Årets första flundror!!!

Veckan som varit här på Å har bjudit på riktigt tufft väder, flera dagar där vädret helt enkelt inte tillåtit oss att lämna hamn men också några dagar där vi krigat oss ut i jakten på skrei och flundra. I torsdags så kunde vi komma ut på fiske och märkte ganska omgående att skreien flyttat på sig och på dom ”vanliga platserna där de vanligtvis huserar visade ekolodet ett hav utan fisk. Efter en hel dels letande kunde våra norska gäster pricka in ett stim med sina beten och dra en hel del fina torskar. Något annat som verkligen har lyst med sin närvaro senaste tiden är stora stim med kolja, inte dom största fiskarna i havet men i storlekarna 1,5-3 kilo är dom makalöst goda matfiskar.

Efter torsdagen blev vädret på fredag-söndag helt enkelt alldeles för tufft för att lämna hamn, med vindstyrkor närmre 30sekundmeter gör man best i att stanna i land och umgås. Några gäster körde bowling medans andra satt inne i stugorna och umgicks. Men på måndagen var det äntligen möjligt att komma ut på vattnet igen, tufft väder men ändå helt fiskbart enligt prognoserna, Alex och Daniel körde guidebåten med gästerna Martin och hans son Arthur mot lite flundrafiske på förmiddagen. och efter en stund hade Arthur första kontakten men tyvärr krokades inte den fisken. Nåväl dom finns iallafall och efter en stund lyckades Daniel kroka en fin flundra på spinn och gav spöt till Arthur 12 år som verkligen fick mäta sina krafter med havets Drottning. Efter en intensiv fight i det grunda och kristallklara vattnet kunde Daniel landa Arthurs första flundra och glädjen i båten vara obeskrivlig! Vår guide Daniel kände igen sig från sin barndom från när han landade sin första flundra också det med NSA, Han skrattade lite och sa ”Jahopp då blev det en till Nordic Sea Angling guide i framtiden”. Och med tanke på hur otroligt Duktig Arthur är redan som ung så finns det god potential för honom som guide i framtiden!

Efter flundrafisket på förmiddagen lugnade sig vädret något och vi bestämde oss för att söka efter skreien på det öppna havet. Efter en stunds krigande med utsprida fiskar kunde vi summera ett ganska fattigt antal torskar, men nya tag inför morgondagen…

Sista fiskedragen lossnade äntligen torskfisket och flera fina torskar landades och leendena var bredare än havet är djupt. Arthur som efter gårdagen fått upp smaken för flundrafisket ville testa på detta fiske igen och efter lite planläggning styrde vi båten mot några grundtoppar i jakt på betesfisk. Efter en tids letande kunde vi summera ihop antalet betesfiskar på ett finger. Tiden med stigande tidvatten som brukar kunna vara riktigt bra för flundra närmade sitt slut och Daniel tog beslutet om att vi kör med den sejen vi har och spinnfiskar samtidigt. Sagt och gjort anländer vi efter stunds båtkörande på flundra potten från gårdagen och agnade den ända betesfisken vi hade och började även spinnfiska för att öka chanserna. Efter någon minut ser vi hur spöt med betesfisken böjer sig mot vattenytan och Artur kastar sig över spöt och krokar fisken. Efter en kort men rolig fight kunde Daniel lyfta in Arthurs andra flundra i livet med betesfisken fortfarande hängandes runt tafsen, Daniel krokar av flundra som var under mått och utan att tänka på det släpper han ner samma betesfisk igen. En härlig fotosession med Arthur och han flundra var igång och mitt under allt hugger det på samma betesfisk igen, vi släpper i flundran och Arthur greppar spöt för omgång 2 med samma betesfisk. Flundran som var i perfekt matstorlek blev landad och vi kunde inte riktigt förstå hur det gick till… Alltså Arthur 12 År landade två flundror inom loppet av 3 minuter och inte nog med det på samma betesfisk… snacka om att det var en dag när allt bara stämde!

Efter det åkte vi återigen ut på jakt efter skrei och hamnade i ett riktigt race där vi kunde fylla det sista i lådorna för hemresan.

Nu väntar vi in nya gäster och förhoppningsvis bättre väder!

Tight Lines// Daniel Freland och Alexander Lindgren