Dubbla drömtorskar här på Söröya!

Första fiskedagen här på Söröya började med en satsning på torsk och vi begav oss ut mot kanten mot djupt vatten för att försöka finna dem. Vi började fisket på sjunkande vatten vid 11-tiden på förmiddagen och efter att ha kämpat oss ut genom den gamla sjön började vi fisket. Fisken gick nära botten och tryckte och var väldigt inaktiv men vi sökte oss runt bland olika toppar och kanter i jakt på den aktiva fisken. Plötsligt skymtade vi dykande fågel och kursen styrs direkt dit och resultatet lät sig inte vänta. Direkt när vi kom ner så var fisken aktiv uppe i vattnet och de första fina mattorskarna kunde landas. På ekolodet syntes stora stim av sej i mellanvattnet och under skymtade vi även stundtals större ”bananer” som indikerade stor fisk.

Vi fortsatte söka runt i samma område och plötsligt ropar Göran i Guidebåten till och har ett kraftigt spöböj. Äntligen hade vi funnit de stora! Efter en hård kamp landar han ett torsk på strax över 15 kg. Strax därefter gjorde vi en ny drift och 7 meter ovan botten sög det i en riktigt tung fisk på mitt spö och tunga rusningar och hårda knyckar började fortplanta sig genom linan. Efter en mycket tung kamp kom en magnifik fisk i toppkondition upp till båtkanten och vi kunde strax därefter landa en riktig drömtorsk som senare vägdes till hela 27,5 kg!

Vid mitt nästa släpp så hann inte jiggen komma ner mer än 30 meter under båten förrän linan slackade och åter igen tog det tvärstopp i mothugget och linan började löpa ut igen. Denna fisk gick tyngre än den förra och efter en svettig kamp kom en fisk med formen av ett grodyngel upp vid båtkanten och när denna kom i båten så var vi alla helt chockade. Denna fisken vägdes till 28,75 kg och var i en kondition som kan jämföras med fisk fångad under skreifisket. Undra om det någonsin har fångats två stycken sommartorskar på över 27 kg på två nedsläpp i rad förr? HELT OTROLIGT! Det kan bara hända här på Söröya! Efter dessa två så lyckades Pierre fånga en grann torsk på en bit över 17 kg.

Alla dessa fiskar tog i närheten av dessa sejstim som uppehöll sig aktivt i mellanvattnet. Efter flera timmar fruktlöst fiske så blev fisken aktiv strax efter vändningen på tidvattnet och ett riktigt toppfiske startade innan det återigen dog ut. Ibland kan det vara viktigt att tajma tidvattnet och fokusera på den riktigt heta perioder. Man ska aldrig ge upp, förr eller senare kommer dem igång. Då ska man vara på plats med grejerna i vattnet!

Erik Axner/Johan Mikkelsen – Söröya

27,5 kg

28,75 kg