Busväder för med sig hungriga hälleflundror i Havøysund

I måndags begav sig större delan utav veckans gäster hemåt efter en kortare vistelse med 3 fiskedagar. Så med nu endast 5 båtar ute på vattnet resten av veckan blir det något mer stilla här på campen, vi har nu fått in ett riktigt regn och rusk väder som har dragit med sig riktigt kall luft ifrån norr. Fisket har vi fokuserat nära campen för kunna fiska effektivt, då den nordliga vinden trycker in bra med sjö över området.

Under söndagen rattade jag guidebåten, målet var flundra och framför allt stort, den nordostliga vinden på 9-10 m/s låg på under dagen med RIKLIGT med regn. Vi fiskade väldigt nära land, vilket sedan gammalt inte är en dum ide, och med lite tuffare förhållanden kan man på så sätt fiska effektivt och konsentrera sina drifter på små spotts som man tycker värkar heta runt uddar och skjär kring öarna. Den dröjde inte länga innan första flundran var framme och smakade på en utav våra betesfiskar, och efter det extremt försiktiga hugget så blev den korkad och visade sig vara en super trevlig fisk på 139 centimeter. Tyvärr så hadde den ena kroken satt sig lite olyckligt i svalget på fisken, så jag blev tvungen att lyfta in fisken för att rädda den, men efter lite schysta opperations färdigheter så kom kroken ut fint och fisken simmade fint ner mot botten igen. Fisket fortsatte i en trevlig anda och efter att landat en mindre fisk och haft lite oflyt med en riktigt ordentlig fisk som kom undan vid ett linbrott, så lyckades vi lura upp ytterligare en fin firre på 136 centimeter, och vilken magisk känsla det är att lyckas med ett sådant fint fiske i skit väder.

Under gårdagen så var vädret något detsamma men vindarna mer nord/nordväst, vilket är lite svårare vindriktning än nordost dagen innan, vågorna hade byggt upp och havet var allmänt stökigt. Efter en kort stunds fiske så kändes det helt in att vi var tvungna att försöka oss på området som levererade så bra dagen innan, och med fasit i hand så var det helt rätt. Första driften ledde till en tappad fisk för oss i guidebåten, följt av en kanon fisk på 115 centimeter driften efter, boysen i båt 6 var mycket ivriga över att landa en flundra, dom låg helt rätt och nötte på, och ett par kontakter och en tappad fisk senare så kom belöningen med en fin flundra på 106 centimeter, och jag fick höra fantastiska glädjerop över VHFen.

Idag är förhållandena något bättre och gästerna är ute och krigar, det som vi alla väntar på nu är något riktigt stort, så skall bli spännande att se vad som händer idag och imorgon…

Tight Lines// Douglas Dahlberg, Jörgen Zwilgmeyer