Smygstart på säsongen 2022!

Ja men då så har vi haft en liten smygstart på skreifisket på lofoten för 2022.

Jag Alexander Lindgren, Johan Mikkelsen och Mars Persson har sedan i början av februari befunnit oss uppe på våran camp Nappstraumen för förberedelser av säsongstart på båda camperna Å och Nappstraumen. Vi startar nu i mitten av nästa vecka 2/3-22 vilket vi ser mycket fram emot.

Smygstarten har jag nu vart ute på havet under 2 kortare fisketurer söndag och tisdagen. Fisket denna period är fortfarande ganska tidigt för Lofotens skreitorskar. Söndagen var första turen för året och som vanligt vid första turerna är man lite ovetande om vart fisken befinner sig. Så jag började med att lokalisera vart skreien befann sig. Efter dryga 70-80 minuter fann vi äntligen ett lite större stim av fisk som vi var snabba att släppa våra pilkar och jiggar på. Innan vi hunnit säga ordet ”napp” stod nu alla 3 i båten som fiskade med bugande spön, upp kommer fina skreitorskar i 5-9 kg´s klassen, det fortsatte hugga i samma anda under 45 minuter. Gästerna blev snabbt nöjda efter en riktigt intensiv period och vi valde att köra hem igen trots en relativt kort tur på havet. Det var inga giganter denna dag men det var bra snitt och väldigt fin kondition på fiskarna som nästan alla låg mellan 5-10 kg, perfekta matfisken.

Tisdagen hade jag med ett äldre par ut från södra Norge som ville uppleva Nordnorska vandringstorsken ”skrei” och allt som hör till med väder och vind, vi fick uppleva en helt magisk morgon med fantastisk soluppgång med lite småkyligt när vi lämnade hamn men som snart blev till några ynka +grader och svaga vindar i härlig morgonsol. Denna dag hade vi lite mer att gå på var det gällde vart fisken kunde vara, men också denna dag såg vi betydligt fler mindre fiskstim innan vi körde över ett större stim som vi valde fiska på. Som tidigare i veckan så högg det direkt vid nedsläpp och första fiskarna för dagen blev härliga torskar mellan 7-14kg. Vi fiskade på men bara ett kort tag till där vi landade ganska snabbt ett tiotal torskar innan vi blev trötta men väldigt nöjda. Vi körde sedan sakta mot hamn och njöt av en kopp kaffe i vårsolensvärme och avslutade dagen efter knappa 40 minuter fiske.

Snart anländer fler gäster på våra camper och det ska bli härligt att dra igång skreifisket på riktigt, tills dess säger vi Tightlines från Napp / Å

Alexander Lindgren