Fenomenalt veckoavslut på Vesterålen!

Igår, tisdag, så visade prognosen äntligen riktigt fint väder och samtliga båtar gick gemensamt ut på långtur. Väl på plats där ute, dröjer det inte länge innan det börjar studsa in rapporter om fina fiskar från de olika båtarna. Grymt mycket fina torskar landas mellan 15-20 kg och vi kan snabbt konstatera, att det här kommer bli en bra dag. I min båt var fisket något trög-startat, men efter en kort stund började det smälla till i grejerna. Vi landar några fina långor mellan 13-15 kg och strax därpå smäller det till rejält på Martins spö. Efter en bra fight kan vi landa en helt grym torsk på hela 23 kg, och ett nytt PB för Martin är ett faktum! Vi fiskar vidare och landar torskar upp mot 18-19 kg samt en och annan fin långa med en topp på runt 17 kg för Martins del. PB nummer två fixat! Inte kort därpå smäller det på Spiks spö och vi kan ganska snart konstatera att det är flundra. Efter en fin fight på Spiks Stella 10 000 rulle, kan vi landa en mycket fin fisk på 107 cm! Strax därpå rapporterar Patrik som denna vecka guidar ett gäng från Stockholm, att de också landat en flundra på fina 102 cm, samt om en riktigt grym torsk på hela 22 kg, sanslöst fiske!

  Efter en lång huggperiod, dog fisket av under en stund. Vissa båtar hittade trots detta ganska så bra med fisk, varav båt 4 hittade sjuka mängder storsej med toppar på hela 15 kg! Många fina torskar och långor kom också upp, trots lite sämre aktivitet. Jag själv och grabbarna i min båt, valde att nöta på där vi låg för att vänta in nästa huggperiod och i hopp om flundra. Efter någon timmes nötande, på cirka 90 meters djup, smäller det återigen på Martins spö. Den här är STOR! Fisken stångas länge och väl och gör en riktigt rejäl rusning som jag lyckas få med på radion och kallar över Calle för att bevittna fighten. Calle och company hinner precis fram innan vi lyckas säkra fisken längs båtkanten, och en nästintill euforisk känsla sprider sig mellan båtarna! Efter snabb avkrokning, så kan vi mäta in en grym hälleflundra på hela 161 cm, vilket också blev Martins tredje PB under en och samma dag. Enormt grattis från oss på NSA! Efter mätning fick Martin hoppa i vattnet för lite fotografering med drömfisken, innan det var dags för denna skönhet (OBS: inte Martin) att simma åter ner mot djupet. Sekunden efter återutsättning, är killarna i Calles båt snabba med att skicka ner sina grejer precis intill oss, och de hinner inte längre än att komma ner med jiggarna innan vi kan räkna till ett, två, tre och till sist fyra spöböj på en och samma gång. Samtliga i båten står och drillar, varav ingen ut av fiskarna var under 10 kg! Tre torskar runt 11 kg samt en grym sej på hela 14 kg och lyckan var total!

  Efter detta sagolika fiske kände vi att det inte kunde bli mycket bättre, men det fortsatte rapporteras om mycket fisk på radion. I Calles båtlag lyckades man lura upp en mindre flundra under måttet samt en torsk på fina 18 kg och Patrik i båt två rapporterade även om en lite bättre flundra som tyvärr klev av under fighten. Båt nummer fyra rapporterade också om en grym torsk på hela 20 kg!

 Efter detta kände sig samtliga båtlag mätta på detta sjuka fiske och vi gick i gemensam trupp tillbaka in mot land, över ett spegelblankt hav.

  Idag, Onsdag, var de flesta ganska slitna efter gårdagens fiskepass men de flesta valde ändå att gå ut för att pröva lyckan. I skrivande stund ligger fortfarande några båtar kvar ute och nöter, men Thomas i båt 1 som igår var med i min båt när vi landade flundran på 161 cm, berättar om ett riktigt monster till flundra som de tyvärr tappade efter 10-15 minuters fight. Fisken tömde nästintill hela rullen på lina med max bromsstyrka, men efter att de lyckats få upp den en bit och den började sticka igen så small dessvärre linan. Jag fick även se en kort videosnutt från fighten och kan intyga att den såg ut att vara riktigt stor! Grabbarna i båtengissade på en bra bit större än gårdagens fisk.

  Nu har samtliga båtar kommit in i hamn och Per i båt 2 berättar om en sjukt häftig upplevelse med en brugd på bara några meters avstånd uppe i ytan, riktigt häftig upplevelse som jag själv också fick uppleva för två veckor sedant! När jag gick ner till rensbordet nu precis fick jag se något väldigt oväntat. Killarna i båt 4 hade lyckats fånga en Marulk på 9 kg! Det är inte många förunnat att sätta denna art på sitt CV och ett stort grattis från oss på NSA!

  Nu är ännu en fenomenal vecka här på Vesterålen påväg mot sitt slut. Gästerna sitter nere i solskenet på bryggan, och njuter av kalla pilsner, drar den ena fiskehistorien efter den andra och blickar tillbaka på alla spektakulära upplevelser från veckan. Hoppas vi ser er här uppe igen i fortsättningen!

 

Tight lines! / Oscar Lundahl och Calle Hjelm,

Vesterålen