uppvev för att hinna undan med prylarna när Peters fisk levde rövare men han ”hann” inte undan innan det tog stopp. En grymt rolig upplevelse som båt 5 senare fick dela med oss när de landade två snabba i samma område. Dagen avslutades med att Jon i båt 7, praktiskt taget återupprepar gårdagens sekvens med en fin flundra på grunt vatten, dock inte lika stor men fortfarande en grann fisk på 116 cm som blev en återfångst av märkt fisk. Denna fisken blev självfallet återutsatt igen för att bidra ännu mer till forskningsprojektet.

Fisken var i första fångsttillfället 89 cm den 14/10 2014 och återfångades ca 900 meter ifrån dagens fångstplats.

Erik Axner – Nappstraumen