Fin höstvecka i Havöysund

Ännu en super fin vecka är nu över här i Havöysund, tiden går fort när man har kul och nu smyger sig mörkret på allt snabbare och snabbare här uppe. Inledningsvis under veckan hade vi lite blandat väder och vind men över lag har vi fiskat varje dag men stundtals sökt lite skyddade platser från vågor och vind.

Under första fiskedagen så hade vi som sagt lite sjögång men inget som stoppade oss från att dra till riktigt heta ställen. I guidebåten var det storflundra jakt, men lyckan att landa något monster den dagen kom inte men vi hade en super fin dag endå där Stefan drog en fin flundra på 122cm och Ulf en på 119. En annan båt som lyckades med ett hyggligt spinnfiske var våra danska gäster i båt 3 som drog 8 fina flundror med topp på 125 centimeter, spinnfisket är som sagt återigen en fantastiskt bra teknik om man vill fånga bra antal och vara aktiv i båten. em

Andra dagen var vi inblåsta under förmiddagen men lyckades hitta ut på havet senare på dagen för ett par timmars fiske i riktigt hårda förhållanden, detta resulterade i ett par landade flundror med bland annat en fin firre på nånstans mellan 120-130cm till Ulf i Guidebåten, men tyvärr när jag skulle landa den i den hårda vinden och stökiga vågorna så slet den sig och vi fick inte mäta och fota denna fisken.

Under lördagen så vankades det bra väder och en ny storfisk satsning för guidebåten styrd av Andreas och jag som fick äran att guide våra holländska gäster Rick och Sven i båt 11. Resterande båtar gick på mängdfiske efter flundra och lie blandat torsk fiske. När vi kom från till storflundra markerna på morgonen så kände Mikael i guidebåten som gjorde sin livs första resa hit, att det var dax att få fightas med en av våra platta vänner för första gången. Redan andra driften så fick Mikael på en bra fisk som fajtades på riktigt bra och det var ingen knatte han skulle inleda sitt flundra fiske med, han lyckades landa en kanon fin fisk på 142cm som är ett otroligt fint PB som första flundra någonsin. Andreas hittade senare ett spot med bra action där Stefan Magnusson var i stöten och drog en fin fisk på 138cm, men strax därefter så hugger det på Mattias spö, och detta var definitivt någon bra mycket tyngre som inte ville släppa botten… han fick bända tungt en stund i hopp om att fisken skulle ge med sig, men tyvärr så lossnade fisken istället och tystnaden blev total i guidebåten… Jag gnetade på med Rick och Sven för att lyckas sätta dom på något stort och tillslut när det äntligen började hända grejer med någon tappad fisk och ett gäng följare så går det i en bra fisk på Svens spö och direkt ser vi att det var snack om en ordentlig firre. Fisken fajtades på bra i vanlig ordning och efter ett litet tag kom den fantastiskt fina fisken upp i det klara vattnet och efter mätning mätte in på fina 157 centimeter, helt magiskt. När vi på kvällen kom in i hamn så får vi höra om en fantastisk torsk på hela 26 kilo! helt galet fin torsk och som dessutom var fångad inte ens 5 minuter utanför hamnen, galet kul och mycket snyggt gjort av grabbarna i båt 7 att lyckas banka upp en sådan prakt fisk!

Följande dag så var det dax för oss i guidebåten att testa ett område som tidigare vecka levererade riktigt bra och även ett likvärdigt ställe som hittills i år var väldigt orört. Många andra båtar fortsatte med att fiska torsk för att fylla sina lådor, vilket visade sig funka lite bättre denna dag då det tidigare var segt på torsk fronten. Vårat första flundra område levererade 2 fina flundror direkt på de första två drifterna på morgonen, som mätte 122cm till Ulf och 129cm till Magnusson, senare när strömmen började avta gick vi till nästa område för att fiska sjunket där, men med sämre ström på det tänkte ställen och lite stökigare vind och sjö än sagt, så blev det ingen hitt med endast en flundra på runt 110cm till Mattias. I väntan på nästa stigande ström gick vi in i en vik snabbt och spinn fiskade upp 4 flundror mellan 75-110 centimeter samt käkade lite mat, mätta och omladdade begav vi oss tillbaka till morgonens spott på samma ström och det tog inte lång tid innan Mikael drog till med en fin fisk på 120 centimeter följt av driften efter Magnusson med ytterligare en fin 120 centimetare.

Måndagen bjöd på riktigt fin väder, en prognos som visade ösregn och ostliga vindar var helt fel och vi hade klarblå himmel med lätt bris från nord/väst. Torsk fisket för torsk båtarna var riktigt fint denna dag och grabbarna i båt 12 drog riktigt mycke fina torskar mellan 10 och 14 kilo. Guidebåten hade en trög dag men Magnusson visade vart skåpet skulle stå med en kanon fisk på 145 centimeter. Tisdagen som var sista fiskedagen var också riktigt fin, det som saknades var dendär riktigt stora fisken för grabbarn i guidebåten, och den relativt tröga veckan gjorde att den kändes långt borta. Men vi krigade på hela dagen och efter ett par mindre fiskar så hittade vi rätt på ett område med kuperad botten och mycke betesfisk inte så långt från campen, när vi drev upp över en fin kant så sög en fisk in Magnussons betesfisk och efter att satt cirkel kroken perfekt så märkte vi direkt att det var en bättre fisk. Efter en inte allt för dramatisk fajt så kom fisken upp till båtkanten och vi så att det var en fisk som kunde i vart fall kliva över 150cm sträcket, fick var hon inte helt klar och stack ner en vända till. När sedan säkert landat fisken så kunde vi mäta den till 153 centimeter och ett nytt snyggt PB till Magnusson. Driften efter så glider vi riktigt king längs yttre kanten av spottet och då går Mattias åter igen i en riktigt fet fisk som inte hade tänkt att stanna, men med en stenhård press och en helt del vinkel på linan då vi inte hade hunnit åka efter fisken än, så går tafsen emot en sten eller något liknande på botten och går av… Men den fisken var det inget snack om att den var fin, riktigt tråkigt men också en del utav det vi håller på med när vi jagar dessa platta monster.

Nu laddar vi om för en ny vecka och idag gästas vi av 43 taggade gäster från Holland och Belgien för den eminenta Penn festival veckan.

Tight Lines// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén