Två MONSTERFLUNDROR under två första dagarna i Risøysundet!!

Helt galen start på denna vecka i Risøysundet. Nu är vi full camp och Risøysundet visar återigen upp sin fulla potential.

  Första dagen var jag ute med guidebåten med David och Lovisa som är här på brällopsresa, samt deras två vänner Martin och Fredrik. Vi inledde dagen med att försöka hitta lite torsk ute bland topparna vid Andafyr, vilket var förvånansvärt segt. Det blev ett antal torskar upp mot 10 kg innan vi bestämde oss för att gå in och avsluta med någon drift på flundra. I första driften står plötsligt Lovisa med ett rejält spöböj och en skrikande rulle, FLUNDRA! Lovisa fightar fisken klockrent, men när vi fått upp fisken ungefär halvvägs mot båten väljer fisken att dra igen. Pang säger det och linan smäller av.. surt!

  När vi kommer in till hamnen möts vi av stora leenden från våra andra gäster som berättar att en av båtarna lyckats landa en helt enorm hälleflundra på 198 cm!! Efter tjugo minuter hade de fisken uppe vid ytan första gången, men efter ett misslyckat första landningsförsök gjorde fisken ytterligare tre bottenrusningar. 40 minuter senare har de fisken uppe vid ytan igen och denna gång lyckas de säkra en helt fantastisk drömfisk som mätte hela 198 cm!! Stort grattis till Ernst som nu kan stoltsera med ett fullkomligt grymt pb!

  Dagen därpå bestämde vi i guidebåten oss för att ta revanch på flundrorna efter gårdagens linbrott, och vi styrde skutan mot andfjorden för en helhjärtad satsning efter storflundran. Dagen började segt utan någon riktig action, men efter några timmar lyckades David fånga sin första flundra någonsin. En liten pjäs på 72 cm men ändå ett gott tecken. En stund senare bestämde jag mig för att byta plats och lade upp en drift på ett grundflak på 40 meter där jag inte fiskat tidigare. Det dröjer inte mer än 10 sekunder in i driften innan Davids flöte dyker. “Det är nog botten” – sa David.

“Det tror jag inte” – sa jag och sa till David att låta den gå och sedan spänna upp och veva. David gjorde som jag sa och fisken var krokad. I början betedde sig fisken riktigt märkligt och vid något ögonblick trodde vi faktiskt att vi hade tappat den, men nejdå. När vi väl fick bättre linvinkel, så märkte vi fort att det här var en STOR fisk! Den stångade tungt, men gjorde inte några riktiga monsterrusningar. Efter 15 minuters pumpande så ser jag fisken 15 meter under båten, och den är STOOOR. Jag säger till David att fortsätta pressa fisken innan den vänder igen. Vi lyckas få den ända upp till båten där vi väl kan säkra en helt grym hälleflundra!! Fisken mätte hela 195 cm och endast 1 cm ifrån Erik Axnérs världsrekord på flötmetad hälleflundra. David fick på sig min ursuit och sedan var det dags för bad med drottningen innan hon fick friheten åter! Stort grattis David till en riktig drömfisk och ett helt galet PB för att vara sin andra flundra någonsin!

  Kvällen avslutades med egenlagad pizza och en och annan pilsner för att fira en fantastisk dag på havet.

På två veckors tid har vi nu landat hela 5 flundror över 170 cm här på Risøysundet: 174 cm, 176 cm, 195 cm, 198 cm och hela 210 cm! Om du inte redan har bokat din Norgeresa för i år, se då till att boka de platser som ännu finns kvar denna säsong i Risøysundet!

Tight lines! / Oscar

Risøysundet