Fiskerapport från Vesterålen!

Befinner mig just nu uppe i Nappstraumen tillsammans med min familj. I fredags tog vi beslutet att hälsa på våra nya samarbetspartners på Vesterålen Apartments som vi erbjuder som en ny destination för 2017!
Medans min fru och barn tog bilvägen så körde jag den långa vägen med båt från Nappstraumen till Vesterålen, egentligen är detta kortare avstånd än bilvägen, men med lite mindre komfort…
Eftersom båtresan var ungefär 1 timme snabbare än bilresan så hade jag lite tid för fiske innan jag skulle möta upp med familjen på plats. Jag stannade därför på ett grundflak ca. 30-40 minuter med båt från campen i Vesterålen för att testa flötmete efter hälleflundra med hel sej. Det blev mer eller mindre än en parodi på flötmete, då jag inte någon gång hann sätta fast linan i linutlösaren innan en skaplig torsk kastade sig över sejen. Sejarna tog snabbt slut och det blev sedan jiggfiske resten av tiden. Sällan upplevt sådana mängder med torsk sommartid. Merparten av fiskarna vägde mellan 7-12 kg under den korta tid jag hann fiska. Tycker fortsatt att platsen ser intressant ut för hälleflundra, men frågan är om de hinner före alla torskar i området…
Dagen efter så ville familjen följa med och fiska. Hälleflundrafiske är nästan uteslutet med dem, då det måste nappa inom 5 sekunder…
Körde först ut till yttre Eidsfjorden på några grundtoppar där vi fick mängder med torsk, sej och bleka i fint format. Fortsatte sedan till fredagens ”torskplats” där de snabbt blev möra i armarna….
Tjatade till mig en halvtimmes hälleflundrafiske (som endast blev 10 minuter utan resultat), men på vägen till denna plats så stötte vi på en grupp späckhuggare på 8-10 djur som vi betraktade på nära avstånd under säkert en timmes tid.
Då väderprognoserna hade ändrat sig och lovat tilltagande vind idag söndag, så satte sig familjen i bilen på lördagskvällen tillbaka mot Nappstraumen, medans jag skulle ta båten. Satt och klurade på ett tips jag fått nyligen från en Dansk kille som fiskat på djupet alldeles i närheten utav campen. Detta skulle absolut provas innan hemfärd!
Danskarna hade fått ett helt gäng Kungfiskar upp till 4 kg, flera Marulkar upp till 14 kg, Guldlaxar och andra spännande arter på denna position som ligger endast 10-15 minuter med båt från campen i Vesterålen.
Efter lite letande efter rätt botten, så fann jag ett par intressanta platser och fångade ett helt gäng Kungsfiskar upp till dryga 2 kg samt någon Vitling på ca. 2 timmars fiske. Helt övertygad om att denna plats kommer lämna ifrån sig fina exemplar framöver för de som vill lägga lite tid på detta!
Hemresan till Nappstraumen blev jobbig med hällregn i 45 sjömil…
Kan summera ihop en bra men kort resa till Vesterålen och alla detaljer hann diskuteras med ägarna och jag vågar utlova att detta blir en av Norges absolut finaste fiskecamper i ett otroligt spännande, men än så länge ganska outforskat område!

Jimmy