Hvitskatesuccé i Havöysund!

Hvitskatesatsning del 2!

På lørdag skulle vinden ligge rundt 0 sekundmeter hele dagen, og strålende sol. De aller fleste båtene bega seg nemlig ut på langtur, og jeg og Erik hadde planert å ta vår dag på land, på havet i stedet. Så vi ville teste ut rockefiske enda en gang, men denne gangen hadde vi fikset ankerline og utstyr nødvendig til å kunne bedrive dette fisket uten å holde båten mot strømmen.

Vi fisket opp vår agnfisk på veien ut, og ankret opp direkt når vi vel var på plass. Da hadde vi tilrekkelig med ankerline så vi kunne få litt vinkel på linen, og ankeret fikk grep på den myke bunnen. Det tok en liten stund før vi fikk ordentlig grep med ankeret, fordi strømmen var så svak. Men fisket kunne vi starte med direkt, og vi senkte ned våre lange slep med glidebommer agnet opp med halve seier ned til bunnen. Det er et lite tålmodighetsfiske, da rockene bruker litt tid på å finne frem til agnet. Rockene beveger seg relativt sakte, og det er utrolig viktig at agnet får ligget veldig stille på bunnen. Med hjelp av ankeret var det mye enklere å skille hugg fra strøm, og det tok vel ca 1 time før vi hadde første runnet vårt…

Det tikket ut line i kjent ”rocke-stil” og det er også viktig å gi fisken tid til å ”spise” opp betet innen man setter krok. Så det gjelder å ha litt is i magen innen man gjør mothugget. Derimot, når det er et aggressivt take, så kan man oftest sette kroken litt fortere. Risken er at fisken svelger hele kroken om man venter for lenge. Viktig at man skåner fisken for mest mulig skade… Men jeg hadde gitt fisken tilrekkelig med tid, og satt flere harde mothugg for å få kontakt med fisken. Det kommer relativt mye slakline når det strømmer på, så man får virkelig veve inn til det blir tverrstopp innen man setter mothugget. Rockene er virkelig svintunge, så det er ingen enkel sak å pumpe disse opp fra omlag 300 meter. 2-veksel på rullen er virkelig å rekkomendere. Men vi fikk endelig syne på disse mystiske hvite rockene, og fikk landet dagens første på 9,5 kilo.Kun en kort stund senere kroket Erik i enda en rocke som vi veide til 6,6 kilo. Derimot har vi lagt merke til at vi får oftest fisk i par, og det er alltid en hann og hunn. Så det er tydelig at disse fiskene går i par, og muligens har de egne revir? Man får som regel to og to, og ikke flere på samme flekk…

Det tok nok enda en time innen vi skulle få kontakt med de neste fiskene igjen. Denne gangen var det faktisk dobbelhugg på gang, og både jeg og Erik sto og pumpet opp hver vår hvitskate. Erik sin Hvitskate veide vi til 10,65 kilo, som virkelig er en utrolig stor Hvitrocke! Og min lå på rundt 8 kilo. Etter å ha tatt noen kule filmklipp og bilder, fikk vi se disse utrolige fiskene svømme ned i det store dypet…

Igjen tok det en god stund innen noe skulle hende. Med ankerlinen ute, så ble det jo så klart litt driv på båten som følge av strømmen. Så man flytter seg faktisk til nye fiskeplasser. Denne gangen skulle jeg få to kjappe rocker på mellom 8-9 kilo. Derav den ene var riktig aggressiv og bare stakk i veg en lang vei på knerrbremsen. Det er så utrolig spennende å følge med på spøtoppen når det begynner å hende greier. Rockefiske er virkelig noe man burde teste ut om man vil prøve noe helt nytt. Ufattelig spennende fiske, og er vel ikke helt utenkelig at det ligger en potensiell norgesrekord der ute… Rockene byr ikke på noen videre fight, men det er en helt sinnsyk tyngde i dem, så her gjelder det å varme opp vevearmen! Disse fiskene er så ufattelig kule…

Helt magisk dag etter hvitrocken med massevis av action! Vi brente flere stykken, men var nå antakelig de samme fiskene som kom og tok betene våre igjen om man skulle gjette. Ute på rockefisket trillet det inn med rapporter via telefon om et helt sinnsykt flundrefiske, og den nyheten kommer nå lite senere… Så det er bare å følge med på vår hjemmside og facebook-side for kommende rapporter! Havøysund er on fire just nu!!

Tight lines // Jørgen, Erik og Andreas