Storlångor i Nappstraumen!

Nu dom senaste veckorna så har det varit grymt segt fiske och svårt fiske på grund av vädret har på lofoten för oss. Men efter skitväder så kommer det bra väder och sol.

Nu dom har första dagarna som har varit så har vi fokuserat på att fiska lite rödspätta med blandat resultat där några båtar fått ett gäng och andra haft en del pill med stolpe ut. Men det blev iallafall ett gäng spättor för båtarna med några toppar straxt under två kilo. Det ska även tilläggas att det kom upp en liten marulk i guide båten första dagen.

När det äntligen blev svaga vindar så att vi kunder ta oss ut på yttersidan och rikta in oss på stora torskar och sejar. Guiderna Calle och Håkon bestämde sig för att åka ut och testa fiskelyckan på lite djupare vatten norrut i hopp om att kunna finna lite aktiv fisk. Dom fick med sig ett gäng båtar som ville följa med och när dom kom fram till det område som det skulle börja fiska på så tog det inte många minuter till det började rapporteras fina sejar över radion i alla båtar.

När man väl lyckades komma ner till botten under dom gigantiska stimmen med sej kunde man med lite tur kroka i en riktigt fin torsk, bästa för den dagen var helt klart en helt vanlig pilk på ett par hundra gram. Väl ute på kanterna på större djup vet man aldrig vad man kan kroka på något som ena båten med en svensk grupp fick bemöta när en riktigt stor långa straxt under 20 kilo bröt ytan! Det rapporterades in en hel del långor denna dagen med flera i fin matstorlek på ca 7kg, vi var verkligen något på spåren och så fort det blir bra väder så skulle vi ut igen.

Lördagen bjöd även den på stabilt väder och vi satte kurs ut mot en djupare platå norrut! Väl på plats fan vi sejen ganska omgående och under den var det som dagen innan en del torsk men dessvärre svårflörtade och tiden mellan nappen blev längre och längre, Jag Daniel som styrde guidebåten denna dag hade tidigare i år studerat ett område på kartan med min kollega Jörgen som just nu styr campen i Vesterålen och kände att det kunde vara dags att testa detta område. Jag frågade på VHF-en samtliga båtar om dom ville följa med på expeditionen och och alla båtar blev taggade och vi började köra dom ytligare fem distansen mot området, området som skulle fiskas innefattar ett gäng platåer och toppar på 75-85 meters djup med en håla nedanför på upp emot 230meters djup. väl på plats bad jag alla båtar rapportera in vad de fick över radion och efter en stund kunde det rapportaras ett gäng mindre kungsfisk, långa och några torskar upp emot tiokilos klassen, Håkon som styrde båt tio berättade ganska omgående om att dom tappat en riktigt fin flundra i kanten på toppen och alla blev taggade det tusen! efter en stund hörde jag på radion att båt 11 landat något som dom tror är en enorm långa, jag ber dom mäta fisken medans jag åker dit för att dokumentera fisken på bild, när jag kom fram kunde jag konstatera att det var en riktigt stor långa med en längd på 151cm och en vikt på en bra bit över 20 kilo!!! grymt coolt då det var första gången vi fiskade detta område. efter det blev vattnet stilla och huggen uteblev, Håkon kunde dock rapportera en riktigt fin torsk på 20kg pluss. Detta kommer helt klart vara ett område vi testar vidare på!

Nu inväntar vi nya gäster och förhoppningsvis kommer vi ut på det nya området igen och kan rapportera något gött!!!

Tight Lines// Daniel Freland, Calle Hjelm och Håkon Nilsen