Langtur før den kommende stormen – Vesterålen

Det er vel kanskje flere som har fått med seg at de siste dagene har vært stormfulle her i nord norge. I Vesterålen har vi så og si vært innblåste de seneste 3 dagene, og vindkasteme har vært oppe i hele 30 sekundmeter på det verste. Det innebar også at vi var nødt til å stormsikre alle båtene, og boltre oss for noen dager på land.. Men det er som oftest ”stille før stormen”, og vi fikk utnyttet forrige bra innen møkkaværet skulle innta. Vi har hatt besøk av Anders ”fiskarn” og Anders fra sydsverige, som jeg også tidligere har hatt som gjester i Havøysund! Veldig trivelig å møtes igjen.. I Guidebåten denne uken har jeg hatt med meg Frank og Enrico fra Tyskland, som har gjort sin aller første fiskereise til Norge!

Allerede første fiskedag forrige uke, var det duket for langturen vår. Vi så at drittværet sakte men sikkert kom mot oss på prognosene, så vi grep muligheten vår til å dra ut dit. Vi var kun 2 båter som dro ut, og etter 1,5 times båttur i relativt store dønninger, var vi fremme. Som vanlig var seien der i uante mengder. Jeg kom til å tenke på hollenderne forrige uke som kun fisket med lettere jigger etter torsken, og ba tyskerne prøve med det til å begynne. Det kan ikke ha drøyd mer enn 2-3 minutter innen Frank smeller til med en 18 kilos torsk som tok hans 150 grams jigg! Enrico var heller ikke langt unna, og dro til med nok et fint eksemplar på rundt 10-12 kilo som fikk svømme tilbake. Vi fikk flere fine torsker her, men bestemte oss for å begi oss ut på langefisket. På 80 meters dyp slapp vi ned agnene våre, og det tok virkelig ikke lang tid før vi alle sto med hver vår stang bøyd. Enrico trakk det lengste strådet med en fisk på 21,5 kilo, og jeg med en 21 kilos lange. Frank dro også en flott fisk på ca 18 kilo! Det var en helt sinnsyk action der ute, og langene ble nesten til bry. På et punkt satt jeg på en 2-3 kilos sei i håp om en stor madam, men langene lot såvidt de store seiene komme ned til bunnen.. Vel, man kan ikke klage! Men vi ble nødt til å flytte på oss da vi hadde fått nok lange. Vi skulle legge de siste timene på kveita, mens Anders og Anders lå ute og fisket torsk/lange en stund til. Det ble ingen direkte kontakt med kveite, men hva gjør vel det når 15 kilos-torskene holdt oss med selskap der nede? Det ble ingen kveite på oss der ute, men vi gav oss etter en liten stund.. Etter en ”kort” langtur, så dro begge båter hjem, vel fornøyde med dagens fangster! Nå var det på tide og begi seg hjemover for å gjøre opp dagens fangst..

Kommende dag var det nokså blåst, og vi fokuserte på fisket i nærområdet. Det ble altså en kortere økt etter bleka, der vi fikk noen fine eksemplarer rundt 3-4 kilo. Selvom blekafisket ikke virker det samme på høsten, så er det artig med sterke fisker på lett utstyr.. Vi forsøkte også diverse viker, i håp om rødspette nærmere campen. Vi fikk noen fine sandflyndrer ikke langt unna, men de røflekkede uteble. Men dagen etter skulle det heldigvis roe seg ned, og vi satte kursen vestover. Dagens mål var dronninga selv, og vi prikket nok inn nokså riktig denne dagen. Det var en actionfylt dag, med mye kontakter, og bra med fisk. Da vi driftet etter kveite, rigget vi også opp rødspette-tackler, og slepte et par rekebiter bak båten. Frank fikk umiddelbart en flott rødspette på 49 cm! Rødspetta har vi ikke funnet mye av her i Vesterålen enda, men denne plassen kan jeg med sikkerhet si at de finnes. For Frank får nemlig en til i samme størrelse rett etterpå. Men det var ikke bare rødspetta som hadde rekebiter på menyen i dag. Småkveita likte også dette, og Frank fikk også et par morsomme fisker på lett utstyr, som var straks under minstemålet. Når tidevannet vendte, dro Enrico til med sin livs første kveite på 83 cm! Selv skulle jeg også få et hugg på slutten av dagen, og det var en betydelig mye større fisk enn hva vi hadde fått tidligere. Nå sto det og trykte langs med bunnen. Fisken var sjef i noen sekunder før jeg fikk vendt på hodet. Nå gikk det ganske radig for seg, men jeg merket at fisken var tung. Endelig får jeg se den, og den likte absolutt ikke synet av båten. Et flaks med halen, og rett ned til 50 meter igjen… Fisken var ikke mye medgjørlig rett etter at den kom ned til bunnen igjen, men jeg fikk lagt nok press til at jeg kunne få den sakte men sikkert opp til båten. Og nå kunne jeg endelig lande en flott fisk på hele 150 cm! Etter noen raske bilder fikk skjønnheten friheten sin tilbake, og vi gav oss med denne fisken for dagen…

Vi skulle få nok en dag ut på vestsiden, på jakt etter kveita. Været var betydelig mye bedre dagen innen stormen, så vi la et lengre pass på dette fisket. Men som fisket kan være til tider, så var det nokså treigt denne dagen. Vi hadde et par fine kontakter, men ingen fast fisk. Men vi driftet opp et sandflak på rundt 45 meter da det skulle dra til ordentlig i min stang igjen. Jeg kroker fisken, og merker at dette er en riktig stor fisk! Så jeg roper bort Frank, og ber han ta over stanga. Da springer jeg på andre siden av båten og begynner å sveive opp de andre stengene som står ute. Før jeg vet ordet av det, står Frank med stanga helt nede i vannskorpa, og fisken tar et vaks inn under båten, og lina smeller rett av… Denne skulle jeg gjerne likt å se, for jeg kunne virkelig ikke løfte fisken de første 3-4 sekundene da den bare sto og gav tilbake et kraftig headshake. Men sånn er fiske…Man kan ikke alltid lykkes. Dette var seigt for oss. Hele dagen uten noe særlig, også skjer dette.. Vi bestemte oss heller for gå litt lenger ut de siste timene for å lete litt større sei. Og det fant vi! Mengder. Litt action på slutten av dagen var nok ikke helt feil, og vi kunne kose oss med fine seier opp til 8-9 kilo på lett utstyr de siste timene.. Dette var dessverre siste dagen med fint vær, og de kommende dagene så virkelig dystre ut.

Stormen er endelig på vei til å gi seg. Men der ute ligger bølgehøyden på rundt 5-6 meter, så det tar nok noen dager innen vi kan begi oss ut på det store havet for å fiske litt. Men det ser faktisk lovende ut den kommende uken med tanke på været. De lover 5-6 skundmeter de fleste dager, så vi krysser fingrene for at dette holder seg! Det går mot slutten av sesongen, og dagene innen stormen kunne man merke det godt. Det har blitt bra mye mørkere seneste tiden, og nordlyset har endelig kommet! Det er virkelig et vakkert syn.. Takk til Anders og Anders forrige uke som bøy meg inn på middag, og trivelig snakk! Vi sees igjen.. Fisket er knallbra der ute nå, så jeg håper været kan forbedre seg de neste dagene. Stay tuned!

Tight Lines // Jørgen Zwilgmeyer & Håkon Nilsen