Grymt Torsk fiske med få antal gäster på Å

Vi har det lugnt just nu på Å med få gäster i en period här. Denna vecka i Guide båten har vi Jean-Luc med sonen Sebastian och Johan Holm, sen har vi Å veteranerna från Dalarna Anders Wikman och Mikael Borgersen. under Torsdag eftermiddag och fredagen hade vi även en stor Finländsk grupp på 12 personer.

Vädret inför denna veckan har varit en medelhög nivå hela tiden vilket gjort beslut om fiske ganska svårt men vi har med lite tur kunnat fiska precis alla dagar denna vecka hitintills och det ser inte sämre ut de sista heller.

Nu i alla fall till torsdag morgon första fiskedagen för nya grupperna på Å startar ganska sent på förmiddagen runt 11 tiden på grund av väder som varit densamma under hela veckan. Väl på plats ute till havs efter en tids båt färd hittar vi på lite fisk. Det tog inte lång tid innan första fisken var krokad för dagen, strax därefter var det dags för dagens första dubbel hugg som tillföll far och son där det var två mycket fina torskar med vikter på 10 och 13 kg. fisket under dagen fortsatte i samma anda med dessa storlekar på torsken. Dagen skulle då inte sluta med detta utan självklart i guide båten drar Sebastian 12 år på dagens största fisk bland båtarna med en mega fin torsk på 19kg. Det har verkligen varit ett bra fiske på torsk sista 2 veckorna på Å, Varför vi väljer att skriva torsk och inte skrei är för att det är en ganska bra mix av både skrei och kust torsk just nu i området och vi får det mixat i varje stim med fisk. Fisket har ju varit så pass bra att man inte behövt vänta länge mellan huggen där i praktiken varit om man ska få vila har det gällt att inte släppa ner sin jigg eller pilk i vattnet för då har det inte tagit lång tid innan man haft fisk på kroken igen. Största boven i dramat är väder då stora mängden fisk har varit lite längre ut till havs på mer väder utsatta platser. Daniel, Marcus och Håkon körde var sina båtar med våra Finska gäster under torsdagen, de anlände däremot lite senare på eftermiddagen till havs vilket gjorde de hade lite kortare fiske timmar men självklart hann de med att landa ett gäng fina torskar i respektive båt där största fisken var 130cm utlekt fisk som vägde strax över 17 kg.

Så fredagen drog vi ut igen men lite tidigare på morgon då vi såg att lite mer vind skulle komma in under eftermiddagen, denna dag valde vi också att inte åka så långt men det gjorde absolut ingenting utan vi fick rikligt med fisk med en riktigt bra snitt vikt på fisken på ca 11-12 kg och Johan i guide båten drog längsta strået med en fin fin torsk på precis under 20kg. Men innan klockan blev 11 kände vi vinden tilltog och valde därför att avbryta fisket ifall det vi visste skulle komma till eftermiddagen kom tidigt.

Nu har vi fokuserat på flundra i mer väder skyddade områden då vinden och våg höjderna varit lite för mycket på de platser vi haft bra fiske senaste tiden. Lördag lunch körde vi guide båten + Marcus som rattade Dalar Båten norr ut mot platsen vi hade roligt grundvattensfiske på under förra veckan. efter en lite mörbultade tur upp möttes vi av strålande sol och nästan helt vindskyddet vatten, och att det stod fisk där var inga tvivel på då redan efter 10 kast med jigg satte Jean-luc ett rejält mothugg och vi kunde väldigt snabbt konstatera att nu har han krokat hälleflundra. Någon minut senare kunde vi landa Jeans livs första flundra som mättes in på 107 cm som fick följa med hem till middag. Det tog inte många minuter innan även Marcus i grann båten rapporterade in deras första för dagen på 92cm. Tyvärr blev detta de enda fiskarna denna dag men vi kunde vara riktigt nöjda ändå med hur underbart väder vi haft samt att bägge båtar hade vi fått flundra i underbar natur.

Nu hoppas vi på att vädret tillåter oss ut igen snart till platserna vi vill komma till tills dess.

Tight lines från Å

Alexander Lindgren, Daniel Freland och Marcus Pettersson