Stora torskar och flundror på Å!

I onsdags fyllde vi för första gången campen med alla båtar och känslan av att äntligen dra igång ordentligt är helt obeskrivlig! torsdagen bjöd på ett riktigt skitväder där vi till största del körde närområdet efter torsk och en och annan fet kolja. Inga gigantiska toppfiskar denna dag men helt klart godkänt med några torskar bort mod 12 kilo i topp samt en riktigt go kolja i nästan 4 kilosklassen.

Fredag och dags för lite blandat fiske, Alex som körde ett gäng från Norrköping fick uppleva ett otroligt bra fiske efter hälleflundra. När gänget väl var på plats han Alex knappt instruera hur det går till med flundrafiske innan det det började hugga flundror hej vilt i båten, det hugger första gången när dom sätter ut spöna med mete dessvärre går den flundran av efter en stunds fight, tråkigt men vad gör det när det i samma stund hugger en på nästa spö… den fisken landar dom och kan mäta till 113cm en riktigt fin start! dom släpper ner meten igen och efter knappa minuten så blev det ordentlig fart i båten igen då det helt plötsligt kveitegudarna bjuder på ett trippelhugg där samtliga fiskar blev landade, 97, 93, 88cm en fin trio som gjorde stämningen riktigt Göööörgoo i båten. Driften efter smackar dom en lite finare fisk på 121cm och efter det kände alla sig nöjda med dagens fiske och valde därför att åka hem efter knappa 1 timme och 40 minuter fiske…

Lördag och dags för långtur mellan stormarna! Samtliga av båtarna på campen satt av söderut vid 07:00 på morgonen och fast vädret var lite tuffare än förutspått så krigade vi på sista biten mot branterna där dom riktigt stora torskarna brukar husera. Väl på plats Dröjer det inte länge innan innan dom första torskarna rapporterades in samt flera fina bonusflundror på runt 90cm till 100cm. minutrarna går och efter en kort stund blev dessvärre flera av båtlagen riktigt sjösjuka och fick därför avbryta fisket eller åka in mer väderskyddat och söka efter flundra. Däremot var vi fortsatt 5 båtar som fortsatte kriga på långt ute bland topparna och efter en stund kunde vi höra hur engelsmännen drillade flundra och efter en stund kunde dom rapportera in en fin fisk på 130cm, i samma veva rapporterade båt 4 in två flundror runt 90cm.

Jag Daniel och Vår nya kollega Kristian Hausken körde båt 8 med gästerna Johan, Kalle och Martin, vi hade en riktigt fin start på dagen där vi landade ett gäng fina torskar upp till 15 kilo samt någon storsej på ca12-13 kilo som vi varsamt återutsatte direkt vid båtkanten. Vi krigade vidare en stund utan något större resultat, Jag sa därför till Kristian att han får planera ut en ny strategi och metod och efter en snabb förflyttning kunde Kristian med ett leende se hur gästerna började kroka i flera fina torskar. efter en stunds torskrace så ser vi hur Martin krokar i en riktigt stor torsk och efter en stunds stånkande kunde vi landa en smällfet torsk på 123cm som tyngde ner vågen till knappa 21kilo. det känns hett och vi kör en ny drift över samma område och efter en stund när Kristian ska lyfta upp en jigg ur vattnet kommer det en flundra och tar den, Kristan lyfter flundran rätt in i båten och alla brister ut i skratt, vi mäter den till 92cm och behåller den som matfisk. Engelsmännen drillar återigen en större fisk och kan straxt efter rapportera in en torsk på ca 25 kilo! en riktigt fin fisk med andra ord.

Våra gäster i båt 8 fick helt klart mersmak på flundra och vi bestämmer oss för att plocka lite betesfisk och röra oss mot några riktigt grunda flundraställen. första driften känns hopplös och ingen aktiv fisk vare sig på spinn eller på våra meten agnade med småsej. Vi lägger om och på tredje kastet krokar jag en flundra på spin som Johan drillar som en kung på det grunda vattnet, vi landar den och mäter den till 85-90cm, yttligare en fin matfisk. vi forsätter driften och ser hur ena spöt med sej bockar sig, vi missar mothugget och ser samtidigt hur Kalle krokar i en fin fisk på runt metern. någon minut till går innan jag krokar en liten på spinn och Martin krokar en på jigg båda två i mindre storlek som snabbt sattes tillbaka. Jag sätter mig ner och styr driften med hjälp av motorn mot ”djuphålan” på 15 meter och jag kan se hur en lite större flundra kommer in på lodet och jagar våra betesfiskar. spöt närmast mig bockar sig och jag gör ett mothugg som följs av några riktigt grova huvudskak, jag kastar över spöt till Kalle som verkligen fick bekänna färg i första rusningen med löjligt hård broms, dessvärre losnar flundran efter någon minut tråkigt men fiske är fiske… Återigen lägger vi en drift över samma område och jag greppar spinnspöt för att kunna få i fler flundror till båten (DETTA ÄR EN SJUKT EFFEKTIV METOD), Kast. nummer tre får jag en liten, kastet efter missar jag först en efter några sekunders fight och låter jiggen dala följt av några hastiga ryck, pang fisk igen men lossnar… fortsätter rycka in jiggen långsamt och ett par meter från båten kan jag se hur jiggen jagas av flera stycken flundror där den ena klipper jiggen i ett karatehugg, vi landar den och mäter den till knappa 80cm, Johan kollar ner i vattnet och säger att flundrorna nu är efter hans jigg och alla kollar ner i vattnet ock ser på medans flundrorna simmar som galningar efter jiggarna och betesfiskarna på ett djup av 13 meter Johan krokar en, jag krokar en på spinn och Kalle krokar en runt metern på betesfisk. helt otroligt fiske med 9 landade flundror och många kontakter samt tappade fiskar, vi bestämde oss för att dra tvåsiffrigt i antal innan vi åkte hem och något kast med spinnspöt löste det galant. Med tio Landade flundror seglade vi mer en nöjda in i hamn efter en helt fantastisk dag på havet.

Nu väntar vi dessvärre lite sämre väder i ett par dagar med vindstyrkor på närmare 30 sekundmeter… vi kör i in i kaklet och hörs igen i nästa fiskerapport.

Tight Lines//

Daniel Freland, Alexander Lindgren och Kristian Hausken

I