Veckosummering Risöysundet!

I söndags tog Oscar sikte mot Gavlfjorden och flundra stod på schemat denna dag. De samlades som vanligt vid bryggan och riggade iordning all utrustning innan de begav sig västerut. Efter 20 minuters båtfärd kom Oscar och de andra i guidebåten fram till första platsen där vi tidigare har haft riktigt fint fiske efter flundra. Det dröjde inte länge innan första flundran var krokad och de kunde landa dagens första på 98cm. De la ytterligare någon drift innan de bestämde sig för att gå ut och försöka fånga torsk innan vinden blev för stark. Väl på plats hittade de direkt stora mängder torsk på en tunga från 80 ner till 130m. Redan på första släppet stod alla med spö böj. Efter två drifter hade de redan landat grymt mycket torsk och i samband med att vinden började öka så styrde de inåt igen för att söka vindskyddade platser för flundra. Redan på andra driften small det till och de kunde landa nummer två för dagen på fina 110cm! Kort därpå tappade de en fin flundra innan de styrde skutan hemåt.

I måndags följde både jag och Oscar med ut i guidebåten och vi begav oss mot Andfjorden som sedan länge är berömt för att hålla stor flundra vilket givetvis var målet för dagen.

Vi inledde dagen med att stanna på en grynna för att fånga lite betesfisk innan vi körde till platsen där vi skulle fiska flundra. På tredje driften tappar vi en lite mindre flundra som klev av ganska fort, men därefter händer det inte mycket på ett tag. Vi beslutar oss för att byta ställe där vi låg lite mer skyddat från vinden och de stora dyningarna som började rulla in. Väl på plats på det nya stället, så kändes allt så sjukt hett. Bättre strömsättning och lite mindre vind gjorde att vi kunde bedriva fisket väldigt mycket effektivare. På andra driften smäller det till rejält på Rolands spö och det bara sprutar lina, tyvärr kliver den av nästan lika snabbt. Vi lägger om en ny drift och denna gång skickar Oscar ner en antitwist med en 1,5 kg sej. Precis innan vi ska ta upp säger Oscar att det är något som har tagit sejen och sekunden efter sprutar det ut lina ur rullen. Upp till strike och fisken är krokad, och den är STOOOR. Linan började spruta från Oskars rulle och vi skrek till alla i båten att veva upp fort men oturligt nog så hade flundran dragit in sig i två av tre linor i båten och kaoset var ett faktum! Medan flundran var fast besluten på att inte ge sig och fortsatte med sin tokrusning, så hade Oscar fullt upp med att hålla i spöet och jag fullt upp att styra upp båten så att inte linan skavde in i skrovet. Roland och Christoffer blev tvungna att handla snabbt och kapa båda linorna som satt inlindad runt Oskars lina. Tillslut fick vi kontroll över situationen och Oscars lina var fri. Men även om situationen var under kontroll kunde inte Oscar få in många meter lina. Jag tittade på ekolodet och det var då jag insåg att det här var en ruggigt stor fisk. Även om Oscar landat ett par fina flundror över 180cm och jag själv som har varit med och landat en flundra 226cm hade ingen av oss upplevt något liknande. Med ett tjockt gult eko rakt under båten och som hade bara flyttat sig 5 meter från botten så började adrenalinet pumpa inom mig. Flundran rusade utåt och jag backade efter men den la sig på botten igen och det var bara för Oscar att börja pumpa igen. Han fick upp den en bra bit från botten men den ville inte ge sig och den gjorde ännu en brutal rusning men denna gång så hände det som inte fick hända… paang sa det och flätlinan smällde rätt av. Tystnaden som spred sig i båten efteråt kändes som en evighet. Ingen av oss förstod riktigt vad som hade hänt och Oscar sjönk ner i båten! Vi bröt kort därpå och begav oss hemåt. Även två dagar efter händelsen går fortfarande tankarna om hur stor fisken kan ha varit och det lär vi tyvärr aldrig få reda på.

Nu tar vi nya tag och siktar på revansch!

Over n out,

Marus & Oscar, Risöysundet