Hälleflundrarace med storflundra på spinnfiske i Havöysund!

Första fiskedagen i Havöysund bjöd på stålande väder och kampen delades i två grupper, en grupp som körde torsk och en som drog på långtur för hälleflundra. Jamback Media som under veckan gör en film åt oss, tjuvstartade tidigare än de andra och drog till med en 151 cm flundra redan efter 20 minuters fiske och tappade ytterligare två stycken till.

Torskfisket var till en början klurigt, trots stora mängder betesfisk kring djupkanterna men skam dem som ger sig och när tidvattnet vände och ett par nya platser provade nappade det plötsligt riktigt bra och snabbt fylldes lådorna med granna torskar bland båtarna.

Långturen på hälleflundra blev en strålande succé. Vi lämnade hamnen vid 8-snåret på morgonen och 3 båtar tog följe mot ”jaktmarkerna”. Väl på plats möttes vi av en fantastisk syn. Måsar svärmade i stora flockar över ytan där tumlare, vikvalar och andra sjöfåglar höll till och detta kunde bara betyda en sak… TOBIS!
Misstankarna visade sig stämma mycket väl och ekolodet visade stora mängder med tobis över sandbankarna och fisket var verkligen på topp!


Så fort man kom på ett tätt stim av tobis kunde man räkna med aktivitet på både jiggarna och betesfiskarna.. Båt 5 med Micke som fiskar här för första gången var inte sen med att dra till med en riktig monsterflundra på hela 185 cm, snacka om brakstart på sin flundrakarriär och leendet var stort och mallig på Micke efter denna drömfångsten.

I båt 7 som jag körde märkte vi fort att flundrorna var lite petiga, vi hade många hugg på våra betesfiskar men dem var försiktiga och väldigt kluriga att kroka. Janne lyckades dock överlista sin första flundra efter ett par drifter och kunde glatt posera med en brunfläckig skönhet i famnen innan vi la nästa drift. Då greppade jag istället spinnspöet, riggat med en 150 g Sandy Andy och kastade ut.. Redan i de första kasten hade jag hugg och krokade i en fisk som efter en tung rusning ruskade loss jiggen i ett kraftigt huvudskak men det var tydligt! Dem gillade mindre jiggar och framförallt tobisimitationer..

Efter ytterligare ett par kast hade jag landat två snabba hälleflundror, runt 90 cm och 125 cm. Under tiden jag drillade fisken på 125 cm dök mitt flöte som låg ute fortfarande och Björn greppar spöet. När bromsen trycks upp blir det tvärstopp och fisken var sjukt tung.. Har aldrig sett mitt spö böja så djupt men plötsligt smäller det till och linan blir slak.. En förklaring fanns dock till det extrema spöböjet, nämligen att bromsspaken i stundens hetta tryckts upp till ”full” vilket helt enkelt blev alldeles för mycket press och tafsen rök av….Nu hade även Wikman och Tord riggat sina spinnspön och i var och varannat kast under ett par timmars tid högg det till för bägge två.. Fiskarna var som tokiga i dessa tobis-imitationer och det skrek i rullarna för bägge två när ursinniga hälleflundror upptäckte sitt misstag att äta fel ”tobis”.. Värst skrek det för Tord som plötsligt krokat i en riktigt stor fisk! Rullen tömdes snabbt på lina och huvudskaken var rejäla.. Meter för meter vanns tillbaka efter en lång dragkamp och tillslut uppenbarade sig fisken under båten. Den var riktigt fin och vi mätte den till 152 cm, en otrolig fisk på spinnfiske och ett mycket respektabelt personbästa för Tord.Framåt eftermiddagen landade även Björn en flundra och nu hade alla i båten fått flundra och efter att ha stämt av med båt 12 som också hade landat ett gäng flundror satte vi kurs mot hamnen och kan summera ännu en fantastisk fiskedag i Havöysund!

Soliga fiskehälsningar
Erik, Jörgen och Andreas