Blandfiske i Moskenesstraumen!

Igår skulle det enligt väderleksrapporten vara lite halvblåsigt så vi bestämde oss för att stanna på sydsidan och fiska i och runt Moskenesstraumen. Vi stack strax före lågvattnet och började på Herjeskallen. När inströmmen gick igång där valde vi att flytta lite på oss då 4,5kt drift kändes lite väl tufft…

Vi funderade på hur blåsigt det var på Buholmsflaket så vi tog en sväng ner. När vi passerade svarvskallen såg vi att måsarna och havssulorna dök som galningar strax utanför. Det strömmade på ordentligt vid det här laget så jag trodde inte det skulle vara möjligt att släppa i detta vita inferno av skum och vågor – som tur var hade jag fel. Linorna gick spikrakt ner och jag behövde inte röra reglaget speciellt ofta för att de skulle stanna i den riktningen. När första gubben kommit halvvägs ner smackar det till och linan pissar ut. Andra, smack. Tredje, smack! Storsejen är överallt och verkar hugga på allt de ser. Race-et fortsätter flera timmar och strax före högvattnet har vi säkert landat 40+st sejar med topp på 15,3kg.

Vid strömvändnngen körde jag upp mot en av de lite grundare topparna för att se om torsken var hemma – det var den. Pang, pang, pang. Alla vi fick vägde över 10kg och när vi driftade ner på kanten lyckades vi till och med landa ett riktigt fetto som vägdes in till hela 22kg.

När strömmen gick igång igen valde vi att köra därifrån och ta ett sista drift på Herjeskallen. Det var ett bra beslut då vi kunde landa en liten flundra på 98cm på första och sista driftet.

Efter denna lilla avslutning och seger körde vi hemåt… äta bör man ju, annars har jag hört att man blir himla dålig!

Hannes Ribbner, Å