Veckosummering Risöysundet!

Denna vecka har varit blåsigt och regnigt men trots det har vi kunnat komma ut och det har leverarat både många fina flundror och stora torskar!

Gästerna fick en tuff start på veckan med hårda vindar från väst och regn så de första dagarna blev att lägga tiden i närområdet efter flundra som tidigare har varit ett riktigt het kort!

Så i fredags tog alla båtar sikte på ett område som är väderskyddat från västliga vindar och har leverart riktigt bra tidigare. Vi delade upp oss för att täcka ett större område men det hände inte mycket på ett par timmar innan Kenneth i båt två rapporterade om en fin flundra som hade tagit hans döda sej längs botten. Vi fortsatte lägga drifter i området och fick ett par fina strötorskar som var på hugget. Men det dröjde inte länge innan det var dags igen! I båt 2 hade Kenneths son som är första gången här uppe i Norge, krokat på en riktigt stor fisk som bjöd upp på en bra fight! Det visade sig vara en fin flundra på 123cm och efter ett par schyssta bilder fick den återigen simma tillbaka ner mot djupet!

I slutet av dagen lyckades vi i guidebåt ta en fin flundra på 93cm efter en del tappade under dagen.

På lördagen blev vinden allt värre och de flesta gästerna valde att stanna på land och vila upp sig inför en planerad långtur på söndagen. De båtar som var ute valde att gå till början av Andfjorden och hittade en hel del torsk inte så långt ifrån öppningen av fjorden. De kunde fylla sina backar med fina torskar och ett par över 10kg innan även vinden där blev allt för stark och de vände tillbaka till campen.

På söndagen tog alla vi sikte mot Andfjorden och längre norrut till ett fint område med stora djup runt om. Första grynnan vi stannade på var det tjockt med betesfisk och vi fick sej och även makrillen var på hugget. Efter ett tag sadlade vi om till jiggar och betesfisk. Vissa båtar driftade efter flundra medan andra gick efter torsken. Det visade sig att både torsken och flundran var på samma ställe när Båt 3 krokade en fin torsk på 14kg och flera runt 10kg medan i Båt 2 hade fått en flundra som mättes till 116 cm. Efter den huggperioden blev det svårt och det dröjde ett par timmar innan båt 5 med Seppo rapporterade i radion att de fightade en riktigt bra fisk som gjorde ett par rusningar och Seppo fick hålla i spöet hårt. Efter en lång kamp kunde de säkra den och den mättes till hela 155cm!

Vi i guidebåten valde kort därpå att gå till ett annat grundområde bara någon distans därifrån och valde en kant utanför några grynnor som såg riktigt het ut. Väl där såg vi mycket betesfisk och vi började drifta av kanten. Smack sa det i Jan-Olof spö och linan började spruta med fina gung i spöet. Han satte mothugg och kände krafterna av en flundra men tyvärr efter ett par sekunder klev den av! Vi tog upp och la om driften! Den hade inte fått smaka på krokarna och den var förmodligen hungrig fortfarande. Efter ett par drifter så tog det stopp i Bengts spö och han kände direkt att det var flundra. Upp kommer en grann flundra på 94cm och som blev hans första någonsin!

I måndags valde båt 2 och 3 att gå till Andfjorden medan de andra valde att gå efter torsk vid Anda fyr.

Efter dagen när alla båtarna kom in till hamnen hade de båtarna som var vid Andfjorden haft ett grymt flundra fiske med toppar på 2 stycken 129cm och totalt landat 7 stycken på ett par timmar även en hel del torsk hade fått se insidan av båtarna!

Nästa dag körde alla båtar till Andfjorden i jakt på stortorsk och flundror. Det började med ett rejält hugg på Kents sej i guidebåten och fisken tog mycket lina men tyvärr spottade den ut sejen och upp kommer en ganska tilltuggen betesfisk.

Efter det hände det inte speciellt mycket på hela dagen tills båt 4 rapporterade in en grann flundra på exakt 130cm och även ett par mindre flundror som var tvungna att återgå till havet. Båt 2 kunde i slutet av dagen ta en flundra på 85cm.

Vi i guidebåten la sista timmarna vid det första stoppet där Kent hade på sin stora flundra och där kunde vi ta en del fina torskar och Kent krokade på en grann helt leopard färgad torsk på 12,5kg. Jan-Olof kunde i slutet av dagen ta en fin Kolja runt 3,5kg!

Idag är det sista dagen och vi vänder återigen oss till Storflundra riket Andfjorden i jakt efter de större individerna!

Tight lines,

Marcus