C&R Tävlingen 2014 avgjord!

De senaste åren har vi anordnar en C&R tävling där vinsten går till den som har släppt tillbaka den längsta hälleflundran för säsongen. För att den ska godkännas måste även rätt hantering ha skett, dvs. att fisken ska säkras på utsidan båten med en kveitekrok där den sedan ska avkrokas, mätas och fotografera med ett referensföremål(tumstock). Dvs. Den skall inte lyftas upp i båten.

Det fångades flera hälleflundror över drömgränsen 200 cm under året, men värst av alla var David Wallin från Sverige som den 8:e augusti kunde säkra en hälleflundra på hela 215 cm från Havöysund.

Här kommer Davids historia när han landade sin livs hälleflundraflundra:

”Den bet på 10 meters djup på en Crazy Daisy när vattnet var som högst. Den ”rusade” eller snarare bara simmade iväg 50-75 meter direkt innan den stannade. Vi åkte efter med båten och försökte hålla båten direkt över där flundran var. Jag pumpade och pumpade allt jag pallade i 15 minuter, de andra i båten trodde det var bottennapp. Jag började misstänka det samma (att flundran hade simmat iväg och fastnat i nått på botten). Till slut följde den med, meter efter meter. Efter 15-20 min fight kom det en ”dörr” upp ur vattnet. Alla bara skrek – FY FAN, FY FAN, FY FAN….
Vi lyckades kroka den med hajkroken på första försöket, men då började den värsta ”kveitedansen” jag sett. Kompisen kunde inte hålla emot – så den ”hoppade” av kroken och rusade ned mot botten igen, iväg ytterligare ca 100 meter innan den stannade. Jiggen satt bra i munnen så det kändes i alla fall bra. Vi åker efter med båten igen och placerar oss över flundran igen. Nu vet man ju helt säkert vad som finns där nere (nu kanske 20 meter djupt). Jag pumpar och pumpar i 15 minuter innan den kommer upp igen. Men den är inte trött ännu och nu sitter den bara i ”stingerkroken”. Den vänder igen och rusar ca 50 meter i sidled. Efter igen med båten och så börjar jag om igen på ca 25 meters djup och pumpar igen i 15 minuter med det lilla av armstyrka man har kvar. Kompisarna pushar på och jag gör så gott jag kan – men är så djävla trött. Det går på något vis (ren vilja gissar jag) och till slut kommer den upp. Vi krokar den enkelt denna gång då även flundran är rejält trött. Vi drar över repet och drar åt kring stjärtspolen – säkrad. Sen värdens vrål och en fantastisk känsla!!!

För att få upp en sådan här fisk krävs det (tror jag): TUR, tålamod (20 års fiskande i Norge), duktiga kompisar i båten + en som kan köra båt, bra fiskegrejor som pallar dessa vikter och att man är tuff mot fisken när man väl får chansen.”

David premieras med en fiskekrok med tillhörande guldlänk i 18 karats guld, värde ca. 9000 SEK.
Detta pris är skänkt av Nordstans Guld i Göteborg, www.nordstansguld.se Christian Bergquist som är ägare av Nordstans Guld är själv en inbiten sportfiskare och förespråkar C&R.
Nordstans Guld sponsrar åter detta pris till 2015, så självfallet kör vi vidare med denna tävling där det gäller att fånga och återutsätta den längsta hälleflundran under 2015!
Stort grattis till David som fångade den längsta hälleflundran under 2014!
Vinnaren kommer inom kort att mottaga sitt pris med post.

Vill du läsa mer om tävlingsreglerna så tryck här

https://www.nordic-sea-angling.se/sv/tavling.html

Johan Mikkelsen

Nordstansguld