Tunga gung i Nappstraumen!

Söndagen började med att jag åkte ut med Vladislav, Natalia och deras dotter Vera som tidigare under veckan visat sig dra fisk efter fisk och verkligen lär sig fisket med rekordfart! Efter en lite stökig transport la jag upp en drift där vi tidigare fångat mycket huggvillig bergstorsk men nu var det lite segt. Inte förrän vi kommit ut mot lite djupare vatten högg det. En torsk för Vladislav och sedan hör jag hur Vera skriker och spöet är påväg överbord!

Jag släpper torsken på durken och kastar mig tvärs båten för att greppa tag i spöet som nu till hälften var under vattnet. Första tanken var att hon satt sig i botten men märker direkt att det är tunga gung i andra änden… Pappa Vladislav får ta över då denna fisk är helt klart för stark även för Vera. Kampen håller på ett bra tag och det är lite kämpigt då båten gungar en del i den nordostliga vinden. Efter uppskattningsvis 15-20 minuter kommer en stor skugga glidandes under båten och kort därefter är den säkrad! Fisken lyfts in i båten och först då ser jag att den är riktigt stor. 145 cm mäter vi den till och efter några snabba bilder släpper vi skönheten åter! Stor glädje i båten och vi sätter kurs hemåt för lite sightseeing på vackra Lofoten!

Strax därefter åkte Jacob Mortensen & crew hem till Danmark och vistelsen kunde väl inte avslutats bättre då de under tidig morgon hade landat en hälleflundra på cirka 17 kilo.

Någon timme senare mötte jag Mikael, Mats , Victor och Erik som berättade att de under gårdagens guidning med Martin hade haft så mycket spöböj att det nästan blev jobbigt…

– Men nu vill vi känna på lite tyngd, sa Mikael. Det är ju lite därför man åker hit och jag tror vi lärde oss en hel del av Martin igår så nu vet vi hur dom ska tas!

Senare under natten när jag själv, Martin och Martins kusin Tobias var ute några timmar på havet fick vi fångstrapporten: Båt 4 Hälleflundra 183 cm. Planen hade gått i lås och gänget fick verkligen känna på lite tyngd!!! Fisken hade efter hugget satt rejäl fart och trots att dom backade efter så öste linan ut! När dom väl stod rakt över monstret i djupet kunde den sakta men säkert pumpas upp med bra teknik, kraft och vilja! När väl det var dags för kveitekroken var det ju sällskapets första försök på egen hand. Lite kaos och en galen hälleflundra men det gick vägen. STORT GRATTIS!

Efter att vi haft ett torskrace åker vi dit dom befinner sig för att snacka lite och kort därefter suger det till i Martins spö och fajten kan börja! Flera rusningar senare och trötta underarmar kan Martin posera med sitt nya PB på 141 cm!

Vilken dag i Nappstraumen! Men givetvis är det inte bara stora flundror som fångats utan flera båtar har haft bra fiske efter torsk, sej och rödspätta! Även ett gäng fina koljor har lurats.

Solen skiner och båtarna är ute för nya nappatag!

Fick precis rapport om att en MYCKET stor hälleflundra gick förlorad på sydsidan nu på eftermiddagen. Efter ha först bogserat båten pumpades den upp till några få meter under ytan, dock utom synhåll innan den stack ner på djupet igen och linan gick av! Smärtsamt men vilken upplevelse.

Jonathan, Martin & Mats