Gigant #1 landet på Å!

Så var nok en uke over her nede Lofotens sydspiss. Vi har hatt et helt makaløst vær de seneste dagene! Det har stort sett vært nokså flatt hav alle dager, og fisket har ikke akkurat vært dårlig heller! De seneste dagene har det kommet mange kveiter, store kveiter, mye torsk og en hel haug med pukkellaks! Storseien har dessverre glimtet med sitt fravær denne uka, foruten noen større stimer lenger nordover, men ingen overflateaktivitet, enda. Har hørt rykter om at de første makrellene har kommet opp nå, og det innebærer jo at mye stor fisk trekker inn her nede på Å…

På lørdag kjørte jeg ut sammen med Fredrik, Kristoffer og Ole Morten i båt 3, for å kjøre litt kveldsfiske etter kveite! Det var et helt nydelig vær, og alle båtene var ute og fisket dagen lang. Vi bega oss ut på et område hvor det har levert bra med fisk tidligere, og det drøyde virkelig ikke lenge før Kristoffer sto med stangbøy over ripa! I første driften for dagen så jeg et ekko som var rett på vei opp for å ta et av agnene under båten. Kristoffer satte et kontant mothugg, og kampen var i gang. Det var en meget hissig fight Kristoffer hadde foran seg, men etter noen utras og et adrenalinrush uten like, kunne jeg sikre Kristoffers aller første kveite på 112 cm! Vi la om driften med en gang, og Ole Morten som også var førstegangsreisende opp hit, kunne ikke være noe dårligere, og kroket kjapt en kveite han også! Denne var også illsint, gav seg ikke uten real kamp! Vi får sikret fisken og målt den til 112 cm også! Både Ole Morten og Kristoffer dro sine to første kveiter på bare noen få minutter! Vi fikk flere fisker i 90-100 cm klassen også. Båtene rundt kunne melde om fin torsk, og flere fine kveiter opp til 120 cm. Etter en herlig dag på sjøen kjørte vi inn for dagen. Men det var virkelig det stigende tidevannet som hadde levert best på kveita, så gutta i båt 3 fikk blod på tann. De skulle reise ut igjen kl 4 på morgenen for å få med seg vendingen og stiget på vannet. Jeg sov som en stein da de reiste ut, men ble vekket med en alldeles trivelig melding på telefonen i 7-tiden, om at Ole Morten hadde landet en fantastisk kveite på 161 cm! Gratulerer med en ordentlig drømmefisk!

Senere denne dagen skulle jeg ut med båt 7 for enda litt mer kveitefiske, men vinden var noe hardere denne dagen. I starten var det krevende forhold, og vi slet med å drifte ordentlig den første timen. Men Plutselig roet det seg ned, og solen tittet frem og gjorde de neste timene helt nydelige! Når vinden la seg, så satte kveita fart, og Pål kroket dagens første kveite på ca 1 meter! Dette var hans første tur opp hit, og hans aller første kveite! Ikke lenge etter får Tor også sin første kveite på 85 cm! Vi hadde flere kontakter, og fikk noen fisker straks under minstemål. Men Jan på 85 år satt tålmodig meitet med seien sin, da det plutselig begynte å bøye seg i stanga. Det var kveite! Etter noen fine utras, kunne vi lande Jan sin første kveite noensinne på 96 cm! Da vi lå ute i de gode været, fikk jeg melding av Øyvind i båt 1. De hadde ligget litt lenger nord, og driftet av flere topper i håp om litt grovere torsk, og muligens en skikkelig storkveite. I meldingen jeg fikk av Øyvind, var det bilde av han selv og en skikkelig rugg av ei kveite på 175 cm! Stort grattis Øyvind med øking av pers! Samme dag hadde det kommet opp mye torsk på rundt 10 kilo hos øvrige båter, og flere fine kveiter i 90-110 cm klassen! Båt 3 fikk en kjempefin kveite på omlag 120 cm denne dagen også…

På mandag var det meldt veldig fint fiskevær. Nærmest vindstille og overskya. Så vi satte i gang en langtur med de aller fleste båtene sørover for å lete opp litt torsk. Jeg var med Thomas, Tobias og Kell i båt 4, og vi hadde et kjempefint fiske etter torsk, med en toppfisk på ca 13-14 kilo for Tobias. Samtlige båter hadde også et knallbra fiske etter torsk, og spesielt gutta i båt 6 fant en liten flekk der det sto flere grove torsker på 10-15 kilo! De fikk også flere kveiter på samme sted rundt meteren. Men dagens høydepunkt må ha vært da en gigantisk brugde bestemte seg for å svømme mellom alle båtene og vise seg frem! Ole Morten i båt 3 hadde med seg drone, og fikk filmet denne mektige skapningen, så det kommer film på dette beistet! Men for en opplevelse å få se en så stor skapning på kloss hold. I følge gutta i båt 3 svømte den i kjølvannet av motoren og fulgte etter de et lite stykke, før den forsvant ut i det åpne hav… Båt 1 var de eneste som ikke ble med på langturen, da skulle nordover igjen for å prøve seg etter enda en storkveite! Tidlig på dagen hadde Øyvind kroket en pen fisk, som de anslo til rundt 140 cm, men da den kom opp til båten tok fisken en brå vending ned mot dypet, og knakk stanga til Øyvind i samme utras. De så dessverre ikke noe mere til denne fisken.. Men senere på dagen skulle sønnen til Øyvind, Nikolai, kroke på en svær fisk! Han hadde holdt ut med større sei som agn de seneste dagene, og endelig lønnet det seg! Etter en hard kamp kunne Torgeir sikre Nikolai sin drømmefisk på 171 cm! Kun 4 cm under hans far rekord 😉

