Veckosummering Havøysund!

Vi fortsätter där vi slutade sist. Flera båtar från campen gav sig ut på veckans tredje långtur. Bara det talar om det orimligt fina väder vi haft. Väl framme valde Erik, som rattade båt 12, att lägga sig på ett ställe känt för att hålla stor fisk. Fullträff med en gång! Det tog inte mer än någon minut förrän Kalle, även känd som Arnold, kunde sätta mothugg i en fisk – modell större. Efter en stenhård fight där allt man drömmer om ingick; stora huvudskak och rusningar, kunde Erik säkra denna magnifika flundra vid båtkanten. Kalles personbästa på 187cm, som han två dagar tidigare tagit, såg ut att vara hotat. Men efter noggrann mätning kunde dom konstatera 186cm. Stort grattis till en riktigt fin fisk. Vilket fantastiskt start på dagen.

Resterande båtar var en bit bort och fiskade i området där 2metaren hade kommit upp. Men spelreglerna hade ändrats. Där det tidigare vart helt fullpackat med tobisstim var nu vattenlagrena sterila. Någon enstaka torsk men betesfisken var som bortblåst och så även den jagande flundran. Båtarna kämpade på och lyckades dra några fina fiskar. Båt 5 kunde säkra några matflundror medan Jamback drog en 145cm flundra på spinnfiske. Visst kom det upp fina fiskar men inte som tidigare dagar. Man kan dra lärdom från det här och det är att aldrig bli bekväm. Förhållanden ändras hela tiden. Bara för att ett ställe levererat ena dagen betyder det inte att det kommer göra det nästkommande dag. Flundran är en mycket lynnig fisk. Det gäller att alltid vara beredd på att anpassa allt från område, djup och fiskemetod. Däri varför hälleflundran är en otroligt rolig sportfisk. Några som visade på detta var Jamback, som visserligen hade tagit sin fina flundra på spinn men utöver det haft det segt. Dom gjorde en längre förflyttning och hittade betesfisken. Och tack vare det hade dom en kanondag, på det nya stället landade dom två över 150cm och flera fina fiskar därtill. Även Erik, som lyckades pricka rätt redan från början hade ett otroligt mängdfiske på fiskar mellan 130-140!!

Nästa dag styrde guidebåten ut på djupare vatten för riktat fiske efter uer. Till det knyter vi ett enkelt tackel bestående av två cirkelkrokar som upphängare och blysänke på >600 gram. På cirkelkroken fäster vi en bit sejfilé och så är det bara att skicka ner det på djupet. På första droppet högg det på för nästan alla i båten och så var det bara att veva upp. Bara och bara… 280 meter för att vara exakt. Många fina fiskar på runt 2-3,5 kilo kom upp. Efter det gjorde vi ett kort stopp för att fiska havskatt och även där drog vi några fina fiskar. När vi väl skulle åka hem hade det rullat in dimma men i och med att alla våra båtar är utrustade med radar var det bara att slå på den så kunde vi tryggt och lugnt ta oss hem till hamnen.

Sista dagen blev det flundrafiske för hela slanten. Ingen av båtarna gjorde någon längre resa utan höll sig relativt nära campen. Vi i guidebåten bonnatrollade över ett grundflak och drog två fiskar i samma drift. Sonny lyckades landa ett nytt personbästa på 137cm. Jamback träffade också rätt och drog flera fina fiskar med 146cm i topp. Det blev ett fint avslut på en helt magisk vecka här i Havöysund. Vilket fiske och vilket väder vi haft. Helt otroligt.

Vi tackar Erik för dom här två veckorna som han vart här uppe, det har vart riktigt kul att ha dig här. Vi välkomnar också Douglas som är tillbaka från semestern. Denna vecka är det den så kallade cwc-veckan. Massa duktiga och hängivna fiskare med ett och samma mål. Att fånga stor flundra! Kommer bli riktigt spännande så håll ögonen öppna.

Tight lines // Andreas, Jørgen, Douglas