Gigant, 2 meter + i Havöysund!

Solen gassar dag som natt, vindkraftverken som finns här på ön står blickstilla. Det är högsommar i Havöysund! Med dessa förutsättningar begav vi oss på veckans andra långtur. Denna gång var vi 7 båtar som styrde mot detta fantastiska grundflak där hälleflundran huserar.

Väl framme spred vi ut oss över området och båtarna påbörjade sina drifter. Det tog inte mer än 5 minuter innan de första rapporterna om landade fiskar nådde oss över radion.

Inte lång efter var det vår tur i guidebåten. Niklas som aldrig tidigare fiskat flundra står nu med ett bugande spö och skrikande rulle. Huvudskakningarna skvallrar om att det är en finare fisk som han krokat i. Men Niklas sköter sig galant och pumpar in fisket på ett exemplariskt vis. Vi landar fisken, det är en fantastik kveite som tangerar 150cm. Vilken otrolig första fisk. Men här finns det ingen tid att förlora. Rapporterna om landad fisk strömmar in så vi lägger raskt om driften.

Niklas första flundra på 150 cm!

Denna gång påbörjar vi driften i ett bakvatten. Alltså vatten som i princip står helt stilla. Sådana ställen håller ofta mycket betesfisk då det är mindre energikrävande för dem att stå i ett lugnt vatten istället för där vattnet strömmar. Vi bonntrollar oss genom det stillastående vattnet till det att vi når det strömmande vattnet. Och då smäller det på. Skolboksexempel, precis i strömkanten lurar ofta flundran och inväntar mat som ska driva förbi. Denna gång är det Sonnys tur att få känna på flundrans vansinniga kraft. Men det blir kortvarigt, spöt böjs in till handtaget men flundran får inte en meter lina. Jag blir konfunderad. Hade kollat alla bromsar innan vi började fiska. Men så ser jag en aningen uppspelt Sonny stå med tummen hårt tryckt mot spolen. Hinner inte reagera innan det smäller till och linan går av. Det var en finare fisk men vad är det man säger? Grämelse bor i dårars hjärtan. Driften fortsätter. Hinner precis påbörja att knyta en ny tafs åt Sonny när det dyker upp ett eko som heter duga på lodet. Pulsen stiger direkt och så sjunger det till i, vem annars om inte, Niklas spö. Det är bara 22 meter djupt och den här flundran är vansinnig. Den rusar 80 meter rätt in mot land. Nu börjar kampen. Människa mot monster. Niklas som bara 30 minuter tidigare drillat en drömflundra på 150cm ser ut att ha det betydligt jobbigare denna gång. Svetten lackar och armarna skakar. Efter 15 minuter ges spöt över till Sonny, Niklas far. Sonny som drillat flundra tidigare tar i för kung och fosterland och lyckas lyfta fisken från botten men den simmar ner direkt igen. Efter 30 minuter ligger flundran fortfarande på botten. Vi har inte mycket att säga till om. Och så här håller det på, far och son byts av om vartannat. Jag kontaktar Jamback media som ligger i en båt i närheten om att vi har ett monster på g och att de ska göra sig redo att komma och filma. Efter cirka 45 minuter är flundran på väg upp. Vi börjar skymta den, det är ett AS! Jag gör mig redo med kveitekroken. Den kommer upp och jag inser att den 192an jag själv tog förra veckan ser liten ut i jämförelse. Efter lite stök lyckas vi säkra upp den vid båtkanten med kveitekrok och tailrep. Vi är 4 man som hjälps åt för att få en så bra mätning som möjligt. Tumstocken räcker inte till. Den är över 2 meter. Närmare bestämt 203 cm. Helt otroligt, Niklas andra flundra i sitt liv! Och min fösta guidade flundra över 2 meter. Jag kontaktar Jamback och ber dom komma över. Får till svar; ”Vi dubblerdrillar, kommer så fort vi landat dem”. Kan inget annat än att bara skratta.

Säger åt Niklas att det är en badvärdig fisk och han bangar inte. Vädret är fantastiskt och han helt genomsvettig efter fighten. Jamback kommer och filmar allt. Det blir en fantastik bild och helt magiskt att få se en sådan enorm fisk simma tillbaka i djupet. Ska bli riktigt kul att se Jambacks film. Den får ni hålla utkik efter. De är oerhört duktiga, både på att fiska och filma.

203 cm. Då bryr man sig inte om temperaturen i vattnet

Dagen fortsätter, omringade av vikvalar drillar vi flundra efter flundra. Dagen börjar lida mot sitt slut och dom flesta båtarna har begett sig hemåt. Men gänget i guidebåten har fått mersmak. Ihop med Jamback och båt 12 väljer vi att stanna för att kunna fiska på ytterligare en strömvändning. Vi gör en förflyttning till ett område som är känt för stor fisk. Och det dröjer inte länge innan Arnold i båt 12 krokar i en fantastiks fisk på hela 187cm, stort grattis. Precis efter rapporten om denna magiska fisk är det Ulfs tur i vår båt. Ulf är en van fiskare som rest runt jorden och fiskat flera olika stora arter. Men den här rusningen är något i hästväg, den tar 110 meter lina, vi får köra efter med båten. Efter en otrolig fight landar vi Ulfs nya personbästa på 158cm. Efter 17 timmars fiske börjar alla känna sig rätt nöjda. Havet ligger som en spegel och midnattssolen håller oss sällskap hela vägen till hamnen. Vilken fantastik dag här i Havöysund.

Ulfs nya PB på 158cm!

Idag är Jörgen och Erik ihop med flera båtar från campen ute på denna veckas tredje långtur. Så håll ögonen öppna för kommande nyheter.

Tight lines // Andreas, Jørgen, Erik