Djuphavsfiske i Havöysund och en ovanlig valobservation!

Jag och Jimmy och Isak (Jimmys son) var på en snabbvisit i Havöysund och självklart kliade det i fingrarna, inte bara på grund av fisket men också för att få klämma, känna, ratta och köra den nya guidebåten som numera pryder Havöysunds hamn som den fetaste sportfiskebåten det lilla samhället har skådat.. Väderprognosen var nästan för bra för att vara sann, under våra två dagar på plats skulle vinden knappt överskrida 3 meter per sekund och solen skulle krypa fram då och då vilket gjorde valet enkelt. Vi skulle ut på djupet!

Vi satte kurs tidigt på morgonen mot öppet hav och redan utanför första sjömärket när Jimmy la båten i marschfart och stängde dörrarna till kabinen började vi skratta.. Knopmätaren visade 26 knop men det kändes som vi stod stilla. Båten gick så mjukt och jämnt och inne i kabinen var det nästan helt tyst. Under hela färden kunde vi prata i normal samtalston, luta oss tillbaka i gasdämpade stolarna, dricka kaffe, lyssna på musik och bara njuta av färden. Vi stannade till lite snabbt och plockade betesfisk innan vi satte kurs mot en ny fiskeplats för oss båda som förhoppningsvis skulle hålla stor uer. Färden dit gick över en oljeblank vattenyta och vi möttes av en ganska kraftig ström på plats som gjorde det klurigt med drifterna i början.

Området skannades av och vi provade runt för att finna rätt när plötsligt en enorm virvel bryter den blanka vattenytan vid sidan av båten och vi alla tre tittade på varandra med ögon som tefat och fågelholkar till munnar.. Efter många år i Norge har man sett diverse olika marina djur men en virvel likt detta har jag aldrig skådat förr och vi låg kvar i området för att se vad det var.. När vi nästan gett upp och tänkte att vad det än var så hade det försvunnit hördes ett ”pssssshyy” bakom oss! Upp kommer en gigantisk val, säkert närmare 15 meter och lika bred som båten över ryggen och med en kroppsform och fenplacering som gjorde oss förbryllade. Varken jag eller Jimmy kunde sätta fingret på vad det var för val men kameran gick varm och snabbt hade ett par hundra bilder knäppts under de 10-15 minuter som valen nyfiket cirkulerade kring båten, ibland så nära som 15-20 meter ifrån oss. Den observerades oss tydligt och verkade mer nyfiken än skrämd av vår närvaro. Exakt vad det är för val vet vi inte men tidigare observationer utav blåval har gjorts i området och när vi jämför bilderna är det skrämmande likt.. Kanske vet någon av er därute vad det är för val utifrån bilderna? Maila oss gärna isåfall och berätta!

Efter denna fantastiska naturupplevelse fortsatte vi fisket och nu hade strömmen avtagit markant. En ny drift lades upp och direkt när vi nådde botten fick vi trippelhugg och spöna bugade tungt. Inga knyckar, inga ryck, bara tyngd och först upp var Isak som även tog den största i detta trippelhugg med en fantastiskt fin uer på 4,87 kg medans jag och Jimmy kunde hala in ett par fiskar i 3-kgsklassen över relingen. Snabbt släppte vi ner och fick ytterligare en fisk runt 3 kg innan plötsligt strömmen vred runt och aktiviteten blev låg igen.
Vi valde efter ett par drifter att kasta in handduken då andra sysslor väntade på land och styrde kosan mot hamn för en gemensam kungskrabbemiddag med guiderna på plats inne på hotellet.

Dagen efter bytte vi område men målet var fortfarande inställt på uer. På denna platsen duggade huggen desto tätare med dubbelhugg på samma tackel vid ett flertal tillfällen, värst var dock Isak igen som drog en trippel på samma tackel! Inte konstigt att han stånkade och stönade när han skulle veva upp nästan 300 meter.. Utöver ett 20-tal uer i fin matstorlek fick vi också en långa runt 10-12 kg på en brant djupkant. Vi avbröt fisket mot eftermiddagen när vi kände oss möra i rygg och axlar och styrde skutan mot Havöysund igen och fick på hemvägen skåda en vikval strax utanför hamnen vilket gjorde att det blev både uer och val under bägge dagarna!