Stormen efter ”lugnet” – veckosummering Söröya

Veckan som gått har varit nice, kort o gott riktigt nice.
I skrivande stund dundrar det in vindar på 14-15m/sekund från väst i på Söröya, inte ens skoj att gå utanför dörren, Men men.

Som förut tänker jag bara säga – ”plattisar”, och lämna det osagt till senare i nyheten.
Vad har vi gjort i veckan som gått på Söröya då? Fiskat givetvis, men vad?
Det har varit en god blandning av torskfiskarna och flundrafiskare här på campen. och Torskfisket har varit riktigt gött. Första 2 dagarna körde Henke guidebåten, och dag nummer 2 körde vi en kortare tur efter torsk. Grova vågor och vind trotsades, och torsk hittade vi. Efter drygt en timmas intensivt fiske med en topp på 17kg körde vi ifrån busvädret och sökte spätta närmare hamnen. Det gick också prima, med mängder av sandskäddor, en o annan rödspätta och en babyflundra var dagen gjort. Utöver guidebåtens insats så har torskfisket levererat bra mängder upp till 25(!)kg.

Åter till det hittils osagda – Flundrafisket.
Det har varit riktigt nice. Visst, vi har åkt långt för att hitta dom riktigt heta områdena, men det har det varit värt!

Guidebåten har satsat hårt på Flundra i veckan, och guiden Henric fick äran att landa en på 165cm. Utöver den så har guidebåtens top 3 alla legat över den magiska 50kgs gränsen. 157, 164 och 165, Med flera mellan 80 och 130cm. 164an har en cool story bakom sig också, som vi gärna vill dela med oss av.

Under en dag med grym snittvikt på flundra i båten, så la vi en längre drift som blev sned, men vi hamnade i en skapligt torskrace på mattorskar. Efter en stund ville vi återgå till flundrafisket, och jag ber alla ta upp grejerna.

Halvvägs upp så dundrar det till i 2 spön, dundrade till rejält, och jag trodde vi hade ett riktigt sjukt dubbelhugg.
Jag och Oliver Morgan, som åkt med oss i 2 veckor nu, gjorde iordning en kveitekrok var och stor på en sida av relingen var. Nu skulle det landas 2 stora flundror samtidigt.

Men samtidigt som Oliver hojtar till att dom börjar se sin flundra så går linan på min sida in rakt under båten, och jag blir aningen fundersam. När Oliver ser deras fisk lite närmare märket vi att båda karlarna hade drillat samma flundra! Den övergödda flundramadammen nöjde sig inte med en jigg utan klippte 2 stycken. Vi misstänker att deras jiggar trasslat ihop sig precis innan flundran högg, för hon var krokad på båda två.

Pga av situationen med 2 jiggar och en aningen klurig avkrokning så tog vi beslutet att ta ombord fisken för att kroka av henne så ordentligt och skonsamt vi kunde. Det är inget vi rekommenderar, och något vi extremt sällan gör – att ta ombord såpass stora fiskar är en risk för både flundran, besättning och utrustning. – ”dont try this at home”

Men det gick lyckligtvis mycket bra, och när fisken ändå var i båten fick båda fångstmännen posera med fisken.

Veckans största Flundra ska vi inte glömma, på en gäng mäktiga 180 centimetrar.

Flundrafisket i Nordnorge är verklig igång nu!

Henric Appelgren och Christian Karlsson

Henrics nya årsbästa på 165cm

Dagens kungar med en dubbeldrillad 164a

Billy med en på 121cm :D

144cm som inte gärna ville kramas