Pangstart på Å!

Nå er det ny uke på Å, og vi har fått 27 mann fra Østlandet opp på besøk. De aller fleste har vært her flere ganger, men vi har også flere førstegangsreisere som virkelig har fått kjenne på stangbøy de to første dagene! Når gjestene ankom campen torsdags kveld, kriblet det i både armer og knær, så flere båter bestemte seg for å reise ut allerede etter infomøtet. Forrige uke hadde vi som sagt besøk av Eirik og Morten i Guidebåten, og jeg har ikke rukket å skrive om deres tre siste fiskedager før nå. Men fisket har vært på topp de siste dagene igjen, og selvom noen båter har hatt det litt tøft med å lure kveita, så har det kommet opp mye fin kveite, sei og torsk!

Forrige uke i guidebåten, bestemte vi oss for å prøve litt nye plasser, da vi hadde hatt et veldig bra fiske ikke altfor langt unna campen. Vi kjørte nordover på mandagen, og kveite var dagens mål, og gjerne noen fine torsker. Da vi kom på nordsiden var det mye gammel sjø, og det var ganske tungt å stå fiske i det. Men fisk skulle vi likevel få! Vi la oss på et veldig fint sandflak med en ca dybde på 50 meter. Det drøyde ikke lenge før ekkoloddet fyltes opp, og torsken hadde invadert kveiteteritoriet. Det smalt på hos både Eirik og Morten. Det var ordentlig fine torsker rundt 10 kilo, men Morten trakk det lengste strådet til slutt, og fikk en riktig fin torsk på 18 kilo! I samme drift, smeller det på hos meg og. Jeg kjenner med en gang at det er snakk om kveite, og gir stanga videre til Morten. Men det hele føltes helt rart, og det er kanskje så rart når vi endelig ser hva som er i andre enden. Det er nemlig 2 kveiter! 2 stykk metersfisk har på mirakuløst vis klart å kroke seg på samme sirkelkrok! Det er virkelig det rareste jeg har opplevd, og det skal jo faktisk nesten ikke være mulig. Men etter en god latter, og noen bilder slipper vi tilbake begge fiskene. Fisket går trått utover dagen, så vi flytter oss nærmere campen der det viste seg å være mer action, og Eirik og Morten fikk flere fisker på 85-100 cm.

De neste dagene gav vi virkelig de store kveitene en sjans, men det var vanskelig. Vi fikk flere fine kveiter i matstørrelse de neste dagene, og da fisket vi faktisk med langt større agn enn hva man vanligvis gjør. Fisket var helt sinnsykt forrige uke, og gutta har dratt flere kveiter hver eneste dag! Monsteret uteble denne turen, men det er ikke lenge før gigantene trekker inn på Å nå. Vi avsluttet siste dagen med litt seifiske, der vi fikk noen pene seier i 10-12 kilosklassen, selvom disse også ikke var helt i hundre denne dagen. Takk for en utrolig trivelig uke, Eirik og Morten.

Allerede første kvelden med nye gjester på campen, reiste flere av båtlagene ut. Været var jo på topp, så her var det bare å utnytte det til det fulle! Flere båter hadde fint fiske utover natta, og Torgeier & co i båt 1 hadde et kjempefint fiske på kveite første natta. Flere fine fisker rundt 90 cm, og en fin toppfisk ca 120 cm hadde de i båten. Storseien var også aktiv første kvelden/natta, og flere båter fikk veldig pen sei rundt 10+. Dessverre har ikke overflateaktiviteten satt ordentlig i gang enda, så vi venter på at det skal bli litt overskya, så de er mindre sky. Rundt storseiebn sto det også torsk, og det ble tatt flere fine torsk rundt 10 kilo denne kvelden også!