På tirsdag var været igjen helt fantastisk, og jeg fikk besøk av en utrolig hyggelig familie fra Bergen som var på ferie i Lofoten, og hadde booket seg en guidet dagstur! Vi reiste ut rundt lunsj, og fisket agnet vårt på vei ut. Dagens mål var kveite, og vi testet et område som vi ikke har fisket tidligere i år. Og her drøyde det heller ikke lenge før Henrik hadde stangbøy! Dagens første kveite var et faktum, og vi kunne lande en fin fisk på 79 cm etter kun få minutter. Overlykkelige over å ha fått første kveite, tok det ikke lang tid før Kristin hang over ripa og skrek ut: Hva er dette for noe? Det hylte ut fra snella, og fisken tok avgårde inn under båten, så vi måtte få Kristin rundt båten. Når utraset var over, gikk kampen ganske greit for seg, og vi kunne lande en kjempeflott fisk på 101 cm! Vi flyttet på oss dag området virket å fylle på seg med veldig mye småtorsk. Det tok en liten stund før det skjedde noen ting, men da det smalt til for Lisa, dro det til for Anders også! Dobbelthugg! Lisa får opp sin fisk, og vi knipser et kjapt bilde av hennes første kveite på 86 cm, mens Anders fighter. Dessverre løsner fisken fra jiggen, og vi får ikke sett mer til den… Vi drifter videre, og Henrik kroker en fisk til som til slutt løsner… Strømmen var på vei til å snu, så byttet område. Vi var nok litt tidlig ute, og det skjedde veødig lite i strømstilla. Men da strømmen snudde, var det action! Vi fikk umiddelbart et dobbelthugg, og flere fine kveiter straks under meteren! Alle i båten fikk en eller flere kveiter hver, og etter masse utras, og trøtte armer, måtte vi kjøre tilbake til land igjen… Tusen takk for en trivelig dag!

På vei inn møtte jeg på Geir og co i båt 2, og de skulle ut for å prøve seg på pukkellaksen! Det har nemlig vært en storinvajson av pukkellaks på sydsiden av Lofoten, og vi har fått flere ved ren tilfeldighet på heklene når vi har skullet fiske agn. Pukkellaksen er en invasiv art i Norge, og er uønsket i våre elver da den fort utkonkurrerer den norske villaksen. Derfor rådes det til å avlive Pukkellaksen om man får denne i norsk farvann, og i elver. Den er også en ypperlig matfisk om den er tatt i sjøen, så dette ble jo en kombinert dugnad og fangst av fin matfisk! Pukkellaks har en livssyklus på 2 år, og det vil si at det gjerne er en generasjon som er sterk hvert 2. år, og i år er det virkelig mye av dem. Det er flere fiskere i område som har tatt mange hundre kilo de siste dagene. Men neste år så er de nok ikke tilbake… Geir og gjengen dro hele 39 laks på kun en liten kveldstur. De brukte kun lettere haspelutstyr med vanlige sildesluker og kastet inn mot land på sydsiden. Kommer du til nord norge i sommer, så ta gjerne med noe lettere utstyr og fang noen av disse! De gir en god fight, og er tallrike. De hører ikke til her, og det er bare bra om man tar disse.

Onsdag er siste dag for uka, og de aller fleste båtene valgte å bli på land denne dagene da de var fornøyde for denne gang. Men jeg står nede på brygga og sjekker båter, da jeg møter Øyvind, Nicholai og Lars dro på seg dressene, og skulle ut en kjapp tur før båten skulle sjekkes. Da jeg treffer de på brygga, sier jeg til de at de skal gå ut og ta en stor en nå! Vi ler litt, og hadde vel kun et lite håp om at de skulle få en kveite til å runde av turen. Men da jeg står oppe i shoppen, kommer Torgeir inn, som valgte å bli på land og pakke, og fortalte meg at Øyvind og de kom nok til å bli litt forsinket. De fightet nemlig et monster! Det er helt i orden sier jeg, og vi sitter egentlig bare og venter i spenning på at de skal ringe opp igjen. En halvtime senere hadde jeg nesten glemt at de fortsatt var ute og fightet denne fisken. Torgeir kommer inn og forteller hva som har skjedd. 225 centimeter sier han! Jeg begynner bare å le, og spør; er det sant? Det var helt sant, og jeg fikk kjapt en hyggelig melding av Øyvind at Nicholai, hans sønn, hadde landet årets første Gigant her på Å, på hele 225 cm! Et stort stort grattis Nicholai! Nicholai fortalte da de kom på land at han egentlig hadde banket i bunn etter Steinbit, da jiggen plutselig bare forsvant, og det kom et utras helt uten like! Det tok en god stund for Nicholai å lande fisken, og fighten var visst helt sinnsyk! De store fiskene har kommet til Å…

Siste kvelden avslutta med en felles middag på restauranten nede på brygga, og det var god stemning i den store gruppa. Tusen takk for en fryktelig hyggelig uke folkens! Håper vi sees igjen neste år.. Nå er det ganske stille fremover her på Å med gjester, og været ser heller ikke veldig lovende ut de neste dagene. Så da får man tid til litt mer landarbeid fremover. Men vi har fortsatt ledige plasser på både Å og i Nappstraumen, og vi tilbyr leie av båt og guidede dagsturer. Så ta gjerne kontakt om du er i Lofoten og har lyst til å ut å fiske en dag i ferien!

Tight Lines // Jørgen Zwilgmeyer