Storflundrorna rullar in i Vesterålen!

Med en vädermässigt tuff första dag, med endast lite fiske i närområdet som sysselsättning visade prognoserna finväder kommande dag! Efter att ha pratat ihop oss med gästerna bestämde vi oss för att rikta fisket på stor sej samt även försöka lite på flundra. Den tidigare dagens skitväder gjorde att morgonens båtfärden till fiskeplatserna var ganska skumpig men dock helt klart fiskbart!, väl på plats fan vi storsejen omgående! gästerna i båt 4 började dagen starkt med en sej på ca 15 kilo i båten och kort där efter började det fullkomligt hagla in rapporter över radion om storsejar och fina torskar, Daniel som guidade Mark och Ian i båt tre hade ett fullkomligt röj med sej mellan 12-15 kilo varav den längsta sejen mätte straxt under 130cm, en riktigt drömfisk som gjorde att Ian hade ett leende som skvallrade om fiskefeber! Även båt 3 som guidades av Jörgen hade ett otroligt bra fiske efter storsej med riktigt fina toppar upp emot 15 kilo! Jörgens båt gjorde även ett kortare försök på flundra med ett resultat av två fiskar i lite mindre kaliber. Det kom även upp en fin rödspätta på 42 cm under flundrefisket på riktat fiske med spättatackel!

Vid lunch avtog vinden och molnen försvann från himlen, havet la sig som en spegel och havet vaknade återigen till liv. Mängden fisk som finns på västsidan är verkligen helt otrolig, Betesfisk stim i form av småsej och makrill sträcker sig i storlek av flera hundra meter och när tidvattnet började stiga igen började områdets många predatorer söka sig upp mot topparna! engelsmännen som blev guidade av Daniel och Hakon låg på en av topparna längst ut och helt plötsligt började havet runt om dom koka, storsejen och torsken tryckte upp bytesfisken runt båten och så fort man kom ner med betena endast ett 15-tal meter under båten dröjde det inte länge innan det antingen hög en stor sej eller en torsk i tiokilos klassen! Dagen avslutades med en skämtsam fisketävling mellan båtarna som endast låg ca 20 meter ifrån varandra, fick någon i båtarna en lubb så kan jag lova att skratten hördes långväga.

Angående gårdagen så kan vi inte riktigt finna ord till att beskriva fisket. Jag och Jörgen har tidigare pratat om att åka till ett område norrut som sett otroligt hett ut! Efter att gästerna blivit sugna på lite utforskning bestämde vi oss för att gå till området vi kollat på. Väl på plats började fisket relativt trögt, endast ett fåtal torskar samt en hel del ”fina” lubbar, Daniel och Hakon som återigen guida Mark och Ian bestämde sig för att testa toppen längst ut där det går från ett djup av endast 4 meter ner till 150 meter i en enda brant kant, väl där Krokade Hakon i en riktigt fin sej på ca 13-14 kilo och därefter får även Ian en sej i samma storlek, Jörgen som guidade båt 4 hängde på och började även dom få flera fina torskar och sejar. Efter en stund Rapporterade Daniel att Mark drillade flundra och att den var av modell större! Flundran som tagit Marks makrill var helt galen och att den krokats på i frivattnet på 128 meters djup gjorde ju inte att fighten blev lättare, efter en stund siktar daniel flundran under båten och såg att den var riktigt fin men bara någon sekund senare bestämmer den sig för att i en enda rusning med stenhård broms simma 120 meter rakt ner till botten igen, minuterna gick och äntligen började fisken närma sig båten, Jörgen och kompani som låg bredvid kunde vid landningen av flundran ta riktigt häftiga bilder varav en av bilderna där man tydligt ser flundran helt ovanför ytan! Efter att flundran lugnat ner sig kunde den mätas till 174 cm, Grattis Mark till en riktig drömfisk.

174 cm

Kort därefter krokar även gästerna i Jörgens båt en riktigt fin fisk på mete agnat med en 2,5kilos sej, efter en intensiv fight där fisken flertalet gånger simmat in under båten, ner till botten kunde Jörgen äntligen landa en riktigt fin flundra på 162 cm till Paul! Efter det började fisket dö av kring grundtoppen och alla tre båtar började söka sig längre in bland rännorna för att se om det fanns flundror där, Jörgens båt har en fin kontakt, och sen missar Ian i Daniels båt en riktigt fin fisk som totalt slukade en flapper på 3,5 kilo, och med erfarenhet av vad det är för kaliber på flundrorna i området vågar man knappt tänka sig hur stor den flundran kan ha varit…

162 cm

På grund av det dåliga vädret som var på ingång bestämde vi oss för att packa ihop och dra oss hemåt, men innan hemfärd så skulle en till storflundra bli landad. När Jörgen ropade till gästerna i båt tre att det var dags för hemfärd fick han till svar att det inte riktigt gick än då dom haft en flundra på i 45 minuter som nu började närma sig ytan! Både Jörgen och Daniel satte direkt kurs mot deras båt och kom precis fram i tid för att bevittna landningen av en ruskigt fin flundra på hela 180cm, Detta var även en riktigt go revansch då dom lite tidigare tappat en riktigt stor flundra som svalde en lubb precis under båten. Återigen har området levererat en riktigt fin flundra och det är bara att gratulera fångstmannen Andy till en riktig drömfisk! Man kan inget annat vara nöjd med dagen då samtliga båtar landade flundra över 160cm, storsej upp emot 15 kilo samt mängder av torsk mellan 7-12 kilo.

180 cm

I dag er været noe blåsigt, så gjestene ligger nære campen i jakt på flundrene, så det skal bli spennende å se hva de lykkes å få opp når de kommer tilbake! Morgendagens vær ser fryktelig bra ut, og vi sikter på å komme oss ut vest igjen! Følg med for kommende nyheter og rapporter fra Vesterålen, fisket er svinhett nu!!

Tight Lines // Daniel Freland, Jørgen Zwilgmeyer & Håkon Nilsen