På fredag skulle jeg ut med gjengen i båt 9. Rickard og Arnfinn er her oppe for første gang, og gleda seg helt vilt til å oppleve hva havet utenfor Å hadde å tilby. Aldri hadde de fisket etter kveite før heller, så dette var helt nytt for dem. Vi kjører ut i 10-tiden for å time fisket med strømmen. Da vi ankom første fiskeplass, kan det ikke ha tatt mer enn 2 minutt før Arnfinn sin stang står bøyd. Arnfinn pumper pent og forsiktig opp fisken, og de andre i båten sveiver opp for å unngå at linene går i hverandre. Men da de fleste er halvveis oppe, ser et jeg kjempeekko på ekkoloddet, og ber de stoppe opp. Tore som står bak i båten slipper ned et par meter, før det kliner til skikkelig! Han rekker ikke gjøre mothugg før lina spruter ut av snella! Dobbelthugg! Jeg går frem i baugen, og kan løfte inn Arnfinns aller første kveite som vi målte til 79 cm! Tore henger over båtripa, og fisken har enda ikke sluttet å ruse ut. Men da fisken stopper utraset, gjør den et kast med hodet, og kroken faller ut. Denne fisken skulle vi gjerne ha sett… Det skjer lite de neste 2 timene, og vi gjør en forflytting lenger ut på et flak som har levert bra med fisk de siste dagene. Her tok det ikke lange tiden før Terje har fast fisk heller! En veldig pen matfisk på 87 cm kommer opp, og det virker som fisken er på hugget!

Vi hadde flere kontakter, men det ble ikke fast fisk igjen på denne plassen. Så vi kjørte videre. Strømmen hadde endelig snudd, og det viste seg å levere! For så fort vi kommer ned, drar det til hos Rickard, og han kroker sin aller første kveite! Vi lander kveita, og måler den til 89 cm! Jeg skulle ta noen bilder av Rickard og lar båten drive. Tore hadde merket at det var noe borte på agnet sitt, og ventet litt med å sveive opp. Og da hugger det til for Tore også. Nesten et dobbelthugg igjen! Denne kveita var noen cm under minstemål, men det ble et svigerfar-svigersønn bilde av det! Vi legger ny drift, og Rickard har nå fått kveiteskjelven. Dette var helt rått sa han til meg, og kun noen sekunder senere bøyer det seg i stanga til Rickard igjen! Denne gangen var det større! Fisken ruset avgårde, og nå bøy kveita virkelig opp til dans! Rickard vant kanskje 10 meter med line, før den ville ned igjen. Og sånn fortsatte det en stund til fisken ble trøtt. Nå kom det sakte men sikkert opp, og jeg kunne etter en hard kamp, sikre kveita med kveitekroken. Det ble en kjempestemning i båten, og jeg kunne løfte inn dagens største fisk på 118 cm! Dette var Rickards aller første tur opp hit, og allerede første dagen har han dratt to veldig pene kveiter! Vi har flere kontakter, og lander et par 90 cm fisk på slutten av dagen før vi reiser tilbake til camp.

I båt 3 skulle de fiske opp agnsei, da det begynte å koke rundt båten. Den invasive pukkellaksen hadde invadert en topp, og gutta fikk flere av pukkellaks på hekla også… Torgeir og gjengen hadde begitt seg litt nordover i går kveld, og hadde møtt på et knallbra storseifiske! De fikk flere over 10 kilo, og noen skikkelig pene torsker sto under dem også. Litt senere kroket de en veldig pen kveite som de anslo rundt 140 cm, som stakk avgårde etter en tur ved båtkanten. Denne fikk de dessverre ikke landet, men de er her… Fisket er fortsatt knallbra, men det har virkelig vært bestemt av tidevannet. Det stigende tidevannet har levert soleklart best de siste dagene, og flere båter reiste ut i natt for å fisket på stiget. Det blir veldig spennende å se hvordan det har gått for samtlige i natt når de kommer tilbake på land. Selv skal jeg ut igjen i kveld med gjengen i båt 3 som har vært ute store deler av natten på seifiske. Været ser enda lovende ut de kommende dagene, og vi krysser fingrene for at fisket holder seg!

Tight lines // Jørgen Zwilgmeyer