Nya återfångade hälleflundror från Söröya!

Vi kan glädjande ge ännu ett bevis på att hälleflundran är en sann krigare och att Catch and release fungerar!
Flundran på översta bilden till höger blev fångad 12 juni 2012 av Tony ute på Storskalltaren och mätte då till 143 cm. Den hade då en skadad överkäke men eftersom vi hantera den varsamt genom att kroka av den i vattnet så bestämde vi oss för att ge den friheten åter. Nu två år senare fångades den igen av en tysk sportfiskare ute på Storskalltaren. Den mättes då till 160 cm och var i bra kondition trots sin skadade överkäke. Tyvärr så bestämde sig den tyska fiskaren att avlida fisken.(Se andra bilden till höger)

Det har ändå varit intressant att se trots sin skada att den har kunnat växa samt att den var i så bra kondition samt att den fångades på samma plats två år senare. Intressant information!

Vi har även fått ännu ett mail från Havsfiskeinstitutet idag att Ida´s hälleflundra som hon fångade den 20 mars i år har blivit återfångad av en yrkesfiskare. När Ida fick den så mättes den till 98 cm och nu ett knappt halvår senare så var den hela 120 cm! Den fångades på samma ställe dvs. precis utanför hamnen på Sörvaer!(Se tredje bilden till höger)

Slutligen kan ni kika in kartan (Bild nr 4 till höger) för att se några av dem flundrorna som har märkts och återfångats. Vissa har vandrat väldigt långt medans andra har hållit sig statinärt! Detta är riktigt intressant information och vi hoppas på ännu mer information i framtiden från våra märkprojekt tillsammans med Havforskningsinstitutet i Bergen!

Erik Axner – Kontoret

Tony med sin 143 cm hälleflundra

Den tyske fångstmannen med den återfångade flundran. Tyvärr fick den dock inte friheten åter.

Ida med flundran vid första fångsttillfället!

Karta över återfångster från området kring Söröya!