182cm hälleflundra, 15kg sej och stortorsk på Å!!

Det är början av maj och vårvärmen börjar komma till Lofoten. Denna vecka har vi bara 6 gäster på Å och samtliga verkar mer än nöjda med sitt val av att åka i månadsskiftet april/maj till vår destination på sydspetsen av Lofoten – Å.

Fisket är väldigt stabilt på torsk och ibland får vi lite skrei som ännu inte har lekt, vi har också lokaliserat vart hälleflundrorna står och sedan som ingen hade räknat med så här års – STORSEJ!

Under måndagsmorgonen lämnade vi hamnen vid 09.00, denna dag var det bara min franska gäst Remy och jag då hans vän ville njuta en dag på land. Vi börjar dagen med att fånga några betesfiskar i strömvändningen och fortsätter vidare till ett område som har levererat stor flundra tidigare. Strömmen och vinden krokade dock men med hjälp av motorn kunde vi följa strömmen med en lagom fart på driften över ett hett område. Vi riggar två Anti Twist Rig från Westin-Fishing med var sin sej.. Själv kör jag bara med en cirkelkrok för att försäkra mig om att den ska krokas i läppen och på sätt undvika att skada den mer än nödvändigt.
Tekniken med cirkelkrok är att låta fiske ta betet och ge han tid att få in betet i munnen. De brukar ta den först en gång följt av en rusning sedan stannar de upp och vänder fisken för att sedan sluka den och simma vidare. När du känner att den börjar simma vidare under andra rusningen så är det dags att sätt kroken. INGA MOTHUGG! – då rycker du ut kroken ur munnen, utan med högspöföring så börjar du veva in kroken!
Precis detta hände under andra driften. Ett kraftig hugg följt av en rusning, jag frikopplar och väntar på att den ska stanna igen, den stannar, och sedan bär det iväg igen. Jag sätter kroken som beskrivet ovan som följs av ett riktigt tunggung! Jag fortsätter sätta hårdpress för att verkligen försäkra mig om att fisken är ordentligt krokad!! Du känner de tunga rörelserna och sedan bär det iväg i en lång rusning!
Jag bad min gäst att skynda sig att ta upp sitt spö och ta över min fisk, Remy som jublade för 7-kilos torskar fick nu äran att drilla denna drömfisk! Och upp från djupet kommer en STOR flundra! Men precis innan jag sätter kveitekroken så börjar flundran att skaka på huvudet. I sådana här lägen ska man aldrig försöka hålla emot eller försöka sätta kroken, jag släpper allt men till min förskräckelse ser jag hur Remy står med sin kamera i en handen och spöt i andra – full fokuserad på att fota fisken. Jag kastar mig efter spöt och släpper lite på bromsen, sedan drar hon ner i djupet igen.. Rullen skriker ut lina och Remy står i chock! Det gick bra.. Vi börjar om! Remy’s mun går i ett nu, han kan ingen engelska så han kör allt på franska, förstår inte ett ord men med det leendet och tummen upp så förstår jag att han är både extremt nöjd och exalterad över att ha sett en sån stor fisk! Flundran kommer upp en andra gång, jag sätter kroken perfekt i underkäken och säkrar den vid sidan. Jag märker flundran och mäter den till hela 182cm vilket motsvarar en vikt på ca 80kg! Vi jublar av lycka och tar några snabba bilder innan den fick simma vidare ner i djupet igen fast denna gången märkt med ett ID-nummer. På återseende min vän!

Efter denna drömfisk bestämmer vi oss för att testa lyckan på storsejen. Även detta verkar visa sig vara ett bra beslut! Sejar mellan 10-12 kg tappar vi räkningen på och tillslut landar Remy dagens största på 15kg tagen på en Crazy Daizy!
Och mitt i allt sejrace så smäller det på fina torskar emellanåt. Remy drar även dagens största här, hans franska går varm mellan huggen och vi skrattar tillsammans trots att vi knappt förstår varann..

Varmt välkomna till Å, Lofotens pärla!

Johan Mikkelsen

Remy poserar med drömflundran på 182cm!

En riktigt nöjd guide!

Tunggung!

Storsej!

Crazy Daizy, jiggen som levererar storsej!

Remy poserer med en av många fina sejar som vi fick

En grym torsk mitt i sejstimmet!

Kan svälja det mest med ett sånt gap!

Kärlek!

Ännu en storsej!