Sillhaj och Hälleflundror i Vesterålen!

I måndags styrde alla båtarna västerut med olika mål med dagen. Båt 2 med Marcus, Oscar och Magnus hade siktet inställt på flundra medan de andra båtarna hade torsk på schemat.

Båt 2 gick ut lite senare än de andra och när de kom ut anropade båt 6 att den första flundran var landad! De rapporterade även att de hade fint torsk fiske mellan 90-120m och att även flundran hade tagit på det djupet. Så båt 2 bestämde sig för att köra lite djupare och började driva av ett fint område på 60m men det gav inget resultat så de testade lite djupare och sedan lite grundare. Fina torskar uppemot 15 kg fick de när de drev lite djupare men flundran var inte aktiv just då. Det skulle dröja fram till sista solljuset innan det var dags. Båt 2 hade lagt en lång drift på 60m och skulle precis ta upp innan det högg till på Marcus jigg. I början trodde alla i båten att det var en stor torsk då den kom väldigt snällt, men det dröjde inte länge innan de insåg att det omöjligt kunde vara torsk. Linan började spruta ut från rullen och de visste direkt att de här var en bättre fisk och Marcus kände tyngden i spöet. Flundran bjöd upp Marcus på en riktig dans och efter ett par bottenrusningar bröt den tillslut ytan och Oscar var direkt framme och säkra den! En otrolig lättnad kom när Marcus insåg att det här förmodligen kan vara ett nytt personbästa för honom och mycket riktigt så var det så. Flundran mätte 145cm och ett glädjeskrik ekade mellan bergstopparna samtidigt som kameran jobbade hårt för att få en perfekt bild i ögonblicket. Efter att ha beskådat och fotat den fantastiska fisken, fick den återigen simma ner i djupet!

Innan kvällen var slut hade de ett par kontakter till som tyvärr inte ville följa med upp i båten och det blev tillslut för mörkt att fiska vidare så de fick sätta spöna i hållaren och ta nya tag imorgon!

Dagen efter var det dags för långtur och alla 5 båtar var taggade till tusen! Eftersom det hade blåst upp under natten och morgonen blev det en lite senare tur och båtarna möttes klockan 9.00 vid bryggan innan de begav sig ut. Dyningarna från den gamla sjön låg fortfarande kvar och blev en hård resa ut och vågorna låg fortfarande kvar där ute men det var absolut fiskbart och alla båtar började med att skaffa betesfisk på ett par toppar innan de rörde sig längre ut till havs. Vi i vår båt började med att lägga en drift över långakanten, och det dröjer inte länge innan vi drillar fisk efter fisk. Vi upplevde ett grymt mängdfiske på framförallt torsk och om vi minns rätt hade vi inte en enda torsk mindre än 10 kg! Dessvärre ingen riktigt bjässe, men en del upp mot 15-16 kg! Vi fick också ett gäng stora långor samt en och annan riktigt fin sej upp mot 14 kg i topp!

Efter några drifter var det dags för lunch för oss i båten. Vi alla vevar upp, varav Oscar stannar endast 10 meter under båten då han sa att han hade kontakt på sin 2 kgs-sej. Efter lite väntan började det mycket riktigt spruta ut lina från rullen, och vi tänkte direkt att nu var det storflundra! Oscar lät fisken rusa en bra bit innan han spände upp och krokade fisken varav vi märkte hur långt bort den gick i sidled. Vi förstod ingenting av det märkliga beteendet, men var tvungna att köra efter fisken för att inte tömma rullen på lina. Oscar fightar fisken i ca 5 minuter innan den, endast 15 meter från båten, tvärvänder och kroken lossnar. I samma stund ser vi en stor skepnad komma simmandes i ytan bara en meter bakom motorn, och vi såg direkt att det var en stor haj som vi uppskattade till ca 2-2,5 meter lång, helt galet! Marcus hade ungefär en halvtimme innan hajen tog sejen, blodat av två-tre torskar som låg och blödde bak vid aktern vilket troligtvis hade stor påverkan. En mäktig upplevelse, men samtidigt lite surt att tappa en sådan fisk.

Övriga båtar låg ungefär på samma ställe och hade också fint fiske på torsk och även hade de fått fina långor uppemot 15 kg!

 

// Marcus Eriksson och Oscar Lundahl