fina flundror och stortorsk!

Veckan som varit här i Nappstraumen har verkligen bjudit på finväder! Strålande sol och 25 grader varmt och svaga vindar har gjort att vi har kunnat komma ut på långa dagar med fina förutsättningar!

Torsdagen var ända dagen med dåligt väder, trots det så kom vi ut på havet och kunde konstatera ett lyckat fiske på både sej, torsk och flundra. Vårat svenska gäng från dalarna och Stockholm visade redan direkt vart skåpet skulle stå redan första dagen med flera fina torskar och sejar i tiokilos klassen och en fin flundra på 126 cm, inte så illa med tanke på väderförutsättningarna denna dag.

På Fredagen visade väderprognoserna äntligen riktigt fint väder med vindstyrka på max 2 m/sek och årets första långtur skulle äntligen bli av. Jag (Daniel) och Calle styrde därmed Nappflottan mot tänkta fiskeområdet, väl på plats efter att fyllt på med lite betesfisk i form av sej och makrill kunde vi äntligen börja fiska efter dom större madamerna. I min båt landar vi omgående en fin matflundra på ca metern och straxt efter kunde kunde Calle rapportera en flundra i mindre kaliber på radion. Fisket fortsätter med fin aktivitet i min båt med några fina kontakter och några fina flundror upp till 110cm innan vi kunde höra på radion att båt nr 1 har landat en riktigt fin flundra på 155cm, inget illa första personbästa och stort grattis från oss på NSA.

Tiden går och äntligen hugger det på en riktigt stor fisk i min båt som får rullen att bokstavligen spruta ut lina, samtidigt när vi vevar upp dom andra spöna för att kunna köra efter fisken hugger det på ett till spö en mindre fisk runt uppskattningsvis metern blev krokad och lyckades på något hemskt sätt trassla in sig med linan på den riktigt stora flundran vi redan hade på… Efter att ha försökt trassla ut den mindre flundra under någon minut insåg vi att det var hopplöst och rullen där den stora flundran var krokad var nästintill tömd, jag tar då beslutet att kapa linan på den mindre flundran så att vi kan köra efter den större. Minuterna går och efter att äntligen fått fisken under båten kunde vi äntligen börja kampen och efter ett tag orkade inte längre utrustningen och linan gick av, riktigt tråkigt men det är onödigt att gråta över spilld mjölk. Jag vill dock tillägga att fisket här uppe efter dom riktiga giganterna kräver ordentlig utrustning och elrullar på trollingspön är som byggt för fiasko, lyssna på oss GUIDER vi har koll på vilken utrustning som krävs här uppe i norr! Som tur var hade jag med mig några extra spön och vi kunde därmed fortsätta fisket, och kort därefter kunde vi kroka i yttligare en fin fisk som efter en riktigt kul fight med flera rusningar ner till botten och med go bakgrundsmusik i form av ACDC kunde bli landad. fisken mättes till härliga 152cm och ett riktigt respektabelt PB kunde konstateras.

På Lördagen hade vi även då riktigt drömväder! men fiske är fiske och tyvärr svek fiskegudarna oss och vi kunde resumera ett väldigt blandat fiske för våra båtar där några hittat hyfsat torskfiske och andra kunde hitta en del storsej ute på branterna.

Under söndagen hade vi det lite blåsigare med vind uppemot 7 m/sek men ingenting som hindrade våra gäster från att komma ut på havet, Vårat härliga gäng i båt 7 med Ciggen och kompani styrde båten mot mixflaket och och efter en stunds nötande kunde dom hitta ett riktigt fint område med mängder av fin torsk i matstorlek med toppar upp mot 12kilo. I dom andra båtarna var det även där full fart med en hel del fisk upp i form av Rödspätta, torsk, kolja, storsej, och ett gäng hälleflundror i mindre kalibern.

Måndagen var det dags för långtur igen, siktet var inställt på hälleflundra och stor torsk, Nu i efterhand kan jag med ett leende säga att vi lyckades bocka av detta under dagen… Det ska även tilläggas att vi under den här veckan även haft ett gäng från Tyskland i guidebåten, Sonen i familjen är handikappad och sitter därmed i rullstol, men för honom spelar det ingen roll hur stora utmaningarna är, är man fiskeentusiast så är man och fiskas skulle det!

Väl på plats kunde vi inte mer än att släppa ner våra beten innan det var kontakt med flundra, båt 8 rapporterade ganska omgående en fisk straxt under mått, vi bommar en flundra i drift nummer två och efter det var det som att havet bara dog, svårt att lägga drifter i den starka strömmen och inga kontakter gjorde att vi spred ut oss och vissa båtar gick på torsk och vi i guidebåten siktade in oss på storsej. dom som körde torsk fick ganska omgående sina backar fyllda med fisk i 7 kilosklassen och vi i guidebåten hade ett riktigt fint sejfiske med flera upp runt tio kilo. vi i guidebåten körde även lite riktat fiske på stor torsk i strömvändningen och efter en kortare stunds nötande kunde vi landa dagens toppfisk i 20-kilosklassen!

Nöjda med den torsken och med sejfisket beslöt vi oss för att göra en sista drift efter flundra och tur var väll det då vi efter en tio minuter krokar i en flundra som kunde mätas till ca 115cm, Helt enkelt en perfekt avslutning på en perfekt dag!

I skrivande stund börjar dom nya gästerna rulla in på campen och vi är taggade till tusen!

Tight Lines// Daniel Freland och Calle Hjelm