Blåsig vecka i Havöysund

Under den senaste veckan har vi verkligen fått känna på hårda vindar under ett antal tillfällen som bland annat gästernas första fiskedag som tyvärr fick spenderas hela på land då vi blev totalt inblåsta. Det fina är att under veckan när det väl har varit bra väder, så har det var helt super fint, så det har verkligen vart av och på, vindarna har legat på syd ifrån under större del av tiden, aldrig norr ifrån vilket vart väldigt bra då havet blir helt platt så fort det slutat blåsa. När vi äntligen kom oss ut på havet under lördagen så körde vi igång fisket i närområdet efter hälleflundra och några som lyckades väldigt bra denna dag var Tony och grabbarna i båt 3 som hittade en riktigt fin drift, dagen började med att dom drog en riktig kanon firre på 150 centimeter på spinn, dom var själva inte beredda på att den var såpass stor då de inte gjorde något motstånd och snällt följde med upp till båten. Dom lyckades där efter dra 3 riktigt goa fiskar på 106, 123 och 154 centimeter. Riktigt kul efter att spenderat första dagen på land men under den tredje dagen väntades åter igen vindar på över 20 m/s så vi beslutade att vid runt 18:00 komma in och ladda om för att köra årets sista nattpass då det nu vänt och börjat bli mörkt, så detta var verkligen sista möjligheten för nattfiske. Jag rattade Guidebåten under natten och vi begav oss till ett område som håller bra antal med flundra, grabbarna ville ha action efter att haft det lite tungt under dagen med endast en fisk på 86cm. Tobis imiterande jiggar är det som absolut vart överlägset när det kommer till antal så det la vi mest fokus på, de lite halv mörka timmarna på natten var sega och vi tappade endast 2 fiskar som högg försiktigt och flera av båtarna hade uppe fisk på ekolodet som inte ville ta. Men det var också den perioden med sämst ström så när det blev något ljusare och strömmen började köra igång, då började det hända grejer… Tony och grabbarna rapporterade precis om sin första fisk på 113cm i samma stund som jag krokar på våran första fisk som faktiskt hängde kvar, jag passa över spöet till Shane som aldrig förr dragit nån flundra och han fick för första gången känna på en riktigt go fight från en 112a på ett lättare spinnspö. Det kändes som jag hade hittat en bra fläck så jag la om samma repa igen och direkt när Shane kom ner med sin jigg så sopade det på i hans eget spö och denna gången satt även den och han fick fighta upp ytterligare en fin flundra som mätte 106 centimeter, helt fantastiskt. Efter att lagt om en tredje drift och vi även då fick en fin på 92cm så sa grabbarna att dom bara ville köra en drift till och sen åka hem, så jag la upp nattens sista drift och då lyckades även Paul dra sin första på 92cm även den.

Så efter en lyckad natt kunde vi sedan spendera kommande dag på land igen medans de riktigt starka vindarna blåste över oss under dagen för att sedan under kvällen men framförallt under tidig morgon bjuda på ett spegel blank hav och samtliga båtar på campen gav sig ut vid 2-3 på natten i en galet fin soluppgång. Grabbarna i båt 5 la tiden i ett område jag hade gått igenom med dom kvällen innan, dom var ihärdiga och tillslut hittade dom fisken och lyckades peta upp ett gäng fina flundror upp till 135 centimeter, oturligt nog så hade dom en större fisk på som tippades runt 150 som vid båtkanten började stöka till det och vände för att i en tjurrusning smälla av linan tyvärr… Guidebåten spenderade tiden på torskfisket men det var segt och med den otroligt starka strömmen som vi haft i under veckan var det riktigt svårt men tillslut lyckades dom peta upp ett gäng torskar med Paul i topp med en fining på 15 kilo.

Tisdagen var dagen som fick bli den stora höjdpunkten för veckan då vi fick en hel dag med spegelblankt hav, fantastiska temperaturer på 25 grader och strålande sol. Ett antal båtar var sugna på ett riktigt flundra race och begav sig iväg till par vikar som jag kvällen innan hade pekat ut, dom håller mycke fisk och fisket är ofta bra långt in på grunt vatten, åter igen så begav sig några av dom ut vid 03:00 och där nere var verkligen fisket on fire. Ross och boysen i båt 10 var först på plats och dom hade en helt suverän dag med riktigt många hälleflundror och konstant action, inga monster men riktigt kul fiske och precis det som dom var sugna på att uppleva. Båt 5 som också gjorde följe ner till området hade även dom en riktigt bra dag med flera fiskar över 130cm och två siffriga antal+ även i deras båt. Finnarna i båt 2 fiskade även dom gött i viken och efter att skannat av området med sitt livescope i några timmar så lyckades dom dra en riktigt fin flundra på 156cm. Jag befann mig norr ut i jakt på stor torsk med guidebåten, men det var otroligt svårt men efter att vi lyckats få ett gäng torskar upp till 8 kilo och även en liten långa, så ville grabbarna testa efter lite mer kolja och havskatt. Så efter att bytt område så började det nappa som tusan och vi drog en hel del mindre koljor och torskar allt ifrån väldigt små till matstorlek, och det skulle dröja tills vi provade lite rödspätta innan vi fick den efterlängtade havskatten.

Sista fiskedagen blev åter en otroligt blåsig historia och det var endast guidebåten och en båt till som gjorde ett tappert försök men när det sydliga vindarna föll så hårt ner över bergen att det var svårt att hålla balansen avbröt vi och rundade av veckan där. Nu laddar vi om för en ny vecka med nya möjligheter.

Tight Lines// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén