Ytjagande storsej, späckhuggaren och flera 20 kg+ torskar från Vesterålen

Ännu en fantastisk vecka börjar lida mot sitt slut här i Vesterålen men många häftiga fiskehistorier och naturupplevelser. Vår nya guide Alexander Brøther och Håkon Nilsen rapporterar om en veckan med både långturer, späckhuggaren, ytjagande storsejar och flera 20 kg+ torskar och en camp fylld med nöjda gäster.

Vi vrider tillbaka bandet till första dagen. Kanonväder och siktet inställt på hälleflundra. De flesta valde att rikta fisket på västsidan förutom vår grupp från Estland som valde att fiska endast 15-20 min från campen i Eidsfjorden. Det visa sig vara ett smart drag då hälleflundran lyste med sin frånvaro på västsidan men där estländarna rapporterade om en fin flundra på hela 120 cm inte långt ifrån campen.

Efter ett par timmars nötande så tänkte guiderna om och åkte norr ut till området vi kallar för Buffén. Ett par grundtoppar med stora djup rakt utanför som brukar vara ett säkert kort för både storsej och stortorsk. Så fort dom kommer dit så smäller det till och inte långt efter så var det både dubbel- och trippelhugg med storsej och stortorsk. Toppfiskar runt 12 kg på sejen där bland annat Alexander rapporterar att hans gäst Andrey från Irland fångade en på 12 kg. Det kom även flera fina torskar över 10 kg med en toppfisk på 15 kg! Det landades också ett gäng långor och lubbar i mindre storlek men även ett par bonus blekor i 6 kilos klassen! En tillsynes trögstart som avslutades med flera böjda spön och härliga skratt.

Fredagen så flaggade guiderna för långtur till det kända V-berget. En plats som även går under namnet Jurassic park. Här finns verkligen chansen att fånga ett monster oavsett art. Ingen skräll att det är härifrån många utav camprekorden kommer ifrån. Guiderna valde att lämna hamnen redan kl 07:00 då väderleksrapporten lovande ökad vindstyrka under eftermiddagen. Väl på plats kunde guiderna märka den förväntansfulla spänningen som låg i luften. Det tog inte lång tid innan de första stortorskarna började rapporteras in och både Alexander och Håkon guidade upp toppfiskar på 20-21 kilos klassen. Det kom även ett par till i denna klass, riktiga stora sommartorskar som man oftast finner här ute. En grym start och därefter så ville gästerna testa på långafisket som är så känt på Vesterålen. Sagt och gjort, lika bra som alltid med många fina långor i 10-15 kilos klassen. guiderna bemärkte dock att snittstorleken var lite mindre sedan de tidigare turerna. Vilket tyder på att långan antagligen har lekt färdigt, men platsen erhåller fortfarande ett fantastiskt fiske. Flera båtar fick snabbt avbryta fisket då återutsättningen kan vara svår av dessa fiskar. Den ena brittiska gruppen med kapten Ross bakom ratten började istället rikta fisket efter hälleflundra och det dröjde inte lång tid förrän dem lyckats landa två fina med största på hela 141 cm!
Tyvärr kom vinden 2 timmar innan prognos så guiderna fick avbryta fisket och återvända till vår camp i Vesterålen. Säkerheten går trots allt först i alla lägen men gästerna kunde ändå summera en helt fantastisk dag!

Lördagen så styrde Alexander guidebåten med siktet inställt på flundra, flera andra båtar valde att följa efter. Men efter ett par timmars nötande och endast en landad på 108 cm så valde han att köra till Strandgrund för att få lite mer action-fyllt fiske. Ett beslut som visa sig bli en stor succé för båtlagen. Ett fantastisk mängfiske på både torsk, sej och bleka. Toppfisk på ca 12 kg men brutala mängder. Det fångades även blekor upp till 7-8 kg denna dag, där visade britterna vägen när dom spinnfiskade som visa sig vara riktigt effektivt och jiggarna som gick allra hårdast var lite mindre jiggar så som Sandy Andy / Sand eels i 150 gr. Även om det riktiga toppfiskarna uteblev denna dag så ska man inte underskatta ett riktigt Rock N’ Roll – fiske!

Söndagen var dagen då späckhuggarna bjöd upp på show. Siktet var igen inställt på hälleflundra på västsidan och dagen inleddes med att fiska betesfisk. Helt plötsligt får dom syn på flera späckhuggare, som är i full gång med att leka. Alexander berättar att det var verkligen en häftig upplevelse att se dom så nära. Späckhuggarna var så lekfulla och nyfikna på dom så vid flera tillfällen var dem omringade av späckhuggare där dom kom simmandes helt under båten, så nära att man nästintill kunde ta på dom. En euforisk känsla blandat med en smula rädsla. Det är ju trots allt stora praktfulla varelser som går under namnet Killer Whales av en anledning. Alexander berättar hur liten man kände sig samtidigt som man beundrade dessa fantastiska djur. Efter detta fantastiska möte så fortsatte båtarna norrut för och fisket efter hälleflundra inleddes. Det var fortfarande rätt stilla i vattnet och så även fisket. Men efter en stund så började det bli lite mer fart i vattnet och inte långt efter rapporterade Ross från den ena brittiska båten att dom landat 2 flundror på kort tid. Bägge två tagna på spinnfiske med lite mindre jiggar. Största på runt metern. Sedan fann guidebåten ett stort stimm av tobis och i anslutning till det så small det även på för dom, tyvärr tappade dom denna och yterliggare en till. Dessa högg på betesfisk men gick tyvärr vinnandes ur campen. Båtarna rundade sedan av dagen med någon timme uppe på området som vi kallar Buffén. Här pricka dom in fint fiske på både torsk och storsej med flera runt 10-13 kg!

Måndagen så skulle guidebåten testa på fisket efter kungsfisk, och det tog knappt 45 min så hade dom en box fylld med fin kungsfisk runt kilosklassen. En fantastisk god matfisk som man bör testa. Det landades också en lång på runt 15 kg som bonusfångst. Efter detta så drog båtarna vidare mot Buffén igen där de haft de bra fisket tidigare. Ännu en gång så fångas både fina torskar och storsejar på denna plats. Många fina runt 10 kilos klassen. 2 små flundror fångades även här och Estländarna rapporterade om yterliggare en fin flundra närmare campen på 112 cm. Även denna knappt 15 min från campen. När guiderna skulle åka tillbaka efter ännu en fin dag på havet så ser dom hur flera yrkesfiskare ligger relativt tätt och mitt i allt så ser dom ett stort ”kok” i ytan av ytjagande sej. Ingen förstod riktigt vad som hände utan det var bara full action helt upp i ytan och givetvis la dom sig i anslutningen för att spinnfiska mitt i detta inferno. Flertalet dubbelhugg på riktigt fina storsejar som högg strax under ytan. Det blev en kort men intensiv avslutning på en redan häftigt dag.

Sista dagen blev en lugnare dag då alla gäster var så nöjda med veckan. Ett par båtar åkte tillbaka till Västsidan för att köra ett sista race med torsk och sej där Ross ännu en gång rapporterar om torsk upp till 14 kg och många storsejar runt 10-12 kilos klassen. Håkon som var ute och guidade lurade upp en godkänd hälleflundra i området också.
En fin avslutning på en helt fantastisk vecka här i Vesterålen.

Nu laddar guiderna för en ny vecka med nya taggade gäster!

Varmt välkomna till oss i Vesterålen!