Nu har det hänt igen! Ännu en Marulk har synat durken på våran camp i Vesterålen, förra veckan hade vi Torsten som fångade en på 8,5kg och i förrgår landa vi en på hela 17,4kg till
vår gäst Oliver och detta på en plats vi inte tidigare har fiskat på!!!


I förrgår (tisdag) hade vi första dagen med bra väder för denna gruppens gäster så vi åkte i samlad trupp till en av våra långturer där vi gick inför att fånga torsk och långa. Väl framme så inleddes dagen med flera fina torskar mellan 10-15kg men sedan dog det ut rätt snabbt. Vi sökte vidare på närliggande toppar och lodade mycket fisk men de hade slutat hugga helt. Vi testade runt och fångade någon sporadisk torsk lite då och då men det var inte alls som det brukade. Efter ca 4 timmars fiske så rapporterar ena båten att de hade fyllt backarna med fina torskar och ett par långor så det bestämde sig för att åka tillbaka till campen för att ta reda på all fisk. Vi andra båtar hade inte lyckats pricka in fisket som denna båt men vi fiskade vidare för att förhoppningsvis komma in i nästa huggperiod men efter en stund så beslutade vi oss för att slänga in handduken och bege oss hemåt…
Så även om man är ute på några utav våra bästa positioner så får man aldrig glömma att även här kan det vara trögt ibland. Men för den som prickar in när fisken jagar då kan man också uppleva ett fiske utöver det vanliga! Hur som helst, vi hade trots allt landat flera fina torskar mellan 10-15kg, långor runt 9-10kg samt storsejar på runt 10kg! Så man får väl inte klaga på det resultatet ändå!

Men nu ska ni få höra! Då mina gäster inte kände sig ”färdigfiskade” för dagen så spanade jag lite nya platser på vägen tillbaka från långturen och bestämde mig för att testa en plats jag tidigare inte testat eller hört någon annan som gjort detta. Spännande! När jag stannar båten lodar jag lite sej i frivattnet och någon enstaka torsk längs botten. Vi gör ett släpp och landar fort en torsk runt 8-10kg sedan var det inte så mycket mer. Jag frågar om dem ville testa en sista drift innan vi skulle bege oss hemåt och det sa givetvis ja, då gick jag upp på en närliggande topp och när Oliver når botten så small det till rejält!! Det var bra tyngd men inga märkvärdiga ryck. Så fort vi får syn på fisken nere i vattnet så var det ingen tvekan på att det var en STOR Marulk!!! Med vidöppet gap spräcker den ytan och jag säkrar den med huggkroken! Vilket monster!

Vi häver upp den i båten och bevittnar när Marulken försöker sätta käkarna i allt som rör sig. Vi håller avstånd. Den lugnar sig och vi kan ta några bilder med en viss försiktighet då käken fortfarande stod vidöppet, redo att hugga allt som kom i dess väg!

Kan också tilläga att under mina 9 säsonger uppe i Nordnorge så har jag bara haft 3 stycken marulkar i båten, med andra ord, det gäller att ha en stor portion tur för att lyckas träffa på en av dessa fiskar! Vilket vi kunde konstatera att Oliver hade när vi vägde denna till hela 17,4kg och är således nytt camprekord här i Vesterålen! Man förstår vart det norska namnet ”Breiflabb” kommer ifrån när man ser dess stora gap, men detta namn skulle nog passa in på vår gäst Oliver också vars leende gick från öra till öra när han fick se vad han fått på kroken! Eftersom brorsa fick namnet ”Flundraviskaren” så vad vore inte mer passande att ge Oliver namnet ”Breiflabben”! Vi låter det vara osagt men ett STORT grattis till dig Oliver som lyckas fånga en såpass stor och ovanlig art!

Kan också skriva lite kort om gårdagens rapport (Sista dagen för gästerna) – Kanon väder men gästerna valde att fiska i närområdet. Som tidigare i veckan, extrema huggperioder, där vissa båtar inte lyckades så bra medans våra kära Holländare hade ett race på både torskar, storsejar och blekor på mellan 5-13kg. Allt detta inom loppet av 2 timmars fiske, när de andra båtarna lämna just den platsen dom fiskade på. Så ännu en gång, det gäller att ha tålamod och vänta in dessa tider! Man kan inte annat än ta av sig hatten och gratulera till fantastiskt fiske ännu en gång!
Båt 6 riktade in sig på hälleflundran, jag ringde dom för att kolla läget mitt på dagen och då berättar dom att de precis haft en 160cm+ flundra som följde efter en av deras torskar upp till båtkanten men som sedan lugnt gled ner i djupet igen.. De la såklart 58 drifter till i det här området men lyckades inte få den att hugga… Men vi vet vart den bor så vi får se om nästa veckas gäster lyckas lura den till hugg!

För att summera veckan så kan man väl säga att stämningen har varit på topp under hela veckan men att fisket stundtals har varit svårt. Vissa båtar har dock lyckats riktigt bra och nya camprekordet kan vi ju såklart inte glömma!
Nu laddar vi för en ny vecka! Se till att följa våra rapporter för vem vet vad vi lyckas fånga nästa vecka!

Tight lines
Johan Mikkelsen & Marcus Eriksson