Popperexpedition från Nappstraumen!

Det är inte varje dag som man får besök av tre stycken entusiaster som rest över hela jorden, fiskat de allra mest exotiska arter och besökt platser som de flesta bara drömt om. Passionen för dessa herrar handlar om ytfiske, popperfiske på tropiska destinationer men nu hade de tre herrarna från Schweiz fått upp ögonen för vårat unika fiske efter storsej i Moskenesstraumen. Vi utgick från Nappstraumen och hade några dagar tillgodo när de anlände på tisdagseftermiddagen till Leknes flygplats.

Vi riggade i ordning all utrustning, rejäla haspelrullar, styva spön och poppers i diverse kulörer och storlekar. Brist på utrustning och engagemang var det inte tal om utan allt var fixat och klart in i minsta detalj. Första dagen var dock för blåsig så vi spenderade den i sandvikar kring Nappstraumen i jakt på hälleflundra. Utrustade med mindre jiggar spinnfiskade vi av vik efter vik och landade en fisk strax under måttet och hade ett par till kontakter samt en följare till båtkanten.

När vi lämnade hamnen under den andra morgonen för vår första långtur ner mot Moskenesstraumen tog vid sydsidan av Lofoten ner och trots en bister nordanvind låg havet stilla och färden ner gick som på en dans. Efter ungefär en timme var vi på plats och herrarna var också otroligt nyfikna på havets platta giganter. Eftersom strömmen var optimal för hälleflundra börjar vi med några snabba drifter på ett grundflak i strömmen. Det dröjde inte länge innan första hugget kom men tyvärr blev mothugget aningen sent påkommet och fisken böjde spöet rejält innan den lossnade..

Ett par drifter senare var det dock dags igen och på en Crazy Daisy med curlytail sög det till ordentligt och en tung fisk var krokad. Fisken gjorde dock inte mycket väsen av sig utan lät sig relativt enkelt besegras och säkras vid båtkanten. Fisken var dock rejäl och vid mätning visade tumstocken 138 cm. Vilken start på fisket och riktigt skönt att knäcka koden direkt. Strömmen tilltog allt mer och efter ytterligare nån drift där Etienne fångat en grann havskatt på 6,5 kg var det dags att röra sig mot sejtopparna.

Direkt vid ankomst till grundtopparna visade ekolodet mycket fisk men de stod djupt och ville inte trots ihärdigt kastande komma upp till ytan. Istället tacklade vi på wobblers och trollade i 3-4 knop mellan topparna. Detta var verkligen melodin för dagen och trippelhugg efter trippelhugg från sejar på 7-15 kg avlöste varandra. På de långa popperspöna blev det spektakulära fighter och vi valde att kroka av de flesta fiskarna vid båtsidan för en skonsam hantering. Vi använde oss av Westin Platypus SW, en wobbler som kommer att finnas till försäljning i Å framöver.

Nästa dag var det ännu bättre väder och vi tajmade tidvattnet med vår avgång från Nappstraumen. Även idag låg havet helt stilla på sydsidan och precis som första dagen inledde vi med hälleflundra. Vi hade dock en hel del oflyt under den andra dagens flundrafiske och tappade två riktigt stora fiskar varav den ena rusade ut över djupkanten och smällde av linan. Den andra lossnade också i en rusning men denna gång var det krokfästet som gav vika.. Vi fångade dock en mindre fisk på 79 cm innan fåglarna signalerade att sejen jagade i ytan. I hög fart satte vi kurs mot grundtopparna och nu var fisket igång. Det krävdes dock mycket teknik och finlir för att få dem att stiga till ytan men med långa pauser och försiktiga plask fick vi storsej efter storsej att göra akrobatiska hopp efter våra poppers. Vi avslutade fisket sent på kvällen och styrde kursen mot Nappstraumen med mycket stora leenden.

Den tredje dagen som också blev vår sista dag i Moskenesstraumen inleddes precis som tidigare men efter gårdagens succé på sejfisket var fokus mer inriktat för en revansch på hälleflundrorna. Vi valde att meta med makrill och placerade våra drifter med stor precision kring kanter och toppar för att optimera chanserna. Plötsligt fylldes återigen himlen med fåglar och på långt håll kunde man se att ytan var orolig kring grundtopparna och vi kunde inte hålla fokus på hälleflundran när vi visste vad som höll på att hända kring grundtopparna. Om fisket under den andra dagen var bra så var det helt makalöst under den tredje dagen när vi ankom till grundtopparna. I samtliga kast under en timmes tid hade vi kontakt, följare, fisk som jagade och missade våra poppers samt att vi landade ett 15-tal sejar kring 10-15 kg samt en riktigt grann toppfisk runt 16 kg till Etienne.

Lika fort som det startade var det dock över och vi satte kurs mot hälleflundraplatserna igen för en sista satsning. På en agnad makrill på en anti-twistrig föll ett tungt hugg och under drillningen var det till en början inte vi som bestämde.. Fisken kämpade på extremt bra och tankarna for iväg hur stor den egentligen kunde vara. Driften var kraftig, runt 2 knop och detta utnyttjade verkligen fisken till sin fördel under de första 5-10 minuterna av drillningen innan den plötsligt gav upp och började snällt följa med mot ytan. Det kändes plötsligt som en helt annan fisk i andra änden av linan och vid båtkanten kunde vi säkra en mycket välkonditionerad och bred fisk på 141 cm. Ibland kan man verkligen lura sig och man slutar aldrig förvånas hur kraftfulla dessa fiskar egentligen kan vara. Denna fisk fick avsluta våra expeditioner till Moskenesstraumen för denna gång men det kommer garanterat att bli fler tillfällen för detta i framtiden. Med endast en timmes båtfärd längs sydsidan når man enkelt dessa fiskeplatser från Nappstraumen och är en perfekt möjlighet för de som vill prova på detta fiske men samtidigt utgå från Nappstraumens väderskyddade placering.

Lyriska över sejfisket och aningen chockade över kraften i hälleflundrorna berättade Etienne att resan med råge hade överstigit alla förväntningar han hade och att detta skulle bli ett minne för livet. När jag nu skriver detta sitter jag på flygplatsen i Leknes, på väg mot kontoret och saknar redan havets salta stänk. Nordnorge är och förblir ett riktigt fiskeparadis!

Erik Axner – Nappstraumen